Unikt glassmaleri til Bergen

HomeDiverse

Unikt glassmaleri til Bergen

Et unikt glassmaleri av de tre brannfolkene på Ground Zero i New York er havnet i Bergen brannvesen.

Den engelske glasskunstneren Paul Calvert laget i etterkant av den tragiske hendelsen i New York 11. september 2001 et stort glassmaleri. Motivet var det etter hvert så berømte bildet av brannfolkene som heiste det amerikanske flagget til minne over falne kollegaer på Ground Zero. Det seks kvadratmeter store glassmaleriet ble første gang utstilt i forbindelse med minnegudstjenesten i York domkirke i England 11. september 2002.

Etter dette flyttet Paul Calvert en periode til Bergen og tilbød glassmaleriet sitt til en offentlig bedrift i Bergen. Ut fra sin kjærlighet til en jente og til Bergen ville han starte opp sin virksomhet her og samtidig gi bildet gratis til «byen i hans hjerte», som han sier det.
Da bildet av maleriet stod i Bergens Tidende tok det ikke lang tid for kontakten med kunstneren var opprettet. Brannsjef Helge Eidsnes tente også på tanken om at dette kunne være et fint motiv å ha i den nye hovedbrannstasjonen som nærmer seg.

Diverse forberedelser ble gjort og Paul Calvert måtte dessverre returnere til England, men tanken om å få maleriet til Bergen var fortsatt levende. Forutsetningene for å få bildet ble forandret og vi måtte nå betale kunstneren for materialutgiftene.
En løsning på finansieringen ble født og Bergen Brannkorps Forening, Bergen Brannkorps Idrettslag, Pensjonistgruppen og Bergen Brand-korps Musikkorps ble enige om å kjøpe maleriet som en innflytningspresang til den nye hovedstasjonen. Forutsetningen var at Bergen brannvesen betalte reisen for to personer til York for å hente det og toll for maleriet ved innførsel til Norge.

Etter enighet om dette og god pris fra Fjord Line, tok underbrannmester Torkjell Helle og brannmester Rune Rød englandsbåten til York for å hente kunstverket. ‘ Turen var kort og godt en opplevelse. At
Engelskmenn er trivelige mennesker fikk ‘ vi igjen oppleve, og da vi fikk se det store maleriet som er 1,60 m bredt og 3 meter : høyt ble selv en bergenser ganske stum.

Vi ble intervjuet på BBC radio og ble tatt bilde av til bruk i en artikkel i lokalavisen Evening Press i York.
Bildet ble behørig emballert og sikret i bilen før vi etter et par dager i koselige York satte nesen mot Newcastle. Her ble bilen tatt hånd om av Fjord Line og vi kunne «gjøre» Newcastle. Heldigvis for oss og ikke minst glassmaleriet, ble overfarten med båten til Bergen ganske rolig. Ved ankomst Bergen bestemte vi oss for at vi måtte montere maleriet midlertidig i hovedstasjonen, slik at ansatte i Bergen brannvesen med selvsyn kunne se hva vi hadde hentet. Reaksjonene er at dette er et kjempeflott maleri som helt sikkert vil ta seg flott ut i den nye hovedstasjonen som vi håper skal stå ferdig ved årsskifte 2004-2005.

 

Publisert: 03-01-2003

COMMENTS