Tverrfaglig samling i Etnedal

HomeRedning

Tverrfaglig samling i Etnedal

Helgen 26.-28. august sto Etnedal brannvesen og Valdres tverrfaglige redningsgruppe som arrangør av et tverrfaglig seminar knyttet til bruk av tau i redningssammenheng.

Foruten deltagere fra Valdres tverrfaglige redningsgruppe var Norsk Luftambulanse,  politihelikopteret, brannvesenene fra Skien, Sandefjord og Moss, Moss politistasjon og ambulansetjenesten Østfold, region Moss, representert.

Selve samlingen var lagt til Etnedal kommune med Etnedal brannvesen som vertskap.
Deltagerne som kom utenbys fra ble innlosjert på campinghytter med den tverrfaglige gevinsten det alltid medfører å bo tett sammen. Som en av representantene fra politiet sa;
” Når jeg søker kurs, søker jeg enten Stavern eller Sæther gård på grunn av boforhold og kosten, men dette overgår både Stavern og Sæther gård.”  

Frokosten ble inntatt på langbord ute med fjella tett innpå mens resten av måltidene, lunsj og middag, var tilrettelagt av ”damegruppa” i Etnedal brannvesen.
Etnedal kommune er en liten kommune med ca 1.400 innbyggere og et deltidskorps på 16 mann og en brannsjef som er utrolig engasjert.
Basen for samlingen var ”Torshaugen”, en bondegård med utsikt over kommunen og hvor låven var omgjort til ett treningssenter på dugnad av brannvesenet. Imponerende å se hva man kan klare å få til når man har motiverte mannskaper.Her kan man trene på de scenarier man måtte ønske seg som røykdykking, frigjøring, tauredning etc.

Det faglige innholdet i seminaret var to-delt. Fredagskvelden var viet teoretisk gjennomgang av utstyret, prosedyrer og metoder. Gruppen fra Moss fikk en grunnleggende innføring i utstyret, oppbygning, begrensninger og virkemåte, mens de andre deltagerne hadde en repetisjon på bruken av metodesettet.
Lørdag og søndag var avsatt til praktisk trening og øvelser med utstyret samt en orientering/gjennomgang av politihelikopteret.
Deltagerne fra Moss hadde låven som treningssenter hele lørdagen, hvor vi startet med grunnprinsippene, forankringspunkter og hvor vi avsluttet dagen med å evakuere en person som hadde falt ned i en silo. Instruktøren som veiledet oss gjennom hele helgen var Marius Olsen fra PETZL Norge. Søndag var det for Moss sitt vedkommende ”eksamen”, hvor vi skulle gjennomføre samme øvelse som dagen før, men på ukjent sted og på tid, med avsluttende evaluering. Her måtte man også samarbeide med den lokale brann- og ambulansetjenesten.

Den andre gruppen, som bestod av Valdres tverrfaglige redningsgruppe, Sandefjord og Skien brannvesen samt politihelikopteret, hadde langt større utfordringer. Lørdag var det øvelse utforkjøring, bil utfor bratt skråning med to hardt skadde personer.
Søndag hadde samme gruppen øvelse ”flåtevelt”. Fire personer i raftingflåte hadde veltet under padling i flomstor elv, hvor de  klarte å redde seg inn på land. To skadde og to uskadde var fasiten da ambulansepersonellet hadde tatt seg ned til de forulykkede. Denne øvelsen ble også gjennomført i samarbeid med Norsk Luftambulanse.
Samlingen ble avsluttet med en felles oppsummering søndag kveld.

Valdres tverrfaglige redningsgruppe
Valdres TRG er sammensatt av personell fra alle utrykningsetatene, lege, ambulanse, brann og politi. Deltagelse baserer seg på frivillighet og aktiviteten kommer i tilegg til det fastlagte øvelsesopplegget til etatene. Det er viktig å presisere at gruppen ikke har noen alpinkapasitet; med andre ord dette har ingen ting med alpin fjellredning å gjøre.
Gruppens oppgaver er å løse sikringskrevende oppdrag av mer dagligdags karakter, som for eksempel utforkjøringer i bratte veiskråninger, silo–ulykker, fall i sjakter, evakuering fra hustak og lignende. Det er laget en manual som beskriver de ulike prosedyrene gruppen
skal kunne utføre. Faglig ansvarlig for Valdres TRG er deltidsbrannmannen Tomas Adam fra Nord-Aurdal brannvesen.  

Metodesett
En forutsetning for metodesettet til Valdres TRG, er at det skal kunne betjenes av personell uten klatreerfaring. Metoden som benyttes gjør det mulig å gå fra en løftefase til en nedfiringsfase uten å måtte endre på den tekniske løsningen. Ved taubasert redning i urbane miljøer er det ofte behov for å kunne løfte og fire om hverandre. Metoden som benyttes er en ferdig rigget taljerigg med en utveksling 4 : 1. Siden 1999 har gruppen trent med det samme metodesettet. Enkelhetsprinsippet og det at gruppen har kun en metode å forholde seg til, har gjort gruppen trygg på heising og firing av pasient på båre med bårefører. Metodesettet til Valdres TRG har en operasjonsradius på 25 meter.

Moss TRG
Mosseregionens interkommunale brann og feiervesen (MIB) søkte om formålsmidler igjennom Stiftelsen Norsk Luftambulanse til innkjøp av utstyr og til opplæring. Midler ble tildelt, utstyr innkjøpt og som en del av opplæringen var vi en del av seminaret i Valdres.
MIB er nå i ferd med å bygge opp en tilsvarende tverrfaglig gruppe som den i Valdres. Gruppen består av personell fra brann, ambulanse og politiet i distriktet. Den vil også være knyttet opp mot blant annet 330-skvadronen på Rygge Flystasjon. Gruppen vil være forankret i brannvesenet som har ansvaret for utstyr og som også har flotte treningsforhold i og rundt stasjonsområdet.

Bakgrunnen for å opprette en slik gruppe er ønsket om å kunne utføre oppdrag rettet mot landbruket, byggebransjen og ikke minst folks trang til mer ekstrem bruk av naturen, på en måte som ivaretar både egen og andres sikkerhet.
Neste skritt videre er et kurs på tre dager i slutten av oktober, hvor vi har plukket ut personell fra hvert vaktlag som vil få en spisskompetanse på området. Kurset gjennomføres med Tomas Adam som faglig leder med instruktørbistand fra Valdres TRG.
Moss TRG regner med at de i slutten av mai 2006 vil ha nok trening til å kunne gjennomføre en hovedutsjekk av gruppen og utstyret .Etter den utsjekken vil de da være i stand til å kunne benyttes der det er behov for denne type redning.

COMMENTS