HomeForebyggende

Treet – verdens høyeste trehus i Bergen sentrum

Treet vil være rotfestet i norsk tretradisjon sin tusenårige historie. Bygget føyer seg samtidig inn i den moderne skandinaviske designtradisjonen, kjent for sitt distinkte uttrykk, gode materialer og solide håndverk - både varmt og moderne på samme tid. Og brannsikkerheten er det ingen grunn til å bekymre seg for – dette er Norges mest brannsikre leilighetsbygg, mener utvikleren. 

Det banebrytende bygget er det høyeste trehuset per dags dato som er bygget i verden. Kombinasjonen av bærende limtre-konstruksjoner og moduler utgjør også en helt ny måte å bygge på.

Høy standard

BOB eiendomsutvikling har vært tiltakshaver for Treet som har 14 etasjer og rommer 62 leiligheter. Byggestart var i mai 2014 og bygget sto ferdig i desember 2015. Prosjektsjef Ole Kleppe hos BOB eiendomsutvikling mener at de ved tilegnet kunnskap gjennom dette prosjektet, skal klare å kutte byggetiden ytterligere på tilsvarende bygg i fremtiden.
De 62 leilighetene er enten 42 kvadratmeter (ettroms) eller 64/66 kvadratmeter (toroms) og Ole beskriver standarden som høy. Her er blant annet integrerte hvitevarer, downlights og flislagte bad. Kjøperne kunne velge mellom tre innredningspakker – mye, mer (oppgradering parkett og kjøkken) og mest (oppgradering parkett, kjøkken og bad).
Det er takterrasser i både 13. og 14. etasje, og et trimrom med utsikt i niende etasje.  Det skal sies at mellom de to takterrassene i 13.etasje er det en flott og luftig gangbro.

Modulbasert

Treet står på utfylte masser i Damsgårdssundet, rett sør for Puddefjordsbroen. Bygget har en grunnflate på 21 x 21 meter. Oppå et plasstøpt parkeringsanlegg er det stablet fire etasjer med leilighetsmoduler, så ble fem etasjer med høye bærende veggelementer av limtre montert rundt leilighetene og en plattform av limtre i femte etasje. Deretter ble en etasje med leilighetsmoduler løftet på plass inne i rammen i plattformen med en klaring på 34 millimeter.
Etter at et dekke av betongelementer ble plassert oppå de fem etasjene med leiligheter, ble prosessen gjentatt to ganger. Limtreelementene måtte plasseres med en presisjon på pluss/minus fem millimeter i høyden og helt loddrett. Alle hull er forboret, og alle de bærende elementene er prøvemontert på fabrikken.
Leilighetsmodulene og de bærende elementene er bygget på fabrikker, mens byggeplassen har vært en montasjeplass. Alle tekniske installasjoner og hvitevarer er ferdig installert i modulene. Modulene ble fraktet på skip til byggeplassen, mens de bærende elementene kom på bil.

Jordskjelvsikkert

Ved prosjekteringen av bærende konstruksjon har jordskjelvkrefter vært mest dimensjonerende. Treet vil svaie 70 millimeter i orkan. Leilighetsmodulene er ifølge Kleppe ekstra tette for å redusere gjennomtrekk. Hulrom i gavlene er fylt med 25 mm matter av steinull, som gir både brannsikring og isolasjon. Gavlveggene er kledd med cortenstål, mens fasadene med balkonger er i glass. Limtrekonstruksjonene er synlige gjennom glasset, noe som var viktig i forhold til å kunne vise at bygget faktisk var av tre.

Brannsikkerheten på topp

Treet er prosjektert og ført opp etter TEK10 og er i energiklasse A. Bygget er ifølge Kleppe Norges mest brannsikre leilighetsbygg.
    –    Når limtrekonstruksjoner begynner å brenne dannes det et lag av kull på utsiden av trevirket og brannen slukner. Alle treoverflater er malt med brannmaling og det er uttak for slukkevann i hver etasje. Det er sprinkling i leiligheter, i korridorer, på ballkong, over himling og i garasjeanlegget. Leilighetene er dessuten godkjent i brannklasse EI90, sier Kleppe.
Brannmannens utsendte og Bjørn Næs, som leder analyseavdelingen ved brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen, kan bare konstatere at brannsikkerheten virkelig er tatt på alvor.
    –    Dette bygget har ikke utløst noe ekstra ut over normalen av hva Bergen brannvesen rykker ut med av ressurser til tilsvarende bygg – selv om det utelukkende er bygget i tre, sier Næs.
Under rundturen i dette flotte bygget legger vi merke til flere branntekniske installasjoner som vil gjøre brannvesenets jobb lettere hvis uhellet først skulle oppstå. Her er det overtrykk i trappehus og rømningsveier og det er brannmannstyrt heis. Brannalarmanlegg med oversiktstegninger står lett tilgjengelig ved inngangen til bygget, og skal etter hvert kobles opp mot Bergen brannvesen. De har avtale med firma om kontroll av anlegget hver måned. I både leiligheter og fellesarealer er det røykvarslere, koblet til brannalarmanlegget, som avgir både lyd og kraftig blinkende lys. Alle rømningsveier er godt merket og det er i tillegg veldig handicapvennlig i forhold til både «stor nok plass» og åpning av dører. Alle ventilasjon-/ rør-/ og strømsjakter er også detektert.
 

Tenker på miljøet

Målet med Treet er å vise at det er mulig å bygge bærekraftige trehus i urbane strøk. Det er fullt mulig å bygge høyt og miljøvennlig med tre. Tre kan trygt regnes som et bærekraftig materialvalg, spesielt dersom det er tilvirket på en miljøvennlig måte, bearbeidet med lite energi og vedlikeholdt uten miljøgifter.
Trevirket i bygget oppmagasinerer cirka 2.000 tonn CO2, noe som tilsvarer CO2 fra 1.400 biler i ett år. Alt tømmer i limtreet er norsk gran. Treet vil ha en levetid på minst 70 år, men kan stå mye lenger. Om ikke dette er nok, vil man i Treet også få en elbil med på kjøpet! Elbilen vil være eiet i fellesskap av kjøperne i Treet, og fungere som en form for privat bildeling.
Tidligere har Sweco utført en mulighetsstudie for et 20 etasjer høyt kontorbygg i tre i Kirkenes. Studien viste at dette er mulig å realisere ved bruk av kraftige limtrefagverk som hovedbærekonstruksjoner.

 

COMMENTS