«Tirsdagsklubben» – et tverrfaglig tilsynsarbeid

HomeForebyggende

«Tirsdagsklubben» – et tverrfaglig tilsynsarbeid

I 2011 kom det i stand et interessant tverrfaglig samarbeid i Oslo, ledet av Oslo politidistrikt. Dette er et samarbeid mellom Oslo brann- og redningsetat, Oslo politidistrikt, Kemnerkontoret, Næringsetaten, Skatt Øst og NAV som er rettet mot utelivsnæringen. Kanskje andre kommuner kan lære av dette?

Det er mange både dyktige og pliktoppfyllende i utelivsnæringen, men det er ikke til å stikke under en stol at det også finnes en god andel useriøse som gjerne tar noen snarveier til rask avkastning. Ikke noe er vel da bedre enn at flere tilsynsvirksomheter kan samarbeide tett, og stå samlet mot de useriøse i denne bransjen. De som «tjener» på dette i andre enden er jo byens innbyggere og utelivsbransjens brukere som myndighetene er der for, målet for brann- og redning er jo blant annet å bedre personsikkerheten i utelivsnæringen. Brannmannen var heldig og fikk være med på et slikt felles møte for å få litt mer innblikk i hva samarbeidet går ut på.

Sammen er vi sterke
Hele dette samarbeidet startet i 2011 da det bokstavelig talt kom seilende en nattklubb til Oslos kai. Den viste seg fort å skape store bekymringer på mange måter. Det var en ombygd bilferje som kom i fra Danmark. Nattklubben var bygd ut over fire etasjer i denne gamle ferga, med en kapasitet på ca. 2000 personer! Her så man raskt at det var mange ulike instanser som ønsket å se nærmere og mene noe om dette, og da la man disse kreftene sammen, og det kan sies «Tirsdagsklubben ble født». 
En positiv effekt med samarbeidet er jo at tilsynsmyndighetene går i takt, og fremstår kanskje både enklere og ryddigere ovenfor næringen. Oslo brann- og redningsetat (OBRE) stilte seg noen viktige spørsmål tidlig, som forøvrig er gode spørsmål i veldig mange sammenhenger. «Hvilken nytte har OBRE av samarbeidet med andre myndigheter, og hva kan OBRE bidra med ovenfor andre myndigheter?» Altså så enkelt som å gi og ta! Av ting etaten «får» er fersk informasjon om hva som rører seg i bransjen. Ressursene kan settes inn der hvor risikoen befinner seg (risikobasert tilsyn). Informasjon og veiledning gis før dørene åpner på nye utesteder. Av ting OBRE «gir» kan nevnes eierinformasjon om et bestemt objekt, OBRE sin virksomhetsinformasjon, persontall, hva objektet er godkjent for samt være høringsinstans for Plan- og bygg, delta på aksjoner ledet av politiet og vise våre funn etter tilsyn og ulike arrangementer.

Tettere på politikere
Hvilken nytte har brann- og redning at dette samarbeidet, hva avsløres? Brannmannen tok en prat med Jo Tangedal som er tilsynsleder i Oslo brann- og redningsetat. 
–    Av funn vi gjør ute på disse befaringene kan nevnes ombygging og rehabilitering av lokaler som ikke er meldt inn, tekniske tiltak som er satt ut av drift, sperrede og stengte både utganger og rømningsveier, uforsvarlig lagring og bruk av gass, høye persontall i lokalene, utvidet bruk av lokalene ved at man nyttiggjør seg gårds- og portrom, brannfarlig matlaging ofte forårsaket av nye matkulturer, kreative egenproduserte tekniske instillasjoner og sist men ikke minst manglende internkontroll, forteller Tangedal.

Hvordan opplever utelivsbransjen deres samarbeid på godt og ondt tror du?
–    For de seriøse oppleves det jo positivt å få «ryddet» litt. Vi får en bedre og tettere dialog, og ressursene settes inn der behovet er størst, altså risikobasert tilsyn. Vi har også laget en egen brosjyre for utelivsbransjen som heter «Brannsjekk». Der er det mange gode praktiske råd til bransjen i forhold til brannsikkerhet. De kan kanskje føle det blir litt hyppig med kontroller enkelte ganger, men da er vi mer samkjørte med de andre tilsynsmyndighetene. For enkelte blir det mange myndigheter og mye regelverk å forholde seg til. Det oppleves jo også selvfølgelig hardt når det brukes sanksjonsmidler som rammer økonomisk, men det er det som har effekt, sier tilsynsleder Jo Tangedal.

For at dette gode arbeidet skal bli enda bedre i fremtiden ønsker gruppen en enda tettere kontakt med det politiske miljøet. Det sterkeste virkemiddelet mot denne bransjen er om det røres ved skjenkebevilgningen, veldig mye henger på den. Derfor er kontakten opp mot politikere så viktig. 

COMMENTS