Teknikk og taktikk

HomeDiverse

Teknikk og taktikk

Pulverlanse effektivt

For et år siden hadde jeg gleden av å høre på en av Lars Ågerstrands forelesninger om brannforløp. Han klarte å fange interessen for pulver, hvordan vi har brukt pulver tidligere og hvordan vi skulle kunne begynne å bruke det igjen. En gammel metode i en ny tapping helt enkelt.
Etter litt etterforskning fikk jeg tak på en prototyp av en pulverlanse. En brannmann fra Norrtälje hadde laget den hjemme i sin garasje og han ga den til oss for videreutvikling. Oppdraget gikk til ett vaktlag i Uppsala brandförsvar. Målet var å ta fram et produkt som oppfører seg som en tåkespiker, men som kan brukes med en pulverslokker. Konseptet skulle være lett å bruke og grunntanken skulle være at vi med pulver skal kunne gjøre en raskt tiltak for å kjøpe tid. Responsen i brannvesenet har vært enorm, alle FIP-enheter, heltidstasjoner og innsatsledere skal få konseptet i sine kjøretøy!

Fleksibel løsning

Slik fungerer det; Slangen fra lansen og slangen fra slokkeren utstyrte vi med et trykkluftmunnstykke som gjør det mulig å kunne koble lett av og på slik at man raskt kan koble løs lansen. Vår lanse sitter alltid montert på pulverslokkeren. For å unngå knekk på slangen, både ved oppbevaring og bruk, må den være formstiv. Tuppen på lansen kan man også skru av, det betyr at vi ved behov kan få en rett stråle med pulver isteden for den mer spredte strålen som det blir når tuppen er montert. Med tuppen montert er lansen optimal for angrep vertikalt, for eksempel gjennom taket eller loftsluken inne i en villa. Uten tuppen får vi en hardere samlet stråle som kan brukes horisontalt når vi for eksempel borrer gjennom en vinduskarm eller vegg utenfra. Diameteren på pulverlansen er den samme som de tåkespiker som vi bruker med forhøyet lavtrykk. På denne måten kan vi raskt få inn pulver mens vi forbereder for et påfølgende andre angrep med tåkespiker gjennom samme borehull. Uppsala brandförsvar har allerede hatt ett par vellykkede innsatser der pulver og pulverlansen har blitt benyttet på en perfekt måte, blant annet ved en pipebrann der man takket være en rask innsats kunne begrense brannen til konstruksjonen.

 

Konseptets innhold

Vårt ferdige konsept inneholder følgende:
– En batteridrevet 18v slagbormaskin med HSS.bor, en mindre drill med et spiralbor for treverk, en pulverlanse med cirka 1,5 meter slange og feste for drill på pulverslokkeren.

Artikkelen er hentet fra RÄDDNINGSLEDAREN NR 2 2016 som utgis av Foreningen for svenske brannbefal. Den er skrevet av Fredrik Sedvall, utrykningsleder/fagsansvarlig brann, Uppsala Brandförsvar

Publisert: 21-11-2016

COMMENTS