Snøskredøvelse på Hamlagrø

HomeRedning

Snøskredøvelse på Hamlagrø

Spesialutdannede brannfolk som førsteinnsatsgruppe i snøskred er en naturlig og god ide. Utrykningssjef Tore Kallekleiv i Bergen brannvesen tok initiativ til en tverrfaglig samling/øvelse som gikk av stabelen på Hamlagrø 13. – 14. februar i år.

RECCO er et elektronisk skredsøkersystem der man søker seg fram til elektroniske ”refleksbrikker”.

– Bergen brannvesen har ikke på noen måte planer om å overta arbeidsoppgavene til hjelpeorganisasjoner som Røde Kors, sier Kallekleiv.
– Røde Kors sin kompetanse på dette feltet er enestående og vi ønsker kun å gi et bidrag til den livreddende innsatsen samt å legge forholdene til rette for hjelpeorganisasjonen. Brannvesenet har en meget høy beredskap i forhold til branner og ulykker og dersom det er hensiktsmessig bør vi rykke ut til snøskred på lik linje med andre redningsoppdrag. Røde Kors vil nødvendigvis bruke lenger tid til klargjøring og tanken er at vi kan fungere som en spydspiss som gjør en livreddende førsteinnsats og tilrettelegger for Røde Kors som vil ta over skadestedet ved sin framkomst. Vi må aldri glemme at det er de tilskadekommendes interesser som først og fremst må være i fokus, sier Kallekleiv. 
Statistikk fra Røde Kors viser at 9 av 10 overlever nærmere 20 minutter under snøen, mens kun 2 av 10 er i live etter 35 minutter. En time senere er sjansene små for å overleve.

Brannvesenets spesialredningsgruppe
Fana er en av syv brannstasjoner i Bergen brannvesen og den huser redningsgruppen med blant annet tauredning og skred som spesialområde. Med mer ekstremvær i vente og erfaringene fra Hatlestad- og Hetlebakken-skredene, innså Bergen brannvesen behovet for en gruppe med spisskompetanse på området. Tauredningsgruppen, med over ti års erfaring fra alpin og urban tauredning, fikk dermed utvidet sitt

Det er avgjørende for utfallet av søket at innsatsen er velorganisert.

ansvars- og kompetanseområde. Til daglig bemanner de stasjonens mannskapsbil, tankbil og ambulanse og dekker et stort distrikt. Gruppen disponerer i tillegg egen redningsbil som de overtok etter at redningsdykkertjenesten fikk ny. Bilen egner seg godt til formålet, men den begynner å dra på årene og gruppen ser fram til dagen da de kan innrede en ny redningsbil. Med blant annet tauredning som spesialkompetanse krever det at man ”tar i verktøyet” så ofte som mulig og det bør legges til rette for trening ved for eksempel at man bygger en klatrevegg i slangetårnet. Slangetårnet på Fana brannstasjon er, som mange andre tårn av sitt slag rundt i brann-Norge, ute av drift og redningsgruppen har lagt ned mye arbeid i å lage en innvendig klatrevegg med ruter av ulik vanskelighetsgrad. Den lette tilgjengeligheten gjør at øvelsesfrekvensen har fått et oppsving og entusiasmen likeså.

Snøskredøvelse på Hamlagrø
Idrettslaget i Bergen brannvesen disponerer en stor og innholdsrik fjellhytte på Hamlagrø i Voss kommune og hytta var et naturlig utgangspunkt for kurset med påfølgende øvelse ”Snøskred”. Øvelsen gikk over to dager slik at alle brigadene fra Fana brannstasjon fikk gjennomført en lærerik og utfordrende øvelse. Initiativtaker Tore Kallekleiv hadde dannet en tverrfaglig allianse bestående av politibetjent Mats Hjelle fra Hordaland politidistrikt, opplæringsansvarlig Jens Gløersen fra Helse Bergen og brannkonstabel Kjetil Bahus og Erik Walden fra Fana brannstasjon. Disse hadde sammen laget en øvelse der deltakerne fikk et meget godt innblikk i ulike elektroniske skredsøkere og førsteinnsats i et snøskredområde. Foruten mannskap fra Fana brannstasjon deltok også to polititjenestemenn med lavinehunder samt flere fra politiets operasjonssentral og uteledelse.

RECCO
Vaktlagene ble delt opp i tre grupper der de av Erik Walden fikk en god innføring i ”RECCO” som er en elektronisk skredsøker. Systemet består av en elektronisk refleks som festes på klær og sko etc. og en søkeenhet som muliggjør søk etter disse brikkene. RECCO-brikker finnes i dag innsydd i en del av fritidstøyet man kjøper og systemet er internasjonalt anerkjent. Deltakerne erfarte at det var lett å søke seg fram til RECCO-brikkene, men man må være oppmerksom på at søkeren også slår ut på andre elektroniske/elektriske innretninger som mobiltelefoner, digitale kamera osv. Nå kan vel neppe dette faktum være negativt da dette er objekter man med stor sannsynlighet har i lommene til enhver tid. Det er sterkere signaler fra RECCO-brikkene enn fra mobiltelefoner og det er kun øvelse og erfaring som gjør at du kan skille dem. Bergen brannvesen har kjøpt inn en egen Recco-søker.

Sender / mottager – S/M
Politibetjent Mats Hjelle var instruktør for bruken av S/M. Bergen brannvesen har kjøpt inn noen S/M av merket Tracker FRT (Firefighter Rescue Transceiver). S/M er først og fremst beregnet som et verktøy for ”kameratredning”. 
S/M kan slås over fra sending til mottak og man kan da søke seg inn på andre S/M som står på sending. Man kan ikke få utslag eller finne andre elektroniske apparater slik som man kan med Recco. Alle fabrikkmerker S/M har nå samme sendefrekvens. S/M blir brukt av flere amerikanske brannvesen som et verktøy for søk etter savnet røykdykker samt at røykdykkeren lettere kan finne veien ut. Den brukes også til egensikring og til å finne kollegaer som blir tatt under redningsarbeid i ulike typer skred. Mange ”offpist” skikjørere bruker nå S/M og det er meget aktuelt å bruke den til søk i snøskred der slike skikjørere kan være involvert. Den viser et tall, som forteller deg hvor langt det er fram til personen du leter etter og det er fem piler som viser retningen. Innretningen viste seg å være et effektivt hjelpemiddel, men den krever samtidig øvelser og samhandling for at den skal kunne brukes effektivt.

Førsteinnsats
Jens Gløersen fra Hele Bergen har lang erfaring og kunne gi deltakerne gode tips om hvordan en førsteinnsats i et snøskredområde skulle gjennomføres. Det viste seg at mange var alt for tidlig i gang med søkestangen, da denne for de fleste var et symbol for søk i skred. Deltakerne fikk en god innføring i hvordan en førsteinnsats skulle organiseres og hva som skulle prioriteres.

Lavinehunder
Hordaland politidistrikt har to godkjente lavinehunder og disse fikk vist fram det de var gode for under øvelsens første dag. Det var vel ingen som ble overrasket over at hundenes innsats gjorde søket mye mer effektivt og at hundeekvipasjene må kalles ut som en del av førsteinnsatsstyrken.

God øvelsesmoral
Dagen ble avsluttet med en øvelse der elevene som gruppe rykket ut på melding om snøskred med flere savnede. Deltakerne kunne bruke elektronisk skredsøker og ellers de hjelpemidler som til vanlig er til rådighet. Deltakerne viste en meget god øvelsesmoral og tæl der de jobbet iherdig og effektivt for å lokalisere og grave fram tilskadekommende.

Godt initiativ 
Denne tverrfaglige samlingen/øvelsen var et meget godt initiativ og tanken på at denne gruppen skal fungere som en spydspiss under en eventuell snøskredulykke er naturlig og god og kanskje et tiltak andre brannvesen kan vurdere. Videre bør også flere brannvesen oppgradere sine kunnskaper om alle typer skred, inklusive leir-/jordskred da det meste tyder på at vi kan forvente mer av naturforårsakede ulykker i fremtiden. Inntil Norges Brannskole setter dette i større grad på timeplanen, bør vi samarbeide om kunnskap og erfaringsdeling slik at vi kommer oss opp på et akseptabelt nivå så fort som mulig. 

COMMENTS