Rothe Hahn 2010

HomeDiverse

Rothe Hahn 2010

Internschutz ”Rothe Hahn” er verdens største messe innenfor brann og redning og ble på tradisjonelt vis arrangert i Leipzig 7. til 12. juni i år.

Leipzig Exhibition Center var åstedet for messen i år. Med over 1000 utstillere og produsenter fordelt utover et område på over 90.000 m2 , var det nok å utfolde seg i for de over 125.000 besøkende. På lik linje med de tidligere arrangementene var det i år også duket for mange inntrykk og overraskelser for de besøkende. Ikke bare er det fantastiske messeområdet noe for seg selv, men også mange nordmenn hadde funnet veien til Leipzig.

Når man skal arrangere en messe som dette, gjelder det å tenke stort. Daglig leder av Leipzig Exhibition Center ,Stephan Ph. Kühne, sier at de har jobbet i over halvannet år med å tilrettelegge og planlegge messen, som er den største av sitt slag i verden. Ikke bare skal det fordeles plass til utstillerne, men alle de besøkende skal også sitte igjen med et godt inntrykk av oppholdet mens de er der. Hele 3000 personer har jobbet døgnet rundt for å få alle brikkene på plass, dette inkluderer også alle ifra renhold, matavdeling til informasjon og support.

Messen var tilrettelagt slik at alle leverandører fikk en ”stand” innendørs i en av fem messehaller, for de som også ønsket eller hadde behov for å presentere sine produkter utendørs var det over 80 ”stands” utendørs, hvor de besøkende kunne ta se en tur ut i det vakre været og skue på noe som lignet et hav av brann og redningsmateriell. I nær tilknytning til den utvendige utstillingen lå det også et øvelsesområdet, hvor stolte leverandører kunnen vise frem sine nye biler, stiger, verktøy etc. Noen av leverandørene som viste seg frem, mens undertegnede var tilstedet var Rosenbauer, Metz, CCS-Cobra og Ziegler, for å nevne noen.

Området var på ca 2500.m2 og kunne tilby øvelsesmuligheter innenfor både brannslukking, frigjøring, ulykker med skinnegående materiell og farlig gods. Inne i hall nr tre var det også laget en modell av en sammenrast hus, hvor vi fikk demonstrert hvordan THW ( Sivilforsvaret i Tyskland) og en USAR gruppe ifra Tsjekkia jobbet seg igjennom ruinene på jakt etter overlevende. Øvelsen bar preg av å være realistisk og var absolutt en bra og interessant opplevelse å ha med seg. 

En messe som denne samler alle typer mennesker, både brannmenn og nysgjerrige privat personer som har stor sans for brannbiler og hva som er nytt innenfor faget. Jeg må vel innrømme at jeg faller innenfor begge to. Når jeg først hadde funnet noe nytt og spennende, dukket det plutselig opp noe som virke enda mer spennende.

Det tok heller ikke lang tid før man traff på kolleger og leverandører ifra det norske markedet, og i slike omstendigheter passer det jo perfekt med en liten prat om deres hensikter og erfaringer fra messen.
CCS Cobra, Lasse Leffler: ” Vi er veldig fornøyd med messen. Mange har vist interesse for skjærerslukkeren Under fremvisningen og demoen vi hadde i går, fikk vi stående applaus fra publikum. Det var veldig moro. Skjærerslukkeren er allerede godt etablert i Skandinavia og vi jobber nå med å etablere oss i resten av Europa – det tror jeg vi klarer nå”, sier en optimistisk Leffler.

Spesialpåbygg AS, Odd Nygård: ” Arrangementet er veldig bra og gir oss muligheten til å vise ikke bare hva vi har, men også kvaliteten. Vi kan tilrettelegge og bygge brannbiler og påbygg etter alle ønsker og vi leverer nå også påbygg laget av glassfiber. Glassfiber er meget funksjonelt for det behovet brannvesen ønsker seg i dag og jeg vil si at glassfiber som påbygg blir mer vanlig å se i fremtiden”, sier Nygård.

Egenes AS, Stein Asgeir Egenes. ”Det har vært helt enestående, med masse gode tilbakemeldinger fra publikum. I år har vi mange nyheter som en ny type hjem, Heroes Smart, som er testet etter de nye kravene og som var en klar favoritt blant de besøkende. Av andre nyheter har vi en ny vifte Fanenergy E21, som har mulighet for påkobling av vann for å utvikle vanntåke. Jeg er veldig stolt over Rosenbauer”, sier en fornøyd Egenes.

Dräger Safety, Tom Johansson. ”Responsen ifra de besøkende har vært overveldende. Vi er fem representanter fra Norge her og vi kommer rett fra Lübeck, hvor vi har hatt opplæring på våre nyeste produkter. Dräger har utviklet tre nye varmesøkende kameraer, som mange har latt seg fascinere av og vi har også gleden av å vise frem en ny og modere redningshjelm for urban redning.”, sier Johansson.

Braco AS, ”Vi har fått mye gode tilbakemeldinger ifra publikum. Ziegler har flere spennende nyheter på bilfronten og Lukas har utviklet nytt frigjøringsverktøy som går på batteri. Vi kan også vise frem ett nytt automatisk slangevaskeri. Sistnevnte er allerede blitt bestilt av Oslo brann- og redningsetat og Tromsø brann og redning, noe vi er veldig fornøyd med.”

Hva er hensikten med besøket? 
Har dere funnet noe interessant på messen? 
Nedre Romerike Brann og Redningsvesen, Arild Bårli. 1.”Hensikten med vårt besøk her er for å se litt på nye hjelmer, samtidig som vi også ser etter nytt måleutsyr da vi er vertskommune for IUA region 2.”  
2.” Det er veldig mye interessant å se på her og man får mange ideer som man kan ta med seg tilbake. Blant annet har vi sett mange gode løsninger på innredning og romfordeling på biler.”
Lindås og Meland Brannvesen, Halvard Grøttveit og Lars Kåre Eikrem. 1. ”Vi er på utkikk etter høyderedskap og varmesøkende kamera. Samtidig ser vi på nyheter innenfor verneutstyr og bekledning. Vi er jo fra en kystkommune og da er de viktig å ha bekledning til alle værforhold.”
2.” Det er mye fint å spennende å se her, men samtidig ser vi at vi har veldig mye bra utstyr hjemme også. Det er godt å få en bekreftelse på at det vi har i vognhallen er veldig moderne og bra!”

Bergen Brannvesen, Helge Eidsnes. 1.” Vi er her for å se på nye typer mannskapsbiler /fremskuttenhet. Bergen har flere steder en infrastruktur som gir oss utfordringer med å komme til med dagens kjøretøyer, derfor ser vi på muligheten for å kanskje anskaffe mindre kjøretøy som vil ha en bedre fremkommelighet i disse områdene. Vi ser også på høydemateriell og ulike utgaver av farlig gods-containere. Samtidig ser vi også på utstyr vi kan bruke opp mot klimabaserte hendelser og USAR.

Asker og Bærum brannvesen IKS, Svein Kampenhaug og Milan Røgeberg. 1.” Vi er her for å se på nyheter innenfor røykdykkerutstyr og for å se mer på CAFS-systemet. En av grunnene til det er at vi til høsten får en ny bil ifra Egenes med dette systemet.  
2.” Mye inntrykk, det er bra å få en oversikt over hva som er på markedet. Den nye vifta ifra Rosenbauer med muligheten for vanntåke var noe av det som var interessant.”

Oslo brann- og redningsetat, Frode Ingwersen.  1.” Vi er en gruppe på syv som har fordelt ulike oppgaver oss i mellom. Noen ser på nyheter innenfor måleutstyr, mens andre ser på nyheter innenfor containere. Vi er også på utkikk etter ny kommandobil.” 
2.” Enormt arrangement, med mange spennende nyheter innfor alle fagfeltene våre. Hyggelig er det også at man treffer andre kolleger og at messeområdet i seg selv veldig publikumsvennlig og oversiktlig.”, avslutter er fornøyd Ingwersen.

Brannmannens to utsendte, Roy Larsen og undertegnede sitter igjen med mange gode  inntrykk og erfaringer etter et godt gjennomført arrangement. Vi kan anbefale alle å ta seg en tur neste gang og om du ikke fikk blitt med i år kan vi trøste deg med at mange av de spennende nyhetene ifra ”Rothe Hahn” vil være tilstedet på årets ”Brann og Redning” seminar på Gardermoen, velkommen skal dere være!
 

Publisert: 10-07-2010 av Jørgen Lie Andersen

COMMENTS