Risiko skal bestemme forebyggende arbeid

HomeForebyggende

Risiko skal bestemme forebyggende arbeid

Målet er at en ny forebyggende forskrift skal være kunne tre i kraft fra 1. januar 2015. Forskriften legger opp til at kommunene i langt større grad kan bruke de forebyggende ressursene der de mener de har størst nytte.

Klassifisering av særskilte brannobjekter opprettholdes, men tilsynsplikten reduseres i forhold til risiko. 
–    For eiere og brukere vil forskriften ikke ha noen reelle endringer annet enn at krav fra internkontrollforskriften innlemmes i forskriften. Den største endringen er at kommunene må planlegge sin forebyggende virksomhet utfra det de mener er størst risiko. Tilsynsplikten bortfaller ikke, men hyppigheten bestemmes i utgangspunktet av kommunen selv, sier leder av forebyggende avdeling i DSB, Anders Leonhard Blakseth til Brannmannen.

Ikke generelt boligtilsyn
De som omkommer i branner dør i all hovedsak i sine boliger og det har vært fokus på at ressursene i langt større grad brukes mot risikogrupper. Forskriften åpner likevel ikke for et generelt boligtilsyn.
–    Vi har et ønske om å utvide tilsynet med fyringsanlegg, til å gjelde boligen generelt. Dette krever imidlertid en lovendring og kommer ikke i denne omgang. Likevel tror jeg ikke man skal henge seg for mye opp i tilsyn. Det er antagelig minst like viktig å kunne gi god folkeopplysning – det er ikke sikkert tilsyn er det mest hensiktsmessige virkemiddelet for å øke brannsikkerheten hjemme hos folk. Her kommer man nok langt med informasjon – brannvesenet har allerede en hjemmel til å informere.

Balansegang 
Blakseth er ikke redd for at fokuset på særskilte brannobjekter skal bli mindre med redusert tilsynskrav.
–    Det vil være en balansegang mellom å bruke ressurser på særskilte brannobjekter og på boliger, men jeg er ikke bekymret for at særskilte brannobjekter glemmes. Brannvesenet har gått tilsyn på disse i årevis og vet hva som er viktig å følge opp og det regner jeg de vil gjøre godt også i fremtida. Gjennom de foreslåtte endringene får de nå muligheten til å følge opp også gjennom andre virkemidler enn tilsyn. 
Dimensjoneringsforskriften krav til ett årsverk per 10.000 innbyggere står fast og skal sikre fortsatt gode ressurser til brannforebyggende arbeid.
Forskriften skal ut på høring i løpet av sommeren og fra DSB sin side håper man at forskriften med veiledning foreligger klar 1. januar neste år. 

COMMENTS