Redningsdykkerseminar

HomeVannredning

Redningsdykkerseminar

Norsk redningsdykkerforum holdt den 3. september, redningsdykkerseminar med påfølgende årsmøte i Haugesund. Dette var den 3. i rekken av dykkeseminar som kun er for redningsdykkere i Norge.

Norsk redningsdykkerforum og Haugesund Brannvesen inviterte alle sine medlemmer til seminar hvor faget redningsdykking står i fokus. Brannsjefen i Haugesund, Bjarne Grimstvedt sto for åpningen på vegne av Haugesund brannvesen og Norsk Redningsdykkerforum. Det årlige seminaret er en glimrende anledning for alle virksomheter og dykkere som bedriver redningsdykking, til å møtes for faglig påfyll og erfaringsutveksling.

Jobber for en bedre tjeneste
Redningsdykkerforumet har som formål å samle redningsdykkertjenesten i Norge, slik at vi som utfører dette faget, i enda større grad kan jobbe sammen for en bedre tjeneste ved drukninger og sokninger. Historisk sett har det ikke vært den aller beste dialogen i mellom de større og etablerte tjenestene, noe som det i dag virker som en tid som er forbi. Vi som deltok på seminaret i Haugesund sitter igjen med en oppfatning at vi nå har en fin arena for god faglig støtte og utveksling, tilgjengelig for alle de profesjonelle aktørene innen redningsdykking.

Sterk historie med fantastisk utfall
Den ene av de to redningsdykkerne som var involvert i en svært dramatisk redningsaksjon i Stavanger, hadde et sterkt innlegg rundt denne hendelsen. Her reddet redningsdykkere fra Stavanger brannvesen 3 barn som hadde vært under vann i ca 20 min, inne i en bil. I dag lever alle barna uten mèn. Her fikk vi servert et scenario hvor redningsdykkerne, under sterkt press får bruk for ferdighetene sine, hvor sekundene virkelig teller.
Denne historien viser at det er fullt mulig å redde liv, og at redningsdykkere er gull verdt i slike situasjoner. Det viser seg også at god og riktig trening, samt god bemanning av redningsdykkere, er svært viktig i slike hendelser. Ved dette oppdraget hadde stavanger et femmanns lag, og kunne derfor, med tanke på bl. a regelverk, benytte seg av to dykkere i vannet umiddelbart. Dette har mest sannsynlig påvirket det positive utfallet i stor grad. Både med tanke på lokalisering av bilen, og hvor hurtig alle de skadde ble tatt opp på land for behandling.

Demo av aktuelt utstyr
Seminaret var også lagt opp slik at de utstyrsprodusenter som har relevant utstyr for tjenesten kan komme med info og demo om sine produkter. Her var Miltronic A/S representert med sine ROV, (undervannsfarkost med video og sonar), og utstyr for gps- posisjonering av dykkeren under vann. Interspiro var representert på seminaret, og hadde med seg sine produkter innen pusteluftsystemer som nok allerede er kjent for mange i redningsdykker miljøet. De kunne også presentere en del videreutviklet utstyr som de har kommet med den siste tiden.

Ny dykkerforskrift
Ettersom redningsdykking har utviklet seg til å bli et eget fag innen dykking de siste 20-30 år, har det etter hvert også vist seg at behovet for en dykkerforskrift som er tilpasset til de utfordringene man står ovenfor som redningsdykkere, har kommet tydeligere frem. Det ble gjort mye arbeid rundt dette på 90 tallet, av både utdanningsinstitusjoner og enkeltpersoner i de brannvesen som allerede hadde velfungerende redningsdykkertjeneste. Det ble også satt ned en gruppe som skulle se på, og utvikle en læreplan for redningsdykkere. Denne ble klar i 1997.
I 2007 startet Norsk redningdykkerforum opp arbeidet med å påvirke revideringen av;
 Forskrift om sikkerhet og helse ved arbeid under vann eller økt omgivende trykk. DAT 511
Dette har vært et viktig arbeid, hvor forumet har samarbeidet med de to utdanningsinstitusjonene i Norge, Norsk Yrkesdykkerskole på Nesodden og Dykkerutdanningen ved Høyskolen i Bergen. I dialog med arbeidstilsynet har de snart fått på plass en revidert utgave av dykkeforskriften hvor redningsdykking omtalt i et eget kapittel, og er tilpasset til vårt arbeid og våre utfordringer på mye bedre måte enn tidligere. Tiden vil vise, men det er lov å håpe på at endringene vil kunne tre i kraft fra årsskifte 2011.

Statistikk
Per Ragnar Jensen fra Dykkerutdanningen ved Høyskolen i Bergen kunne presentere litt statistikk for oss på seminaret. Han har i en tid samlet inn tall fra alle brannvesen som driver med redningsdykking, og laget en oversikt over hvor mange personer redningsdykkere har reddet fra drukning, samt statistikk over hvor mange personer som er funnet under sokningsoppdrag. De tallene som ble presentert er ”minimumstall” for 2009, særlig når vi ser på antall personer som er reddet av redningsdykkere. Trolig dreier det seg om flere.

Jeg tar med tallene for hele landet her; 
Antall redningsdykkere i Norge: 294
Antall oppdrag: 467
Antall søksoppdrag / dager: 80
Antall redninger av personer: 16
Antall omkomne som er funnet: 49
Dette er tall som jevnt fordeler seg langs hele landet, og som definitivt sier noe om at det er et behov for redningsdykkere i Norge.

Søk etter antatt omkommet
Jannice Johannesen fra Rogaland Politidistrikt hadde et innlegg om Hovedredningssentralens arbeid ved søk etter antatt omkomne, og redegjorde for enkelte utfordringer knyttet til dette. Det var mange detaljer rundt organisering og ansvarsforhold som ble tatt opp, men noe av det som kanskje er mest diskutert i miljøet den siste tiden, er hvorvidt lokale dykkerklubber skal kunne benyttes i innsatser eller ikke.
Det som er gjeldende her er at i situasjoner der det er hensiktsmessig å bruke en sivil/lokal dykker for å redde liv, vil dette kunne bli gjort. Utover dette er det ingen tvil om at i det øyeblikket det ikke lenger er en livreddende innsats, er det dykkere med arbeidsdykker sertifikat som skal benyttes. Fortrinnsvis da redningsdykkere. Det er samtidig ingen tvil om at ved enhver drukningsulykke, vil det uansett være svært hensiktsmessig at profesjonelle redningsdykkere blir varslet umiddelbart.

Seminaret ble avsluttet med årsmøte for Redningsdykkerforumet, hvor det blant annet ble bestemt at Bergen blir neste års vertskap for redningsdykkerseminaret.

For mer informasjon om Norsk redningsdykkerforum, kan man gå inn på redningsdykkerforum.no.

COMMENTS