Overreaksjon?

HomeDiverse

Overreaksjon?

I Brannmannen nummer 5-2012 sto det en artikkel om Giftinformasjonen på Ullevål universitetssykehus. Der kom det frem at de mente beredskapspersonell tidvis overreagerte med hensyn til beboeres helse etter brann.

Jeg tror det her er viktig å gå opp noen ting så det blir minst mulig grad av misforståelser. Det står i artikkelen, som en anbefaling fra Giftinformasjonen, at man skal ta forgiftningsfare og fare for senskader på alvor, men samtidig trenger ikke folk med kortvarig eksponering og milde symptomer legebehandling. Hvor går denne grensen? Vi er helt på feil spor om vi som brannfolk skal ta denne avgjørelsen. Ved branner skal AMK varsles, og det bør sendes ambulanse. Det er de som er mest skikket til å ta denne avgjørelsen ute på skadestedet. Er man i tvil bør absolutt tvilen komme «tiltalte» til gode, og den skadelidte bør undersøkes nærmere av lege.

Sanering eller ikke
Det blir dratt frem et eksempel om brann i et sikringsskap i en barnehage som blir stengt i 14 dager etterpå. Hvordan kan en operatør på Giftinformasjonen utalte seg om en slik hendelse når de ikke har vært på skadestedet? Hva ligger igjen av partikler i et slikt lokale? Hva har brent? Hvem står ansvarlig for disse barnas helse om de tar barnehagen for tidlig i bruk? Sjansen for at små barn krabber rundt i kriker og kroker, kanskje slikker på ting er rimelig stor. Bør lokalet sjekkes og eventuelt saneres før det tas i bruk igjen? Brannmannen tok en prat med Eivind Fredriksen som er senior takstmann hos Tryg og som har 27 års erfaring fra sanering- og forsikringsbransjen.

Brannen i barnehagen ønsker ikke Fredriksen å uttale seg om siden han ikke kjenner til detaljene her. Det er vanskelig å komme opp med et generelt råd da ingen hendelse er helt lik, men kan vi likevel lage oss noen holdepunkter hvordan vi bør opptre etter en brann?
–    Generelt vil jeg si at sanering etter alle branner skal tas alvorlig og spesielt i de tilfeller hvor man ikke vet hva som har brent. Lokalene skal luftes godt og i de tilfeller hvor det er lukt og eventuelt sot etter en brann må det rengjøres skikkelig. Rengjøring bør utføres av et skadesaneringsselskap som har spesial kompetanse på denne type rengjøring.

Er det noen type hendelser hvor vi med sikkerhet kan si at folk kan flytte inn?
–    Mindre branner med lite sot og røyk, hvor man i utgangspunktet vet at det ikke har brent farlige materialer, kan som regel flyttes inn i etter en god gjennomlufting. Da folk har meget forskjellig toleransegrense bør avgjørelsen tas av ambulansepersonell og skadelidte i første omgang. Jeg vil her presisere at det er AMK og ambulanse som har det faglige ansvar her, ikke brannvesen eller forsikringsselskap.

Hva om det er lite skader etter brann, men det er tømt et pulverapparat i bygningen? Hvordan bør vi som brannfolk forholde oss, og hvilke råd bør vi gi til publikum?
–    Pulver er et meget ubehagelig stoff å puste inn. Det fører til sårhet i luftveier og øyne. I lokaler med mye pulver bør det i det minste støvsuges med spesialstøvsuger som finnes i RVR-bilene før man flytter inn. Restpulver bør fjernes av saneringsselskap.

Hva er din erfaring med brannvesenet sin håndtering i forhold til beboere, ansatte og brukere etter brann?
–    Mitt inntrykk er at brannvesenet er sitt ansvar bevisst og gir gode råd til skadelidt når det gjelder å flytte tilbake til skadestedet. Lufting og eventuelt å flytte ut igjen hvis men føler ubehag ved å oppholde seg på skadestedet, er gode råd.  Ofte ser vi at brannvesenet også mekanisk ventilerer skadestedet etter en brann før de slipper skadelidte inn igjen noe som jeg som takstmann skulle ønske ble gjort ved alle branner, da dette i tillegg til helseaspektet også er et meget godt skadebegrensende tiltak både for løsøre og bygningsskade, avslutter Eivind Fredriksen.

COMMENTS