Over en kaffekopp

HomeDiverse

Over en kaffekopp

På ferie i bartebyen Trondheim, ble trangen til en kopp kaffe veldig stor da fruen og jentungen fant ut at de skulle se Haisommer 3 på TV. En rask telefon til nordlendingen Stig Sjåland, så var kaffekoppen på Sandmoen brannstasjon i boks. Stig Sjåland er brannformann i Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS, fagansvarlig for farlig gods og veldig engasjert innen undervisning og kompetanseheving. Stig innrømmer glatt at han antakelig tenker litt for mye på faget brann, også på fritiden. Det er kanskje derfor han kaller seg selv for ærekjær, som stadig vil at alt skal bli bedre enn det var.

Sjåland begynte sin karriere på Bardufoss Brann og redning i 1991, før han startet på ingeniørutdanningen i Narvik i 1994. I 1996 begynte det å klø i kroppen og Stig fikk jobb i Narvik Brannvesen. Det stedet de fleste antakelig vil kjenne Stig fra er hans tid som instruktør ved Norges Brannskole fra 1998-2004. Deretter havnet han i Trondheim brannvesen, hvor han trives veldig bra.

Hva er det som opptar deg spesielt innen brannfaget?
    –    Alt, men liker spesielt å jobbe med prosjekter, kommer det kjapt fra Stig. 
Gjennom samtalen vår skjønner jeg at han faktisk mener at ALT fenger og er interessant. Etter noen slurker med kaffe kommer vi frem til at undervisning og kompetanseheving står hans hjerte nært. Dette kommer tydelig frem i det nye og flotte øvelsesanlegget med tilhørende undervisningsfasiliteter de har jobbet frem.  
    –    Det er viktig å tilpasse kurs i henhold til tilgjengelige ressurser, og at elevene får de beste forutsetningene. Kompetansedeling er viktig i lille brann-Norge, sier Stig som heller ikke er redd for å ringe gode kolleger i andre brannvesen for å prate fag.
Viktig å være med i den digitale verden

Har du noen tanker rundt bedre informasjonsflyt/erfaringsdeling mellom brannvesen?
    –    Ulike fagfora er bestandig bra og interessant. De ulike hendelsene som blir beskrevet i Brannmannen er også nyttige og god lesning. Men det som er en viktig nøkkel er å se hva folk virkelig bruker i dagens samfunn. Nemlig den digitale verden og ulike sosiale medier. Ett eksempel er «Brannpraten» på Facebook, som fungerer. Det er viktig at gruppa blir brukt til det den er ment som, og at den ikke blir «spist» opp av andre ting. En blanding som nå, med både morsomme og seriøse innlegg fungerer fint. Et neste steg kan være at vi får flere faglige innlegg. Det er mange som kan mye ute i brann-Norge, så her er det bare å hive seg utpå.

Har du noen prosjekter gående nå? 
    –    Ja, vi bygger opp Sandmoen brannstasjon til å kunne utføre spesialfeltet sitt som skal være farlig gods/CBRNe. Videre er det en kontinuerlig prosess med å utvikle mer og bedre undervisningsmateriell. 
Gjennom din yrkeskarriere har det skjedd en utvikling på flere hold, hva har du lagt mest merke til?
    –    Det har vært en interessant periode, og det stopper ikke her. Det mest utfordrende har nok vært overgangen fra penn og papir til det digitale. Utviklingen innen HMS og innarbeidelse av nye og gode prosedyrer/rutiner har vært viktig.
Nye stasjoner gir utrolig god stemning
Alle har vi fått med oss de fire nye flotte brannstasjonene dere har fått. Har dette gjort noe med mannskapene?
    –    Det har vært veldig positivt og det vil gi grobunn for videre utvikling av Trøndelag brann og redningstjeneste, da det er blitt en utrolig god stemning blant mannskapene. Alle føler ansvar og passer bedre på både stasjon og utstyr, sier Stig som fremhever motivasjon og engasjement hos mannskapene som en virkelig synbar effekt.

Jeg begynner snart å se bunnen i kaffekoppen, men klarer å stille det siste spørsmålet.
Stig, siden du har jobbet både ved Norges Brannskole og nå er i Trøndelag brann og redningstjeneste. Har du noen tanker rundt det at avgjørelsen om plasseringen av brannskolen til slutt havnet i Tjeldsund?
Stig hever litt på de lyse eller grå øyenbrynene sine før han svarer.
    –    Det var utrolig lærerikt å jobbe som instruktør ved brannskolen fordi man fikk en utrolig lærdom i retur av alle de ulike elevene fra hele landet.
Etter en liten tenkepause sier Stig:
    –    Norges brannskole bør ikke ligge i Tjeldsund (Harstad) fordi ved en brannskole bør man kunne bygge et sterkt og ledende fagmiljø som hele Norge kan ta del i. Det vil man ikke klare ved å legge det til Tjeldsund, da det er og vil fortsette å være for stor gjennomtrekk av instruktører og lærekrefter. Man bør etablere en skole i en større og sentralt plassert by hvor man har både et godt student- og forskningsmiljø. 

Jeg vil takke Stig for at han «reddet» meg noen timer og ønsker han lykke til videre i sommer, hvor både mc og ishockey står høyt på fritidslisten.

Fakta:
Hvem: Stig Sjåland
Arbeidssted: Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Stilling: Brannformann
Alder: 47 
Ansatt siden: 2004 
Sivil status: Gift, barn
Arbeid før brannvesenet: Ingeniør 

Sitat:
    –   » Kompetansedeling er viktig i lille brann-Norge»

COMMENTS