Opplæring innen akutt forurensning – viktig og fremtidsrettet del av Norges brannskole

HomeDiverse

Opplæring innen akutt forurensning – viktig og fremtidsrettet del av Norges brannskole

Viktig å opprettholde og fornye kompetanse til tross for omstrukturering i oljebransjen.

Tett dialog og samarbeid om oljevernkurs
Norges brannskole (Nbsk) har siden 2007 gjennomført kurs innen oljevern eller akutt forurensning i strandsonen, som det også heter. Kursene er gjennomført i nært samarbeid med og blant annet finansiert av Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) som har sitt hovedkontor i Sandnes. NOFO har en viktig rolle i oljevernberedskapen i Norge og er operatørselskapenes faglige og utøvende oljevernorganisasjon.

Torsdag 25. juni besøkte en gruppe sentrale ledere fra selskapet Norges brannskole. Hensikten med besøk og møte var at NOFO skulle bli bedre kjent med Norges brannskole og virksomheten, gjensidig informasjon og diskusjon av dagsaktuelle saker. 
Fra NOFO møtte seksjonsleder for operasjon, Tor Eivind Moss, seksjonsleder for øving og trening, Margaret Knutsen samt kurs- og informasjonskoordinator, Veronica Halvorsen.

Direktør Roar Johansen ga en orientering om skolen og rollen Norges brannskole har innen Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap. Fagansvarlig Steffen Kristiansen og rådgiverne Linda Stakkeland og Lars Utnes foresto de faglige innslagene fra brannskolens side, mens seksjonssjef for drift og vedlikehold, Terje Andreassen orienterte om Nbsk sine planer for ombygging av lokaler til undervisning og lagring av materiell for oljevernkursene. 
I forkant av utviklingen

Både Norges brannskole og NOFO påpeker viktigheten av å ha et gjensidig samarbeid innen oljevernopplæringen. NOFO ser Nbsk som det fremtidige kompetansemiljøet for opplæring innen akutt forurensning. Ikke minst er det behov for at Nbsk ligger «et hestehode» foran når det gjelder utstyr og kompetanse knyttet til opplæring innen dette beredskapsområdet. Her må man også se til hva som rører seg utenfor landets grenser.
Det ble orientert om justeringer som er gjort på de ulike kursene og som har gitt økonomiske positive effekter. Dette har likevel ikke gått ut over kvaliteten eller måloppnåelsen, noe responsen fra kursdeltakerne kan bekrefte. 
    –    Dermed får man utnyttet ressursene på en smartere måte, sier rådgiver Lars Utnes. For eksempel starter vi nå kursene tidligere og kjører lengre dagsøkter. Dermed oppnår vi besparelser i form av reduserte reisedøgn. Dette har betydning både for oss som instruktører, men ikke minst for kursdeltakerne som ofte får kostnader knyttet til både reise, opphold og den tiden de er borte fra hjem og jobb.

Fremtidsmuligheter
Under befaring av øvelsesområdet og de ressurser som brannskolen har tilgjengelig, ble det konstatert adskillige muligheter og potensial i området på og rundt brannskolen, ikke minst på formål knyttet til oljevernopplæringen.
NOFO ønsker å opprettholde nåværende kursaktivitet i 2016 og sier samtidig at det kan ligge muligheter for en økning og videreutvikling av nye kurs. 
    –    Selv om man nå opplever en omstrukturering i oljebransjen, er det viktig å benytte anledningen til å opprettholde og fornye kompetansen samt tilpasse seg fremtidige utfordringer, sier Tor Eivind Moss i NOFO.
    –    Fra Norges brannskoles side har vi både evne og vilje til en fremtidig utvikling innen fagområdet. Etter møtet sitter vi igjen med en følelse av å ha fått god respons fra NOFO på det potensial som Nbsk innehar generelt (variert kompetanse og infrastruktur) og spesielt med tanke på fremtidig samarbeid mellom Norges brannskole og NOFO, avslutter fagkoordinator Steffen Kristiansen.

COMMENTS