”Oslomodellen” på landsbasis

HomeForebyggende

”Oslomodellen” på landsbasis

Siden 1998 har Oslo brann- og redningsetat drevet opplæring innen brannvern av ansatte i hjemmetjenesten. Formålet med opplæringen har vært at de ansatte i hjemmetjenesten skal bli motivert og være i stand til å foreta en brannsjekk hos sine brukere. Brannsjekken består av en sjekkliste på 19 punkter.

I Oslo har dette vært et nært samarbeid mellom bydelene, Helse- og velferdsetaten, Byrådsavdelingen for velferd og sosiale tjenester, Gjensidige og Oslo brann- og redningsetat. Det er viktig med et godt samarbeid på tvers av profesjonene, og at dette arbeidet får forankring hos ledelsen. Oslo har hele veien hatt en arbeidsgruppe med representanter fra de forskjellige aktørene, som møtes jevnlig for å drøfte utfordringer og veien videre.

Det er mange brannvesen og kommuner som har utarbeidet lignende systemer etter hvert, og har gode rutiner for dette.
Norsk brannvernforening har også utarbeidet et undervisningsopplegg spesielt for denne målgruppen. Det som er blitt anbefalt i Oslo om dette er at første opplæring bør skje i regi av brannvesenet og at man bruker opplegget i fra Brannvernforeningen som en repetisjon. Opplæringen er nettbasert, og hver enkelt ansatt kan gjøre dette hver for seg eller i fellesskap. Brannvernforeningen sitt opplegg kan lastes ned gratis i fra deres hjemmeside.

Fikk 2,7 millioner
Norsk brannbefals landsforbund (NBLF) hadde landsrådsmøte på Kiel-ferga i november. I den forbindelsen ble det også holdt et seminar med tema ”Brannvern for brukere av hjemmetjenesten”. Dette var lagt opp som et erfaringsseminar, hvor forskjellige parter la frem sine erfaringer rundt dette med brannvern rettet mot brukere av hjemmetjenesten. Et tema som alle landets kommuner bør se alvorlig på. Fremtiden med enda flere hjemmeboende pleie- og omsorgstrengende vil kunne by på store utfordringer. Pr. dags dato er det i overkant av 30.000 hjemmeboende demente. Frem til år 2050 har man regnet seg frem til at dette tallet har økt til ca. 132.000. Gjøres det da ikke noen ”gode grep” ganske raskt, vil dette fort kunne slå svært uheldig ut på statistikken for alvorlige personskader og branndøde.

NBLF har sett denne utfordringen, og søkt GjensidigeStiftelsen om midler til et prosjekt rundt dette. Det har resultert i at de har fått 2,7 millioner kroner øremerket brannvern for brukere av hjemmetjenesten.  Dette med å foreta brannsjekk hos brukere av hjemmetjenesten i Norge er helt i tråd med formålet til GjensidigeStiftelsen. Der heter det at man kan søke midler til prosjekt som fremmer trygghet og helse. Dette må da være innertier i forhold til formålet.
Arbeidet kan sees på som en liten norsk variant av det forebyggende arbeidet som Brannmannen omtalte i fra Merseyside i England i forrige nummer.

Stor sannsynlighet for å omkomme i brann.
Brannmannen tok en prat med leder av NBLF, Nils-Erik Haagenrud, for å høre litt om hvordan dette er tenkt lagt opp.
Hvorfor engasjerte Norsk brannbefals landsforbund seg i dette?
– Grunnen til at NBLF engasjerte seg i saken, er at vi (NBLF) har fokus på samfunnsutfordringer, og dette er i høyeste grad det. Med den demografiske utviklingen vi får i årene som kommer, er det viktig å prøve å demme opp for dette. Eldre over 67 år har som kjent to til tre ganger større sannsynlighet for å omkomme i boligbranner, og med enkle tiltak er vi sikre på at det er gode muligheter for å bedre den dårlige statistikken.

Hvordan synes du oppslutningen har vært?
– Oppslutningen fra kommunene er meget god, men vi kunne ønsket enda mer engasjement fra flere av kommunene. Pr i dag er det i overkant av 80 kommuner som har meldt seg på prosjektet.

Har du noen oppfordringer til de kommunene som enda ikke har meldt sin interesse?
– Meld dere på prosjektet. Følg med på NBLF sin hjemmeside der vil det bli kunngjort en ny utlysning med frist 15. februar 2009 for å melde seg på prosjektet.

Hvordan er pengene tenkt brukt?
– Til røykvarslere, batterier, noen flyttbare boligsprinkleranlegg (mobile vanntåkeanlegg), motivasjonstiltak, osv avslutter Haagenrud.

Da får vi håpe de kommunene som enda ikke har meldt seg på, kjenner sin besøkelsestid og melder seg på i neste runde.
Er det brannvesen som ønsker ytterligere informasjon rundt dette så kan de ta kontakt med NBLF. Hjemmeside: www.nblf.no 
 

COMMENTS