Omorganisering i Risør

HomeDiverse

Omorganisering i Risør

Etter mer enn 100 år med døgnkasernerte brannmannskaper i Risør, fattet bystyret i sørlandsbyen nylig vedtak om å gå over til dagkasernerte mannskaper. Vedtaket skjer samtidig som Risør, sammen med seks andre kommuner i regionen, utreder mulighetene for et fremtidig brannsamarbeid.

Samarbeidet som skal utredes dreier seg om kommunene Vegårshei, Gjerstad, Risør, Åmli, Tvedestrand, Arendal og Froland med totalt nesten 70.000 innbyggere. Det fremtidige brannsamarbeidet er politisk forankret i alle kommunene, men det er fortsatt usikkert om man velger en vertskommunemodell eller et interkommunalt selskap. I løpet av juni skal en utredning foreligge og målet er at innen 1. januar 2007 skal samarbeidet være oppe å gå.

Risør brannvesen har i mange år hatt en organisering med to mann døgnkasernert og to mann på hjemmevakt. Nå vil beredskapen bestå av fire mann som er dagkasernert og en deltidsstyrke. Kommunen har kun 4.500 innbyggere.
Mannskapene har kjempet hardt for å beholde døgnkaserneringen. De trodde lenge at de hadde greid det, men Arbeiderpartiets representanter snudde i bystyremøtet før jul og dermed var døgnkasernering en saga blott. 
– Vedtaket betyr at det brannfaglige miljøet reduseres, kompetansen svekkes og innsatstida øker. Selv om vi ikke har hatt mulighet for å starte røykdykking med de to første mannskapene på stedet, så har vi kunnet klargjøre for innsats og gjøre begrensende tiltak. Denne muligheten faller nå bort.

For trebyen Risør kan økt innsatstid være skjebnesvanger. Byen er jo ikke fullsprinklet og uansett må noen sette på vannet til tørroppleggene til de utvendige sprinkleranlegg, sier tillitsvalgt Lars Ole Røed.
– Men det som kanskje opprører oss mest, er at Petter Due fra DSB i sin informasjon til bystyret signaliserer at kommunen har kastet bort penger i årevis ved å ha døgnkasernerte mannskaper. Due sier at hver innbygger må være sin brannmann og han mener det generelt betyr liten forskjell å ha døgnkasernerte kontra deltidsmannskaper.
Røed peker også på at man har problemer med rekruttering av deltidsmannskaper og opprettholdelse av røykdykkertjenesten i Risør. Og nedleggelsen av døgnkaserneringen, har allerede medført at to av de fast ansatte har sluttet for å begynne i andre brannvesen.

Fokus på fremtiden
Brannsjef Olav Hansen viser til bystyrevedtaket og den pågående omorganiseringen og han ønsker derfor ikke å kommentere hva omorganiseringen faglig sett vil bety.
– Det er viktig å kunne ha lag med røykdykkere til enhver tid. Fra mitt ståsted ser jeg fordeler og ulemper med både døgn- og dagkasernering, men dagkasernering er bedre enn kun en deltidsstyrke i byen. Det viktigste nå er imidlertid ro i brannvesenet. Jeg forstår frustrasjonen blant de ansatte fordi dette handler om arbeidsplasser og arbeidssituasjon, men jeg er nødt til å ta kommunens vedtak og økonomi til grunn for videre drift. 
Brannsjefen er opptatt av å fokusere på fremtiden og de gevinstene ett samarbeid kan gi. 
– Ved å gå sammen syv kommuner, vil alle tjene brannfaglig på dette. Ikke minst gjelder dette de små kommunene og det forebyggende arbeidet. For vår del i Risør, er det viktig å beholde et brannfaglig miljø og dette skal vi greie gjennom de fire utrykningslederne som er dagkasernerte. De ansatte er nå involvert i arbeidet med det fremtidige samarbeidet, sier Hansen.

COMMENTS