Økt brannrisiko på campingplasser

HomeForebyggende

Økt brannrisiko på campingplasser

Bruken av isolerte fortelt og spikertelt på campingplasser har eskalert de siste 10-15 årene. Mens tradisjonelle spikertelt er omfattet av bestemmelsene for lave byggverk er det tvil om de samme krav gjelder for isolerte fortelt/prefabrikkerte sandwichelementer med avstandskrav på 8 meter.

Brannsjef Morten Meen Gallefos i Bamble kommune i Telemark har mange store campingplasser i sin kommune og har tatt opp saken. 
–    Mange brannvesen har gjennom sine branntilsyn registrert et økende antall spikertelt i form av sandwichelementer. Dette er en konstruksjon som i en brann vil magasinere varme branngasser og mye energi før brannen slår gjennom, blir kraftig og avgir mye varmestråling utvendig, noe som øker spredningsfaren til omgivelsene. Det er brann-faglig sett vanskelig å skille på «spikertelt» og et isolert fortelt sett opp mot en brannutvikling og den totale risikoen, sier Gallefos.

Brannvesenet har ved flere anledninger forsøkt å få sentrale bygningsmyndigheter til å spesifisere og avklare om denne type spikertelt er omfattet av bestemmelsene for lave byggverk, men uten hell.
Direktoratet for byggekvalitet (DiBK) har derimot vært tydelig på at byggverk som er forbundet med eller som omhyller campingvogner, bobiler mv. (”spikertelt”), er omfattet av bestemmelsene for lave byggverk. Det er beskrevet i veiledningen til TEK 10, og dette er noe landets kommuner kan tolke på en «rimelig» ensartet måte og med lik praksis.

I TEK 10 er det videre beskrevet: Fortelt av teltduk, aluminium, glassfiber eller plast, som kan demonteres og flyttes på en enkel måte, regnes ikke som ”spikertelt”. 
Det er i mange brannvesen stor usikkerhet om hva denne veiledningsteksten innebærer og derfor ber de DiBK om en redegjørelse og gjerne eksempler på slike produkter og/eller løsninger.
–    Det hersker stor tvil og er svært ulik praksis i kommune-Norge angående gjennomføringen av avstandskrav knyttet til isolerte fortelt på campingplasser. Eksempler på slike produkter er Isocamp, Vestcamp, Proffcamp, Toppcamp, Mestercamp, Villa Camp og Precamp. Felles for disse isolerte forteltene er at de er laget av to stålplater med isolerende skum i midten (PIR/PUR skum). Og mange av produktene innehar en brannmotstand på EI15, sier Gallefos. 

Ulike definisjoner
Det er i dag ulike definisjoner som brukes knyttet til «spikertelt». I temaveiledning, utgitt av Norsk brannvernforening om brannsikkerhet på campingplasser, defineres isolerte fortelt til å være omfattet av bestemmelsene for lave byggverk med avstandskrav 8 meter. 
–    Et krav på 8 meters avstand vil primært medføre økt brannsikkerhet på campingplassene og det vil finnes ulike kompenserende tiltak, eksempelvis EI30 konstruksjoner. Det er også å anta at leverandører/produsenter fremtidig vil innrette seg og konstruere produkter etter et slikt brannkrav. Vi mener DiBK må erklære sandwichelementer som spikertelt, rett og slett fordi et tilbygg til campingvogna er laget i en slik konstruksjon som vil oppføre seg som et spikertelt ved brann. For at vi skal drive adekvat og formålstjenlig tilsynsutøvelse er det vesentlig at regelverket er tydelig og konsistent, sier brannsjef Gallefos.

I et brev til DiBK undertegnet av representanter for brannvesen i Telemark, Agderfylkene og Østfold ber de DiBK tydeliggjøre hva som omfattes av bestemmelsen for lave byggverk. Brannvesenet ønsker en tilbakemelding på følgende:
•    Er isolerte fortelt/prefabrikkerte sandwichelementer omfattet av bestemmelsene for lave byggverk med et avstandskrav 8 meter?
•    Hva defineres som: Fortelt av teltduk, aluminium, glassfiber eller plast, som kan demonteres og flyttes på en enkel måte, regnes ikke som ”spikertelt”? 
Hvilke produkter/løsninger/eksempler finnes i dag?

Tar ikke stilling til konkrete systemer
Brannmannen tok kontakt med Vidar Stenstad i DiBK som viser til den presiseringen som er tatt inn i veiledningen til TEK som er i samsvar med det som er uttrykt i prinsipputtalelse fra departementet. Presiseringen gir et grunnlag for den vurderingen som må gjøres i hvert enkelt tilfelle. Det kriteriet som legges til grunn er om forteltet kan demonteres og flyttes på en enkel måte, ikke hvilket materiale det er laget av. Direktoratet tar ikke stilling til konkrete systemer eller tekniske løsninger, skriver Stenstad i en mail.

I prinsipputtalelsen fra departementet skriver departementet blant annet:
Fra departementets rundskriv fremgår det at et fortelt i vanlig forstand i utgangspunktet vil anses som en transportabel konstruksjon. Det samme antas å gjelde prefabrikkerte byggesett som er konstruert slik at de er beregnet på å nedmonteres og flyttes. Dersom det oppføres en bygning i tilknytning til campingvognen som ikke er laget med tanke på å kunne medflyttes og heller ikke er konstruert slik at den kan flyttes, vil bygningen vanskelig kunne anses som transportabel. Spikertelt må kunne sies å ikke være laget med tanke på å kunne medflyttes og er heller ikke konstruert slik at det kan flyttes. Det vil derfor vanskelig kunne anses som transportabelt (midlertidig).

Det vises også til plan- og bygningsloven i forhold til søknadsplikt
Det avgjørende er varigheten av plasseringen. Midlertidige tiltak som skal stå inntil 2 år er søknadspliktige, men unntatt fra krav om ansvarlige foretak. Dersom tiltaket skal stå i mer enn 2 år, behandles de som permanente tiltak etter plan- og bygningsloven § 20-1.

”Spikertelt” vil være omfattet av plan- og bygningsloven § 20-1 første ledd bokstav a) alternativt bokstav j) avhengig av hvor permanent eller midlertidig de er forankret.
Alle midlertidige tiltak, uansett størrelse og omfang, er unntatt fra søknadsplikt dersom tiltaket ikke skal stå lengre enn 2 måneder, jf. § 20-3 tredje ledd.
Etter at brannsjefene sendte brevet til DiBK og Brannmannen har etterspurt et svar får Brannmannen nå til svar fra DiBK de nå skal vurdere saken på nytt. Vidar Stenstad skriver i en mail at eventuelle endringer i veiledningen til TEK skal opp i den eksterne arbeidsgruppa for brann- og konstruksjonssikkerhet. Første møte i denne gruppa er i slutten av mai eller tidlig i juni.

Spikertelt er hytte
Midt-Hedmark, Hedmarken og Ringsaker brannvesen har sammen utarbeidet brosjyren Bedre sikkerhet på campingplassen hvor det henvises til lovkrav og gis råd og tips for brannsikkerheten.  
I brosjyren omtales avstandskrav og spikertelt:

En campingenhet er campingvogn med fortelt og/eller platting. Denne tilfredsstiller normalt ikke kravet til å stå i mot brann i 30 minutter. Kravet til minsteavstand mellom campingvogner alene er minst 3 meter. Brannvesenet anbefaler 4 meter eller mer.
• Når det gjelder «spikertelt», er dette et byggverk som er søknadspliktig i forhold til plan- og bygningsloven på lik linje med en hytte. Ta kontakt med bygningsavdelingen i din kommune for å få en orientering om regler og prosedyrer.
• Spikertelt regnes som en egen branncelle med tak og vegger slik at konstruksjonen danner et tett rom. Den skal tilfredsstille EI 30-krav. Det vil si at konstruksjonen skal stå i mot en brann i 30 minutter. Så lenge kravet til EI 30 ikke kan dokumenteres, krever plan- og bygningslovgivningen at det skal være minimum 8 meter mellom spikerteltene.

COMMENTS