Øksnes brannvesen

HomeMateriell/Stasjoner

Øksnes brannvesen

Øksnes kommune i Vesterålen, er en aktiv fiskerikommune med 4550 innbyggere. Kommunesentret heter Myre og har 2850 innbyggere. Kommunens areal er ca. 320 km2 inkludert 20 stk små og større øyer. I tillegg til å være en aktiv fiskerikommune, er kommunen aktiv innen reiselivsnæring. Opplevelser av hval, sel og fuglesafari trekker mange turister til Øksnes.

Brannvesenet i Øksnes kommune har sitt hovedsete på Myre. Det er i alt 20 deltidskonstabler inkludert 4 stk overbefal i tillegg til brannsjef. Brannsjef, Asbjørn Johansen, er ansatt som kommunalsjef teknisk og har brannsjefrollen som en prosentsats av stillingen. Varabrannsjefen er ansatt i 50 prosent stilling. Den eneste heltidsansatt er Ken-Ivan Reinholdtsen, som er 60 prosent brannmester og 40 prosent feier. Han er i tillegg overbefal i brannvesenet.

Planlegger ny brannstasjon
-I dag har Øksnes brannvesen sin brannstasjon i kjelleren på rådhuset. Her er trangt og slik stasjonen fremstår i dag, er det en del mangler før at helse, miljø og sikkerhet er oppfylt. Her er ikke eksosavsug, så under utrykning blir vi stående i eksosen å kle på oss utrykningsklærne. Og dette er jo ikke helt i henhold til forskriftene. Vi er derfor veldig spent på prosjektet med å samlokalisere brann, politi og ambulanse i et og samme hus. Kommunen har igangsatt arbeid med aktuelle aktører, samt vurdert tomtespørsmålet. Og dersom planene med nytt bygg går i orden, vil bygget bli bygget sentralt i Myre sentrum. Reinholdtsen leger til at rådhuset står foran en større ombygging der nytt ventilasjonsanlegg skal inn i bygget. Og da må brannvesenet ut allikevel.

Påtente branner
I 2005 hadde Øksnes brannvesen utrykninger til 8 branner, 1 bilbrann, 1 pipebrann, 4 trafikkulykker og 1 akutt forurensing. 
-I 2004/05 hadde vi en rekke påtente fjøsbranner som skaket opp bygda. En person ble heldigvis pågrepet for gjerningene, men brannvesenet fikk noe å bryne seg på. Vi har jo kun vakt for overbefalet, da det ikke er krav om dreiende vakt for deltidsmannskapene. Interessen blant de ansatte i brannvesenet er så stor, at oppmøteprosenten ligger helt opp i mot 100 prosent. Og det er ganske imponerende, forteller brannmesteren.

Deltidsreformen
-Over halvparten av mannskapene har gjennomført første del av opplæringen for deltidsmannskaper. Opplæringen ble gjennomført sammen med andre mannskaper fra nærliggende kommuner. Når tid vi får utdannet de siste mannskapene våre, er enda noe usikkert. Men i løpet av året vil de to siste overbefalene være ferdig utdannet. Sånn sett føler vi at både befal og mannskaper står godt rustet til å takle de oppgavene som vi blir stilt overfor i vårt arbeide. 
Øksnes brannvesen har 7 røykdykkere som er utdannet og som aksjonerer i tilfelle brann.

Godt utstyr
Brannmester, Ken-Ivan Reinholdtsen i Øksnes brannvesen er godt fornøyd med det utstyret som brannvesenet råder over i dag. I 2006 ble det anskaffet en ny kommandobil til overbefalet. En helt ny Toyota Landcruiser ble anskaffet, noe som var et stort løft for kommunen i en ellers så trang økonomisk tid.
-Ny førsteutrykningsbil fikk vi 1998 og så langt fungerer den meget godt. I 2002 kom redningsbilen, som er en ombygd ambulansebil, men som har alt av nødvendig frigjøringsutstyr på plass. I tillegg har vi en bil som feieren bruker. I løpet av 2007 vil vi forhåpentligvis gå til innkjøp av en ny motorsprøyte og en motordrevet overtrykksvifte. Får vi dette på plass, ligger vi meget godt an forteller Reinholdtsen.

Anstrengt forhold
Tidligere var Øksnes brannvesen knyttet til Vaktsentralen i Bø i forbindelse med at Bø var 110-sentral for Lofoten og Vesterålen. Da Narvik skulle overta 110-sentralfunskjonen for Midtre-Hålogaland, ble debatten om hvorvidt sentralen skulle være en eller tomannsbetjent startet og til hvilken pris. Regionrådene i Lofoten og Vesterålen har siden opprettelsen av Narvik 110-sentral hevdet at enmannsbetjent sentral var det kommunene i første fase ble forespeilet og til en pris av 25 kroner pr. innbygger. Narvik har på sin side hevdet at en tomannsbetjent sentral måtte det være, og til en pris på 50 kroner pr. innbygger. En rekke kommuner i regionen har valgt å betale 25 kroner og blir i disse dager truet med både inkasso og DSB. For en kommune som Øksnes betyr forskjellen på en eller tomannsbetjent sentral, over 100 tusen kroner.
-For oss som driver ute i felten, er forholdet til 110-sentralen i Narvik godt. Vi har håndapparater som vi kommuniserer med Narvik, og dette fungerer godt. Vi ser jo også fram til den dagen at Tetra er på plass her oppe i nord, og er spent på hva som skjer den dagen vi får et nødnummer i Norge.

Utfordrende objekter
-Øksnes kommune er en relativt liten kommune sammenlignet med andre kommuner i Norge. Men allikevel så har vi en rekke utfordringer på brannsiden. Den aller største er nok fiskeforfabrikken, BioMar midt i Myre sentrum. Her hadde vi en storbrann i 1998, der vi måtte ha hjelp både fra Sortland brannvesen og fra Kystvaktbasen på Sortland. Basen sendte et av skipene samt helikopter til Myre, og var behjelpelig med røykdykkere og luft til røykdykkerne. Skadene på fabrikken beløp seg til mange millioner kroner, og er nok den største brannen vi har hatt i vår kommune, forteller Reinholdtsen.

Øksnes kommune har også to sykehjem, et på Alsvåg og et på Myre. Det på Myre er delvis sprinklet, mens det på Alsvåg er usprinklet, dette til tross for at sykehjemmet ble totalrenovert i 2002. Begge sykehjemmene har direktealarm til Vaktsentralen i Bø.
En annen utfordring er fiskebåter, der vi i dag har i størrelsesorden ca 120 registrerte og i tillegg flere hundre fritidsbåter. Brann i en fiskebåt er en stor utfordring fordi der er til dels trange korridorer og leidere, slik at det nesten er ufremkommelig for røkdykkere med nødvendig røykdykkerutstyr.  
Det siste vanskelige objektet er tunnelen til Bø kommune. Den er 1,5-2,0 kilometer lang og her går kommunegrensa midt i tunnelen. Mangel på utstyr og øvelser, vil nok vanskeliggjøre en aksjon inne i tunnelen. Øksnes brannvesen venter nå på at vegvesenet gjør alvor av å arrangere øvelse i tunnelen, slik at man kan få øvet og eventuelt avdekket begrensninger i tilfelle uhell inne i tunnelen.

IUA
Øksnes brannvesen er med i Lofoten og Vesterålen IUA, med hovedsete på Sortland. Brannvesenet lokalt disponerer i dag rundt 200 meter med oppblåsbare lenser, lagret i containere på Myre. Styret i IUA har bestemt at de oppblåsbare lensene skal skiftes ut med nye i løpet av 2006. Brannvesenet er også lovet opplæring i henhold til IUAs opplæringsplan.
-Vi er jo omringet av kysten på alle kanter, og er jo ganske sårbare i tilfelle av oljeutslipp utenfor kysten vår. Dersom vi får nye lenser og videreopplæring av mannskapene, står vi rimelig bra rustet til å utføre en førsteinnsats i tilfelle oljeutslipp. Ut over dette må vi ha bistand både i form av materiell og mannskaper ved større uhell. Øksnes kommune betaler 10 kroner pr. innbygger til Lofoten og Vesterålen IUA.

Kostnader
Kostnader til å drifte brannvesenet inkl. kapitalkostnader på alt av utstyr er kr 500,- /innbygger.  

Framtidsønsker
-Øksnes brannvesen har en meget god dialog med politikerne i kommunen. Ny brannstasjon står særdeles høyt på prioriteringslista til oss i brannvesenet. Dersom vi også får bevilget penger til en motorsprøyte inklusiv røykvifte, ligger vi godt an utstyrsmessig også. En utskifting av hjelmene til mannskapene står også for tur. Øksnes brannvesen er på rett vei og er et positiv innslag i kommunen vår. For oss er det viktig å være en positiv pådriver og være med på å skape trygghet i lokalsamfunnet vårt. Og jeg mener vi lykkes godt i det, avslutter brannmester Ken-Ivan Reinholdtsen i Øksnes brannvesen.


Utrykninger i 2005:

Brann i bolig:8
Bilbrann:1
Brann i fritidsbåt:1
Pipebrann:1
Annen brann:1
Brannhindrende tiltak:4
Trafikkulykker:4
Akutt forurensing:1

Øksnes kommune

Antall innbyggere:4550
Største tettsted:Myre, 2850 innbyggere
Størrelse:317,3 km2
Antall øyer:Ca 20 stk
Fiskeri og reiseliv som hovednæringer
Kjente steder:Nyksund, fraflyttet fiskevær 
§-13 bygg: 32 stk.
Antall piper:1300

COMMENTS