Nytt” 110-kurs

Home110/Nødnett

Nytt” 110-kurs

Alarmoperatørkurset på Norges Brannskole har fått kritikk for å være lite lærerikt og for å ha gammelt sambandsmateriell å øve med. Nå har kurset gjenoppstått i en ny drakt som elevene ved høstens kurs var godt fornøyde med.

Kan anbefales!

– Kurset var veldig bra med faglig gode instruktører og innhold. Vi fikk mye informasjon om nødnett som vi kan formidle videre hvor vi kommer fra. Vi fikk også fine utfordringer i operatørrollen både gjennom øvelsene i 110-sentralen i Narvik og i håndteringen av fremmedspråklige innringere. Men det er beklagelig at farlig gods er tatt ut av kurset. Farlig gods og bruk av kartverk kunne med fordel vært lagt inn i kurset. Kurset kan likevel absolutt anbefales”. Det var synspunktene elevene kom med da ”Brannmannen” spurte om deres meninger. 
Trond Willard, som var undervisningsleder ved Norges Brannskole inntil i sommer, var innleid som kursleder. Han sier dette om endringene som er gjort i 110-kurset. 

–  De to siste kursene har vært prøvekurs med midlertidig læreplan. Disse kursene skal nå evalueres av blant annet DSB og Norges brannskole. Det vil også være ønskelig med innspill fra 110-miljøet. 
– 110-kurset er redusert fra tre til to uker og det er først og fremst farlig gods som er fjernet av innholdet. Grunnen til dette er at farlig gods er pensum på grunnkurs og beredskapsutdanning trinn 1. Tilbakemeldingene viser også at elevene ikke ønsker mer enn to ukers kurs. 
–  Tidligere var 110-kurset like mye ett teknisk som et operatørkurs. Nå har vi satt primært fokus på operatørfunksjonen og bruk av hjelpemidler slik som Farlig gods- og HazMat-programmet og kartverk, sier Willard.

Samarbeid med Narvik
Norges Brannskole har etablert et samarbeid med Narvik brannvesen hvor elevene på 110-kurset får øvelse ved 110-sentralen der. Dette viste seg veldig nyttig. 
– Ved øvelsen i Narvik ble elevene delt inn i fire grupper. Vi hadde på forhånd lagd spill og caser som gruppene skulle gjennomføre på rundgang. Gruppene rullerte på å være operatører, utrykningsstyrke og innringere. Fem brannvesen, politi og AMK samt media var med på øvelsene for å få det mest mulig realistisk. Vi er veldig fornøyd med at både Narvik brannvesen samt alle de andre aktørene stilte opp, sier Willard. 
Leder av Midtre Hålogaland 110-sentral som ligger under Narvik brannvesen, Arnt Livelten mener at samarbeidet med øvelsene har gode effekter for begge parter. 

– Elever og brannskolen var godt fornøyde med øvelsene hos oss, men for oss var det også verdifullt. Våre operatører som fungerte som veiledere under øvelsen, får øvelses- og veilederkompetanse. Det er også verdifullt for brannvesen i området som får drive sambandstrening. Denne gangen var det brannvesen i Sortland, Harstad, Bjerkvik, Tjeldsund og Narvik som deltok. For oss er samarbeidet med brannskolen en vinn-vinn situasjonen og det skulle bare mangle at vi ikke stiller opp når vi er så nært brannskolen, sier Livelten. 
Nå håper Norges Brannskole at de skal få oppdatert sin 110-sentral med moderne utstyr som gjør at de fortsatt kan drive opplæring av alarmoperatører. Opplæring av alarmoperatører på nødnett skal foregå i Stavern, men det er ikke kapasitet der til å forestå generell alarmoperatøropplæring. Den vil derfor fortsette i Tjeldsund under utrullingen av nødnettet

COMMENTS