«Nøkk»-maskinistene vant saken

HomeDiverse

«Nøkk»-maskinistene vant saken

– En gledens dag, jubler John W. Løkke. I går slo lagmannsretten fast at maskinistene på brannbåten «Nøkk» ikke er brannfolk.

Dersom Stavanger kommune og brannvesenet ikke anker dommen i Gulating lagmannsrett, er flere års kamp over for «Nøkk»-maskinistene John W. Løkke, Tor Hjelm og Alf M. Svela. Derfor fant de fram alkoholfritt sprudlevann og heiste flagget på den snart 60 år gamle brannbåten «Nøkk» mandag 16. august, for å markere triumfen.
– Det har vært en hard kamp som har gått på psyken løs, men det er glemt nå som den endte med full seier, sier maskinist Harald Hjelm.

Dette er saken

Siden begynnelsen av 90-tallet har kommunen og brannvesenet i Stavanger ønsket å integrere mannskapene på brannbåten «Nøkk» i den ordinære brannstyrken på hovedstasjonen. Dette for å gjøre driften mer rasjonell. Halvparten av «Nøkk»-staben på åtte godtok ikke dette fordi de er spesielt ansatt på brannbåten og underlagt Sjøfartsdirektoratet – ikke kommunen. De mente dessuten det ville være uforsvarlig dersom vedlikehold og drift av «Nøkk» skulle reduseres til en av mange arbeidsoppgaver i brannkorpset.

Lang rekke forhandlinger

Dermed startet en lang rekke forhandlinger og korrespondanse. «Nøkk»-besetningen ble pålagt av kommunen å integreres i brannkorpset. Maskinistene Willy Løkke, Tor Hjelm og Alf M. Svela, samt styrmannen Tor H. Tendenes svarte med å gå til sak mot kommunen.

Byretten ga kommunen medhold

I fjor vår ga Stavanger byrett kommunen medhold i å innlemme «Nøkk»-mannskapet i brannvesenets ordinære vaktstyrke. De fire anket til lagmannsretten. I mellomtiden har styrmann Tor H. Tendenes skiftet arbeid og maskinist Alf M. Svela er blitt uføretrygdet. De to gjenværende kamphanene fikk svar på anken i går: «Stavanger kommune er uberettiget til å integrere John W. Løkke og Tor Hjelm i hovedbrannstyrken,» slår Gulating lagmannsrett fast.
– Denne dommen slår endelig fast at vi er maskinister og ikke brannfolk. Hadde kommunen fått det som de ønsket, ville vi vært brannmenn 90 prosent av tiden, og maskinister de siste ti prosentene. Men vi er både utdannet og ansatt som maskinister, sier en lettet Tor Hjelm.

Alf M. Svela var tillitsvalgt og sto i fremste rekke da kampen om arbeidsplassene startet. Selv om dommen ikke får noen direkte følger for hans arbeidssituasjon, er han naturlig nok svært glad for resultatet. Ikke minst med tanke på sikkerheten.
– En båt som brannbåten «Nøkk» trenger stadig vedlikehold. Det er ikke så ofte den må i aksjon, men det ville være meningsløst om den ikke virket når byen plutselig trengte den. Det sikrer vi ved å ha egne maskinister ansatt, sier Svela.
Brannsjefen tar dommen til etteretning
– Vi får ta dommen til etterretning og studere den nøye. Så får vi senere vurdere om vi ønsker å anke den, sier Øverland, skriver Stavanger Aftenblad.
 

Publisert: 07-07-1999

COMMENTS