Nasjonalt RITS-forum 2012

HomeDiverse

Nasjonalt RITS-forum 2012

21.- 22. august var landets brannfaglige kompetanse innen redningsinnsats til sjøs (RITS) samlet på Kystvaktens base i Sortland for å utveksle erfaringer og innhente ny kunnskap. Anledningen var DSBs årlige samling for nasjonalt RITS-forum

Sortland er ikke bare kjent som den blå byen på grunn av de mange blå husene, men det er også stedet for Kystvaktens hovedbase. Basen var valgt som møtested for å se og lære hvordan Kystvakten håndterer sine redningsoppdrag. Samtidig ga møtet med Kystvakten anledning til å diskutere muligheten for tettere samarbeid ved fremtidige RITS-innsatser. 
Nasjonalt RITS-forum er en del av DSB sin årlige oppfølging, statusrapportering og dialog med landets syv RITS-brannvesen, som består av Oslo brann- og redningsetat, Bergen Brannvesen, Salten brann IKS, Larvik brannvesen, Tromsø brann og redning, Sør-Rogaland brann og redningsvesen IKS og Ålesund brannvesen KF. 

Foruten RITS-ansvarlige deltok brannsjefer og representanter for Kystvakten, i tillegg var det invitert andre samarbeidspartnere og aktører som jobber innenfor redningstjenesten. 330- skvadronen, Rederiforbundet, Kystverket, Hovedredningssentralene og Redningsselskapet bidro alle med faglige innspill og presentasjoner.

Noen av temaene som ble tatt opp under samlingen var Kystverkets nye kjemikalieavtale med Oslo brann- og redningsetat og Bergen brannvesen som innebærer at de skal kunne rykke ut ved alvorlige hendelser knyttet til akutt forurensning. I tillegg ble både øvelsen SkagEx11 og brannen på MS Nordlys samme år gjennomgått av de ulike involverte parter.


5 millioner til kjemikalieberedskap

Oslo Brann- og redningsetat og Bergen brannvesen har fått 5 millioner kroner av Kystverket til opplæring og utstyr til et pilotprosjekt hvor de to brannvesen med sine RITS-styrker skal kunne rykke ut ved alvorlige hendelser knyttet til akutt forurensning på sjø. Formålet er å hindre eller avverge forurensning fra kjemikalier ved å håndtere sjørelaterte hendelser der eksisterende beredskap ikke lar seg benytte. 
I Oslo vil totalt 60 til 70 mannskaper gjennomgå opplæring mens man regner med 50 mannskaper i Bergen. Utstyr som vil kjøpes inn er blant annet er IR-kameraer, kjemikaliedrakter og flaskepakker. Årlig vil det settes av 500.000 kroner til vedlikehold og oppdatering av utstyr samt opplæring av nye mannskaper. Prosjektet skal evalueres etter tre år. 
 

COMMENTS