Lesja og Dovre brannvesen

HomeMateriell/Stasjoner

Lesja og Dovre brannvesen

Etter 50 år i det som i beste fall kan kalles en garasje, var det historisk sus over lørdag 12. september på Dombås. Da var Lesja og Dovre brannvesen endelig operative i det nye beredskapssenteret på Dombås!

Fra garasje til beredskapssenter

Lesja og Dovre Brannvesen er et deltidskorps lengst nord Gudbrandsdalen med brannstasjoner på Dombås og Lesjaskog. Samla folketall i kommunene er i underkant av 5000, men vi dekker et stort geografisk område med 120 km europaveg og jernbane. Vi har mange driftsbygninger og fritidsboliger, og mange husker sikkert våre to store hotellbranner i 2007 og 2014.
Prosessen med å utrede ny brannstasjon på Dombås starta i forbindelse med at den 50 år gamle leiekontrakta i den gamle garasjen var i ferd med å løpe ut. Kommunestyrene ba brannsjef Åge Tøndevoldshagen om å utarbeide en mulighetsstudie som skulle skissere nettopp hvilke muligheter – ikke begrensninger – en ny brannstasjon kunne gi. Det var i dette arbeidet ideen om et beredskapssenter ble unnfanget. Sentrale spørsmål i prosessen var om kommunene skulle eie eller leie, om det skulle bygges nytt eller renoveres. 

Politikerne bevisst sitt ansvar
I Lesja og Dovre er vi så heldige å ha politikere som er sitt beredskapsansvar bevisst. Gjennom flere større branner og mange alvorlige ulykker på vei og bane, har vi fått synliggjort behovet for moderne utstyr og kompetente mannskaper. De siste 6-7 årene har politikerne bevilget ca 6 millioner kroner til oppgradering av bilpark og utstyr. Vi har også gjennomført to runder med grunnutdanning for egne mannskaper. Da kommunene i fjor høst bevilget 12,7 millioner kroner til bygging av et beredskapssenter på Dombås, var det en modig oppfølging av en langsiktig satsning.
Bevisstgjøring av politikerne kom på ingen måte av seg selv. Flere store hendelser er nevnt, men det er først og fremst en uredd brannsjef med et ustoppelig pågangsmot som skal ha æren for alt det positive som har skjedd. Åge er en dyktig lagkaptein som er kompromissløs i sine krav både til politikerne, våre samarbeidsparter og til oss som mannskap. Når man kombinerer disse egenskapene med evnen til å tenke «utenfor boksen», bidrar disse kvalitetene til å løfte oss alle opp og frem!

Alle fasiliteter
Beredskapssenteret er på totalt 600 kvm og består av en administrativ avdeling og en vognhall med tilhørende funksjoner. I den administrative avdelingen har brannsjefen og feierne sine kontorer. Her er det også et stort møterom og en romslig kjøkkenkrok. Møterommet er tilgjengelig for alle beredskapsressurser i forbindelse med kurs, møter og andre sammenkomster, som for eksempel debriefer. Beredskapssenteret skal også være stedet for kommunal kriseledelse ved større hendelser. Derfor er bygget utstyrt med nødstrømsaggregat.
Vognhallen har fire porter, hvor den fjerde porten skjuler vaskehallen. Vaskehallen er utstyrt med vaskeanlegg for biler og komplett utstyr for vask og tørk av øvrig utsyr og bekledning. Ved å samle alle disse funksjonene i vaskehallen, greier vi å opprettholde ren og uren sone. Etter innsats skal alt av biler, materiell og bekledning gjennom vask og tørk i vaskehallen, før det skal tilbake på sine respektive plasser i ren sone. Vognhallen, som også inneholder grovgarderobe, har eksosavsug til alle våre tre biler. 
Vegg i vegg med vognhallen har vi fingarderober for begge kjønn med god plass, dusjer og toalett. Andre funksjoner som ikke er nevnt, er god lagerplass, røykdykker- og feierverksted, grovgarderobe for feier og ikke minst et treningsrom. Treningsrommet skal også kunne brukes som medisinsk teknisk treningsrom for ambulansepersonellet som holder til på nabotomta.
Et par steinkast unna beredskapssenteret ligger et nedlagt militært ammunisjonslager. Her er Lesja og Dovre brannvesen leid et større areal med lager og plass for vårt containeranlegg for røykdykking. Inne på området er det også et veinett, hvor vi arrangere realistiske øvelser på trafikkulykker sammen med de andre nødetatene.

Videreutvikle beredskapen
Etter flere år med investeringer i biler, materiell og kompetanse, er det nærliggende å tenke at åpningen av beredskapssenteret er avslutningen på en langvarig prosess. Lesja og Dovre brannvesen velger heller å snu det hele på hodet. Satsningen har gitt et flott utgangspunkt for å videreutvikle den totale beredskapen i våre kommuner til det beste for innbyggerne og tilreisende. Lesja og Dovre brannvesen sitt beredskapssenter kan også stå som et lysende eksempel på at det går an, selv for små kommuner i distrikts-Norge!

COMMENTS