Kollega skadet i Halden

HomeBrann

Kollega skadet i Halden

Natt til søndag 6. mars, rykket Halden brannvesen ut til en garasjebrann i Tistedal. I underkant av fem minutter etter ankomst til skadestedet falt deler av et tak og veggkonstruksjon over en brannmann og påførte ham store skader.

At en kollega skader seg under en hendelse er noe vi alle frykter. Vi kan iverksette alle tenkelige tiltak for å ivareta sikkerheten, men av og til kan det virke som at uønskede hendelser skjer grunnet uhell og momenter ingen kan forutse i en tidlig fase. Garasjebrann
Klokka 03.47 rykket Halden brannvesen ut med en mannskapsbil, tankbil og vakthavendebefal, til sammen seks mann, til bygningsbrann i Tistedal. Ved framkomst klokka 03.53 kunne mannskapene konstatere at det dreide seg om en overtent garasje. Garasjen lå i umiddelbar nærhet til bolighus og spredningsfaren var meget stor. Garasjen, som var på ca. 90 kvadratmeter, hadde tre porter og så ut til å være en standard trekonstruksjon med reisverk og utvendig panel. Målet med innsats ble umiddelbart å hindre spredning av brannen til nabobygg, to biler og en båt som lå i opplag på skadestedet, samt slukking av selve brannen. Mannskapene fikk umiddelbart beskjed om at det ikke skulle iverksettes røykdykkerinnsats i selve garasjen da risikoen var for stor og at tilgjengelig informasjon tilsa at det ikke var snakk om noen livreddende innsats. Samtidig ble det gitt ordre om at alle som arbeidet på skadestedet skulle bruke fullstendig åndedrettsbeskyttelse.
 

Ulykken oppstår

En underbrannmester som hadde til oppgave å bruke skjærslukkeren inn i garasjen via en gavlvegg opplevde at deler av takkonstruksjonen og veggen falt over ham. En politimann som så hendelsen, varslet umiddelbart om hendelsen og når kollegaene kom til hørte de at underbrannmesteren ba om hjelp. Han lå i klem og hadde ingen mulighet til å komme seg ut ved egen hjelp. Tre mann klarte så vidt å løfte konstruksjonen slik at en annen klarte å dra mannen ut ved å dra i seletøyet.

Fagleder Rune Nilsen og brannsjef Ole Christian Torgalsbøen sier at dette er en hendelse vi alle frykter


Til Ullevål med Seaking

Klokka 04.04 melder utrykningsleder om en skadet kollega og et umiddelbart behov for ambulanse. Da ambulansepersonellet var på plass kort tid etter ble det iverksatt behandling av den skadede. Imens var et Seaking redningshelikopter rekvirert til skadestedet og en egnet landingsplass ble funnet i umiddelbar nærhet. Samtidig reiste utrykningsleder og en av mannskapene for å hente kona til den skadede slik at hun kunne være med helikopteret inn til Ullevål sykehus.

Tunge tider

«Brannmannen» møter en alvorstynget brannsjef Ole Christian Torgalsbøen på brannstasjonen i Halden en måned etter hendelsen. 
- Det er tunge tider for oss alle, sier Torgalsbøen. Arbeidet med det psykososiale arbeidsmiljøet er en kontinuerlig prosess, men det har virkelig blitt satt på prøve etter denne hendelsen.
    –    Vi kalte inn et ekstra vaktlag slik at laget som var på vakt kunne frigjøres for å få fred og ro til debrifing, som ble gjennomført med både politi og ambulansearbeidere. Etter debrifingen kunne de reise hjem, men alle foretrakk å bli på stasjonen for å kunne snakke med kollegaer. Den samme dobbeltbemanningen ble videreført også uken etter hendelsen for å ivareta vaktlaget som var berørt.

Informasjon og debrifing

    –    Vi vet at det oppstår rykter og halvsannheter i kjølevannet av slike hendelser og derfor var vi tidlig ute med å informere de ansatte om hendelsen, fortsetter Torgalsbøen. Kort tid etter hendelsen, på søndags morgen ringte vi alle ansatte i brannvesenet, inklusive forebyggende avdeling og kontorpersonalet for å informere om hva som hadde skjedd. Samtidig berammet vi et felles informasjonsmøte klokka18 samme kveld. På møtet stilte også kommunens rådmann, informasjonssjef og kommunalsjef.
    –    Vi meldte hendelsen til Arbeidstilsynet morgenen etter og sendte en fullstendig rapport neste dag. Tilbakemeldingene fra Arbeidstilsynet er at de vil se nærmere på saken.
Hendelsen fikk stort fokus i brannvesenet og det ble brukt mye tid på debrief, evalueringer og ivaretakelse av ansatte i ukene etter hendelsen. Samtidig har det vært viktig å ivareta familien til den rammede brannmannen.

Brennbar isolasjon

Nå er ikke hendelsen ferdig etterforsket fra politiets side, men Brannmannen kunne med selvsyn på skadestedet se at det var brukt brennbar isolasjon i konstruksjonen. Dette var i form av sandwichpaneler med det som tilsynelatende var polyuretan som isolasjon. Dette faktum gjør at man med stor sannsynlighet kan si at isolasjonen har bidratt kraftig til brannforløpet.


Til vanlig finner man slike sandwichelementer på fasaden av konstruksjoner og kan i slike tilfeller være langt lettere å identifisere. I dette tilfellet derimot ser det ut til at elementene har vært montert på innsiden av trekonstruksjonen og derfor umulig å oppdage i en tidlig fase av brannen. Fagleder brann, Rune Nilsen, kunne fortelle Brannmannen at brannen utviklet seg unormalt raskt uten at man kunne finne noen umiddelbar årsak til dette. Det er nettopp denne raske brannutviklingen som kjennetegner branner der brennbar isolasjon deltar i brannen. Dette viser all erfaring fra slike branner i utlandet.

Behandling og rehabilitering

Vår skadde kollega er når dette skrives fremdeles under behandling og rehabilitering. Mannskapene får hyppige tilbakemeldinger om framskritt, men dessverre også i blant tilbakeskritt med hensyn til helsen. Dette er opp og nedturer som kan slite på den enkelte.

Brannmannen ønsker vår skadede kollega god bedring.

 

Publisert: 20-05-2016

COMMENTS