Interschutz Rote Hahn 2000-en gigantmesse

HomeMateriell/Stasjoner

Interschutz Rote Hahn 2000-en gigantmesse

-Dette er en messe uten de helt store nyhetene, men med en rekke forbedringer på biler, pumper og utstyr generelt. Det var gjennomgangstonen blant en del av de norske representantene som deltok på sine respektive stander.

Interschutz-messen har siden 1980 vært arrangert tre ganger i Hannover, siste gang i 1994. På grunn av Expo-2000, ble messen flyttet til  Augsburg, en halv times tur med tog nordvest av Munchen. Messeområdet lå sør for selve bykjernen og det var god kommunikasjon mellom togstasjon og messeområdet. Messeområdet var på hele 70-80.000 kvadratmeter med en rekke nye utstillingshaller. 1080 utstillere fra hele 38 nasjoner, det var det man skulle pløye gjennom på to-tre dager. For oss besøkende var det både spennende og slitsomt  Og en masse inntrykk skulle bearbeides.

Mange nordmenn

Også mange nordmenn hadde funnet veien ned til Augsburg. Fra Hammerfest i nord til Lindesnes i sør, ble det arrangert turer enten i regi av brannbefalslag, bedriftsidrettslag eller i regi av et eller annet firma. «Brannmannen» sin utsendte reiste sammen med Draeger Norge og et tyvetalls andre deltagere fra hele landet. Med Gardermoen som utgangspunkt, ble vi innkvartert på Condor, et lite koselig familiehotell sentralt i München. Turen var lagt opp med et besøk på Schloz Scherneck, et lite bryggeri noen mil utenfor byen.

Stor aktivitet og høy temperatur

I tillegg til Rote Hahn-messen, ble det også arrangert «Den 27.tyske brannvernkonferanse». Konferansen ble arrangert av det Deutsche Feuerwehrverband sammen med Landesfeuerwehrverband Bayern og byen Augsburg. Tema for årets brannvernkonferanse var «Brannvesen -uten oss blir det fyr og flammer». Konferansen hadde samlet heltids og frivillige brannmenn fra hele Tyskland. Med sine hvite skjorter og uniformer, satte de sitt preg på byen Augsburg. I forkant av messen ble det arrangert VM i gatesykling for brannmenn. Da vi ankom messeområdet var det 37 varmegrader, 30 grader varmere enn det Lofoten jeg forlot. Dette var den varmeste junidagen i Bayeren på over 50 år. Det sier litt om hvor viktig det var å få nok væske i kroppen i løpet av en lang dags marsj. Det var da også første gang at Tyskland hadde arrangert så mange brannrelaterte arrangement samtidig.

Messeområdet

Messeområdet var inndelt i 10 forskjellige messehaller med et formidabelt uteområde. På uteområdet var det utstilt brannbiler i alle tenkelige fasonger. Her var også en av de høyeste snorklene som vi noen ganger hadde sett. Over 80 meter raget snorkelen over bakkenivå. Den første dagen ble det foretatt prøveturer med interesserte. Men på grunn av stor pågang og sikkerhetshensyn, ble prøveturene stoppet. Synd, det kunne vært gøy å prøve seg på en snorkelhøyde en brannmann fra Lofoten bare kan drømme om. Hallene var systematisk inndelt og det var forholdsvis enkelt å finne fram til det utstyret som måtte interessere.

Norsk stand

Norsk Eksportråd arrangerte også i år en fellestand for norske utstillere. Fire firmaer deltok på den norske standen. De fire deltagerne var Jenton, Ladac Produkter, Mandals Reberbane og Simarud Electronic. De gangene vi gjestet standen, var besøket upåklagelig. I tillegg til Eksportrådet sin stand, var Norge godt representert ellers også. Danfoss Esco fra Kongsberg hadde egen stand, mens Devold og Noha var underutstillere under danske Life-Saving Equipment fra Esbjerg og Voetmann fra København. Braco fra Lier og Rosenbauer fra Flekkefjord var også representert på messen. 
-Både de norske og de utenlandske utstillerne var særdeles godt fornøyd med Interschutz 2000. Og som den ledende brannmessen i verden, med  84 utstillere fra USA, 55 utstillere fra Storbritannia og 35 fra Frankrike, ja da måtte årets messe bli en suksess. Og hele 70 prosent av alle utstillerne har tegnet seg for plass på Interschutz  Rote Hahn 2005, forteller presseansvarlig Ulrich Koch til «Brannmannen».

Nyheter

Selv om det var langt mellom nyheten på årets messe, fant vi en del nyvinninger på noen områder. Tunnnelkatastrofen i Mont Blanc-tunnelen, som krevde 41 menneskeliv, har intensivert utviklingen av mobile vifter. Viftene drives av kreftige aggregat og skal bidra til å presse røyk og temperatur foran redningsmannskapene, slik at slokke og redningsinnsats kan utføres. Prototypen så vi på messa. Dette må være et alternativ for Fatima-tunnelen i Finmark og for de lange tunnelene ellers i landet (Se egen rammesak)
Compressed Air Foam System (CAFS) er det «hotteste» innen skumslokking. Systemet leveres av Rosenbauer og er et system der luft presses inn ved hjelp av kompressor, mens skumtilsetningen styres av en elektrisk motor. Fordelen er full kastelengde uansett skumtall, lett å håndtere, nøyaktig innblanding av skum i området 0,1% til 6 %,  med topp effekt. 
-Dette er toppen av skumslokkesystem, sier Sten A. Egenes i Rosenbauer Norge.

Roy Charlsen «Brannmannen»


Ladac Products A/S. Sater på Europa.

Trond Grendar fra Ladac demonstrer her sine Ladac batteriladere.
-Vi satser helt bevist på europamarkedet i framtiden. Vårt produkt er dobbeltisolert og helt vanntett. Du kan trygt si at det er idiotsikkert. Ladac Products A/S holder til i Asker og har 12 ansatte. I fjor omsatte de for 26 millioner kroner, 9 millioner av dette var eksport. Ladac sine produkter brukes av brannvesen, forsvar, i livbåter og til rullestoler.


Devold Tekstiler A/SFornøyd med responsen.

-Jeg er meget godt fornøyd med responsen som jeg har fått på våre produkter. Har nettopp solgt 1000 stk Balaklava- headovers til Warsawa brannvesen. Hetten er av ull/viskose med god vidde. Den er dobbel rundt selve hodet og selvfølgelig flammehemmende. Det forteller Trond Sleipnes fra Devold Tekstiler A/S, samtidig som han viser frem sitt nye produkt. Også Devold og Sleipnes satser på det europeiske markedet. Et marked som er svært interessant. 
-Land som Japan, Spania, Frankrike og Tyskland har vist sin interesse for underbekledning. Jeg ser positivt på framtiden, avslutter Trond Sleipnes i devold Tekstil A/S


Simarud. Redningsverktøy

Med stor iver og entusiasme, presenterte Trond Simarud og kona Hilde, SOS Rescue Kit. Til tider var det kø rundt standen til familien Simarud, der «stormåken» demonstrerte utstyret på flere språk.
-Responsen fra markedet har vært enorm. Vi holder på med i disse dager å sende ut rundt 1000 SOS- pakker etter messa. Produktet er et helnorskt produkt bestående av 12 håndverktøy i en enkel pose. Vekten er ikke mer enn 2,7 kg og er standard i samtlige ambulanser og politiets  majabiler. I tillegg har en rekke brannvesen vårt produkt. Vi har nå forhandlere i rundt 30 land og responsen i Østen er enorm. I fjor solgte vi 1400 verktøy i en ordre til Thailand. Det er vi godt fornøyd med, sier Trond Simarud i Simarud Elektronic A/S.


Vestfold Brannteknikk. Knytter kontakt

-For meg og mitt firma var det svært viktig å komme på Interschutz Rote Hahn. Her knytter jeg kontakter og kommer i kontakt med mine leverandører. Det sier Øyvind Olsen(t.h) i firmaet Vestfold Brannteknikk. Olsen er her sammen med Yvo Stevens(t.v.), europeisk markedsjef for Celanese i Brussel. Celenese er den største leverandøren av PBI-Gold  brannmannsbekledning. Og PBI er på full fart inn på det norske markedet via Vestfold Brannteknikk og Øyvind Olsen. Kvaliteteten på PBI-Gold bekledningen er fremragende, og vi er noe forundret over at ikke flere brannvesen benytter PBI bekledning, spesielt til sine røykdykkere.

 

 

Publisert: 05-07-2000

COMMENTS