Helse, trening, trivsel

HomeDiverse

Helse, trening, trivsel

I disse dager sender Drammen og Lier brann-og feiervesen ut innbydelse til alle landets brannvesen til seminaret HTT 2001 som arrangeres av Drammen og Lier brann- og feiervesen (DLBF) i tiden 29. og 30. mars.

Det er viktig at dere alle ser etter i posthyller og annet da dessverre slike innbydelser ofte havner hos feil person, eller forsvinner. Konseptet er bygget på svenske kollegaers erfaringer med tilsvarende seminarer – «FYS – seminar» som arrangeres årlig med stor deltagelse fra hel- og deltidsbrannkorps. Vi ser at bedrifter og selv på regjeringshold appelleres til trening i arbeidstiden for å få ned sykefraværet og bedret helse.

Utrykningspersonell er en utsatt gruppe som opplever fysiske og psykiske situasjoner som gjør begrepet HTT spesielt aktuelt. Norske brann og redningsvesen har vel også i noen grad vært preget av tradisjonelle treningsmetoder med fotballtrening på liv og død.
På bakgrunn av presentasjonen i forrige utgave av «Brannmannen», besøkte «Brannmannen» Tom Iversen, Terje Ugulen og Sølvi Haug som har vært medlemmer av komiteen som har bestått av seks personer. Allerede i 1997 ba brannsjefen i DLBF om en gruppe som kunne se på hva som kunne gjøres i forbindelse med stort sykefravær. Dette endte opp med at nevnte gruppe reiste på «FYS-SEMINAR» til Ørebro, og i fjor var ansatte med på tilsvarende seminar i Norrkoping..

Intensjon
Seminaret er lagt opp i nært samarbeid med Johan Kaggestad fra Modum som er kjent for sin lange karriere som trener for Grete Waitz, Ingrid Kristiansen og idrettsfolk med krav til stor utholdenhet og riktig ernæring for å forebygge skader og trene riktig.
DLBF hadde tidligere vurdert alternative treningsformer som: leie helsestudio sammen med politi og ambulansepersonell eller innrede eget effektivt treningsrom på stasjonen. Det siste er gjort, og fremstår som et eksempel til etterfølgelse. Her samarbeides det med HMS-avdelingen i Drammen kommune med fysioterapeut.

Tom Iversen påpeker at man må høyne nivået på treningsformene og motivasjonen for riktig trening. Riktig bruk av apparatene kombinert med tredemølle og f.eks. badminton.
I tillegg til Johan Kaggestad vil også Alf Rekstad fra Oslo brann- og redningsetat bidra med sine erfaringer fra test av mannskaper i Oslo. Flere interessante forelesere med relevant bakgrunn i fra prosjekter og erfaring fra andre miljøer vil også bidra til å gjøre seminaret tverrfaglig.

Deltid
Både DBE og Direktoratet for Arbeidstilsynet har vært inne under planleggingen av seminaret og oppfordrer til at en sentral person i deltidsbrannvesen deltar på lik linje med heltidsbrannfolk på seminaret. Her er det viktig at man sender folk som har motivasjon og autoritet til å gjennomføre noe av det man får med seg under disse litt «historiske» dagene. Som nevnt, det første seminaret av dette slaget i Norge. Sverige har nær 40 års erfaring. Hensikten er å :

  • høyne nivået på trening og ernæring
  • bevisstgjøre viktigheten av riktig trening
  • bruk av pulsmaler (billig investering), måle fett og O2 opptak i kroppen
  • bygge opp den fysiske og psykiske helse
     

Seminaret vil foregå ved Buskerud Høyskolesenter med 92 sitteplasser i auditoriet. Det vil være en utstilling fra leverandører av riktig utstyr.

Neste år?
Arrangørgruppa håper å kunne sende stafettpinnen videre til et annet brannvesen som arrangør i år 2002, gjerne på seminarets avslutningsdag. Utfordringeren er altså gitt ! Videre håper man at dette seminaret blir like naturlig som den årlige yrkeskonferansen for brannvesen, «Brannmannens Årskonferanse», «Brannvernkonferansen» og «Brannvernuka».
Spørsmål rettes til DLBF ved Tom Iversen tlf. 32 27 73 63 eller Terje Ugulen 32 23 73 70 eller telefaks 32 23 73 59. Vel møtt!

COMMENTS