Haugesund brannvesen. Starter opp med redningsdykking

HomeVannredning

Haugesund brannvesen. Starter opp med redningsdykking

Brannvesen på Haugalandet kan takke Ole Morten Skogland for at de har fått i gang redningsdykker tjenesten ved Haugesund brannvesen.

Da Ole Morten ble ansatt i 2000 som brannkonstabel, hadde han sportsdykkersertifikat. Året etter fikk de melding om at en person var savnet i et badevann i Haugesund. Han selv møtte ikke opp, han hadde første dag på ferie, men det var da han tente på tanken med å få startet opp egen redningsdykkertjeneste ved brannvesenet.  

Da Ole Morten ble leder av brannkorpsforeningen, kom han i posisjon for å arbeide aktivt med å få starte redningsdykkertjenesten i brannvesenet. Han tok kontakt med Leif Linde i Bergen brannvesen som kom med mange gode tips om hvordan han skulle arbeide videre med saken. Det ble arbeidet både med lokale politikere og ledelsen ved brannvesenet. Han brukte også de muligheter som bød seg når det inntraff meldinger om ulykker i distriktet ved å gå ut i media – både aviser, radio og TV. Dette arbeidet har nå båret frukter da kommunene Karmøy, Vindafjord, Sveio, Tysvær og Haugesund har gått sammen i et spleiselag for å starte redningsdykkertjenesten.

Opplæring
Det var Statens dykkerskole i Bergen (nå Høyskolen i Bergen) ved Per Ragnar Jensen som sto for opplæringen. Haugesund brannvesen er veldig godt fornøyd med den opplæringen de har fått og de føler at de kan gå ut å gjøre en jobb fra A til Å etter å ha gjennomført kurset. 
– Vi har utdannet 10 dykkere. Vi startet kurset med 10 mann og avsluttet med 10 mann. Samtidig utdannet vi 6 linemenn som deltok på hele teorikurset med eksamen. De var også med på hele B-modulen som besto av aktiv dykking som linemenn.
– Vi har planer å starte opp et nytt kurs fra 1. september i år med 6 mann. Det vil da bli mulighet for andre brannvesen å delta på kurset. Dykkerskolen vil helst ha minst 10 deltakere, sier Skogland.

Organisering av tjenesten
– Vi mente at samarbeidet ville bli med Brannvesenet Sør-Rogaland, så vi gikk inn og så på HMS-prosedyrene og hvordan dykkertjenesten var organisert der. Det vil bli 5 mann på bilen, det vil si 1 dykkerleder, 2 dykkere, 1 linemann og 1 sjåfør.

For å få best mulig kvalitet på dykkingen fra første dag tok vi kontakt med både Trondheim, Ålesund, Bergen og Stavanger for å dra nytte av det beste hos alle brannvesen.
Redningsdykkertjenesten er en del av den totale beredskapen for Haugesund brannvesen. Redningsdykkertjenesten har som mål å utføre redning og dykkeroppdrag i sjø/vann i Haugesund, Karmøy, Tysvær, Sveio og Vindafjord kommuner. Tjenesten skal bistå ved sokning i sjø/vann etter savnede, samt bistå politiet og andre offentlige instanser ved behov.  

– Vi har også satt oss som mål å ha den samme faglig kvaliteten på redningsdykkertjenesten og samme beredskapen hele døgnet som andre brannvesen har i Norge.
Det har hele tiden vært positiv holdning til tjenesten både hos mannskapene og ledelsen. Det samme har vært med de kommunene som er med i prosjektet. 
I avtalen med kommunene ble det tatt inn at Haugesund brannvesen skal ta seg av opplæring av mannskap på alle brannstasjonene i overflateredning.

Egen dykkerbil
– Vi har bestilt en Mercedes Sprinter dykkerbil av Egenes Brannteknikk som vil bli levert i løpet av året. I mellomtiden har vi fått låne en dykkerbil som Bergen brannvesen har solgt til en privatperson. En meget bra avtale som gjør at vi kan starte opp med redningsdykkertjenesten fra 1. juli i år, sier Skogland.

Samarbeid med Redningsselskapet
Alle kommunene har lettbåter på brannstasjonene som kan brukes. 
– Vi har et prosjekt på gang med å inngå en samarbeidsavtale med Redningsselskapet innen 1. juli med bruk av båten som ligger i havnen i Haugesund. Nødetatene har samtidig sendt en søknad til Redningsselskapet om de kan være med på anskaffelse av en båt til området. Redningsselskapet har hatt det oppe på årsmøtet og de har gått inn på å tilby en Simrad-båt som nødetatene kan disponere. Redningsselskapet vil holde vedlikeholdet på båten, men driften holdes av nødetatene.

Har dere det utstyret dere trenger til tjenesten?
– Vi hadde satt av penger til utstyr, men det viser seg i etterkant at det ble for lite penger til de innkjøp som ønskes. Alle har fått egne dykkerdrakter og det er kjøpt inn seks komplette dykkersett med dykkerflasker fra Inter Spiro. Vi vil allikevel ha behov for å bruke driftmidler til å supplere mer utstyr.

Har dere fått overflateforsynt utstyr?
– Vi har lagt inn i driftsbudsjettet for neste år at det blir innkjøpt overflateforsynt utstyr. Samtidig har vi lagt inn at alle dykkere får 7.000 kroner i dykkertillegg og at dykkerleder og linemann får et tillegg på kr. 2.500, det vil si at det er lagt inn et godt driftsbudsjett som alle kommunene er med å betale på. Det er også tatt høyde for å kjøpe inn videoutstyr til dykkertjenesten.

Hvor mange minutter vil det ta for å komme i sjøen på havna?
– Vi har testet ut på øvelse at vi har brukt 3 minutter og 40 sekund fra alarmen går til vi har markør på overflaten. Vi vil bruke ca 3 minutter fra brannstasjonen til havnen.

Har dere fått utsjekk på luftambulansen og 330 skvadronen?
– Vi har hatt utsjekk hos NLA, men vi ønsker også å bli utsjekket av 330-skvadronen. Vi vil i nær fremtid ta kontakt med 330-skvadronen på Sola for å prøve å få de opp til Haugesund, slik at vi får utsjekk på Sea King også. Vi hadde nettopp en øvelse der våre mannskaper ble hentet med 330-skvadronen.

Hvordan er samarbeidet med politi og helse?
– Samarbeidet med politi og helse er bra, men vi må nok gjøre en jobb med å markedsføre tjenesten til de lokale lensmenn, 112 og 113.  Det pågikk i disse dager en ettersøkning på Bømlo, som ikke vi fikk melding om. En lokal dykkergruppe ble alarmert, men det mange ikke er oppmerksom på er at dykkerne har begrenset effektiv dykkertid. En bør alltid alarmere profesjonelle redningsdykkere i tillegg til de lokale gruppene.

Har dere noe samarbeid med andre brannvesen som har redningsdykking?
– Vi har og vil ha et godt samarbeid med redningsdykkere fra Brannvesenet Sør-Rogaland. Vi vil sikkert i flere anledninger dykke sammen, der de kommer med helikopter samtidig som vi kjører til ulykkesstedet. Det kan også skje at de har behov for flere dykkere i sør-Rogaland der vi kan være med. Det samme vil sikkert skje mot Bergen brannvesen. Vi fikk leie trykkammeret til Brannvesenet Sør-Rogaland som vi hadde her i Haugesund under kurset.

Har noen meldt seg inn i Norsk Redningsdykkerforum?
– Foreløpig har kun jeg meldt meg inn i forumet. Jeg regner med at de andre sikkert vil melde seg inn etter hvert som de får tilsendt Redningsdykkersertifikatet, sier Skogland.

Brannmannen vil gratulere Haugesund brannvesen med redningsdykker tjenesten og ønske lykke til videre!

COMMENTS