HomeBrann

Gave til minne over våre falne kollega i New York

Styrelsen for Nordiske brannmenns Studiedager (NBS) diskuterte på et møte høsten 2001, hva vi fra Norden kunne gi våre kollega i NY i forbindelse med 1 års dagen etter tragedien ved World Trade Center 11.9 2001, hvor 343 av våre kollega døde. Der ble bestemt at en skulle prøve å få lagd en minneplakett til å overrekke på 1 årsdagen.

Forslagstilleren – Egil Grimseid fra Bergen, fikk i oppdrag å få lagd et ”prøveeksemplar” til studiedagene i Oslo i mai.
Plaketten av bronse  ble godt mottatt, og kunstneren Gro Pedersen fikk i oppdrag å lage et ferdig eksemplar. Påtrykket på denne er et bilde av en ”Nordisk” og en Amerikansk brannhjelm vendt mot hverandre, samt teksten  ”They are heroes – We salute them – Our brothers – Always.”
Som en ser av bildet ble resultatet meget pent.

På studiedagene var der 2 representanter fra Fire Department – New York (FDNY), som ble spurt hvem som var de rette å overrekke denne gaven til. Disse anbefalte å gi den til en forening i FDNY for brannfolk med nordiske aner (FDNY Viking Association).

Det ble bestemt at  nestleder i NBS – Roger Karlstrøm, og kasserer Thorstein Nerås skulle reise til NY for å overrekke plaketten ved 1 års markeringen 11.9.

FDNY – Viking Association

Denne foreningen ble startet for 20 år siden av en gruppe skandinaviske brannmenn, og har 310 medlemmer i hele New York området. De mistet 5 av sine medlemmer ved World Trade Center. Vikings blir ledet av den pensjonerte brannmannen Edward (Ed) Thompson, en engasjert kar med slekt fra både Bergensdistriktet og Stockholm.

Foreningen holder til i bydelen Staten Island, hvor de har en ”hytte” som i sin tid ble overrekt av Kong Olav, som gave fra Norge.
Stedet hvor ”hytten” står, er eiet av Eger Health Care and Rehabilitation Center, som er et syke/rehabiliteringshjem for bla. mange eldre med Nordiske aner. Vikings har nære bånd til dette stedet.
Vikings har et sosialt engasjement som å etablere utdanningstipend for medlemmers barn som skal starte på henholdsvis high school og college. Samt arrangere golfutflukter og andre sammenkomster for medlemmene.

New York 6 –15 .9 2002

Totalt 12 brannmenn fra Norden reiste til NY for å vise sympati og minnes våre avdøde kollegaer etter WTC tragedien 11.9 2001.
Da vi ankom flyplassen i NY, stod der en paradekledd brannmann ved transportbåndet og tok imot oss. Det var en av medlemmene i Vikings – Kevin Larkin som tross alle sikkerhetsoppbud ved flyplassen hadde kommet seg gjennom for å markere mottagelsen. Det viste seg at en av politifolkene ved flyplassen hadde en far med nordiske aner, så da så! Her er det tydeligvis sterke bånd.
Vi ble geleidet ut til enda flere kollegaer, og her ble vi mottatt av ED Thompson og hans bror Richard som også er brannmann. Vel ute stod der bla. annet en limosin! som skulle frakte oss til hotellet. Og på brannmannsvis ble der satt frem en kjølebag med iskaldt øl. Det kunne også trenges, for temperaturen var ikke langt under 30 (i ettertid fikk vi vite at der skulle vært 4 politimotorsykler som skulle geleide oss frem til hotellet, men de hadde fått et viktigere? oppdrag). Snakk om mottagelse! Hvis vi fra før var usikker på hvordan vi skulle bli mottatt, så var all tvil vekk nå.

Første dag gikk til å planlegge de neste 8 dagene. Selve overrekkelsen av gaven var avtalt til den 12.9, pga. at der skulle skje så mye den 11.9.
Noen av oss skulle også hospitere på New York brannstasjoner i løpet av denne perioden, for å få innblikk i deres hverdag og gjøremål. Og ikke minst vise vår medfølelse med dem.
Neste dag ble vi transportert til Brooklyn, i et strøk hvor mange av de Nordiske familiene bosatte seg etter å ha kommet til NY. Først innom en bar som het Lief (Leif) Erikson. Og deretter til middag på en Dansk restaurant eid av en dame fra Tønsberg (som selvfølgelig hadde en sønn som jobbet i FDNY). Her var det fullt med skandinavisktalende gjester enten fra, eller med tilhørighet til Norden. Middagen ble nok en bekreftelse på hvor mye de satt pris på vårt besøk.

11.9.2002

Kl. 0700 stilte vi 12 paradekledde brannfolk opp noen kvartaler fra Ground Zero, og ventet på opptoget med sekkepipeorkestre av brannfolk som hadde gått og spilt i timesvis om natten fra alle de fem bydelene. Vi gikk sammen med dem de siste kvartalene inn til Ground Zero, hvor der ventet på titusenvis mennesker som klappet. Dette ble en spesielt sterk opplevelse. Det var ikke fritt for at øynene ble våte hos noen og hver, samholdet mellom brannfolkene var til å ta og føle på.
Vi var stolt av vårt yrke og våre kollegaer i New York.

På minuttet et år etter det første flyet traff WTC,  gikk vi ned selve Ground Zero. Det var et enormt sikkerhetsoppbud, men brannfolkene fra Norden kom inn. Der ble det startet en gripende minnestund med opplesing av alle navnene til de omkomne, før vi forlot området for å la alle de pårørende slippe til.
Et lite bilde av hvordan vårt besøk ble satt pris på, er at overalt ble vi stoppet på gaten av sivile New Yorkere og takket for at vi kom til dem og viste vår medfølelse. Her var det ekte følelser som sa mer enn tusen ord.
Om kvelden var vi med Vikings på candlelight memorial, dvs. tente levende lys til minne om de avdøde. Det også en følelsesmessig opplevelse, deriblant flere av de pårørende med familier og kollegaer.

Overrekkelsen av gaven fra Norden fant sted ved Eger H.C.R Center, hvor den skulle plasseres på veggen i inngangspartiet. Der var møtt frem massevis av mennesker, både medlemmer av Vikings og familiemedlemmer. Pluss det som var av offentlige personer i bydelen Staten Island. Bla. den Norske, Danske og Svenske konsulen i NY.

Den Norske konsulen Atle Leikvoll sa i sin tale at i forbindelse med en slik tragedie var det spesielt viktig at kollega fra brannmenn i Norden, kom helt til NY for å vise sin medfølelse og forsikre at de omkomne aldri vil bli glemt.
Konsulen fra Sverige kunne fortelle en historie fra sitt hjem. Datteren Louisa på 5 år kom hjem og spurte hvorfor ikke han var brannmann,  han innså at det var brannmann han skulle vært og ikke diplomat for å bli en helt i datterens øyne.

Roger Karlstrøm fra NBS  som stod for overrekkelsen sa i sin tale at der var diskutert om vi fra Norden skulle gi penger til fondet for ofrene etter 11.9. Men at en innså at det ville vært en liten del av de enorme summene som allerede var kommet inn på fondet, derfor ble det bestemt å gi en minnerik gave som ville bestå. Han forsikret om at våre avdøde kollega aldri vil bli glemt.
Karlstrøm takket også våre amerikanske kollega for den fantastiske vennligheten og mottagelsen  brannfolkene fra Norden var blitt møtt med.

Livet må gå videre, tross alt

Ed Thompson mener det vil bli en vanskelig tid fremover. Mange av kollegaene er svært preget av det som er hendt. Noen vil klare å bearbeide det, men en del vil nok aldri komme over det som har hendt.
Brannfolkene hjelper hverandre som ”selvterapi”, også til det å hjelpe familiene til de avdøde med hverdagslige gjøremål. Dette være seg å være med ungene deres på kino, hjelpe enker med vedlikehold av hus osv. En del går til profesjonell terapi, som tydelig hjelper noen men langt fra alle. Som der ble utalt, der er så mye men vi skal ikke la terroristene vinne.

Ed presiserer atter en gang hvor mye det betyr for dem at der er kollegaer som har reist tusenvis av km. for å vise sin sympati. Her er der skapt sterke bånd for fremtiden.

Dette understreker bare de sterke bånd det er mellom brannfolk verden over, og Nordiske Brannmenn har truffet med sin markering til våre kollegaer i New York.

Brannmannen vil gratulere NBS med en vellykket markering, og ønske våre kollegaer i NY alt godt for fremtiden.

 

Publisert: 05-09-2002

COMMENTS