Felles nødsentral?

Home110/Nødnett

Felles nødsentral?

En modell med felles nødsentral for politi, brann og helse kan bli utprøvd i Nord-Trøndelag. De tre etatene har i et brev til Justisdepartementet stilt seg til rådighet for å samarbeide med sentrale fagmyndigheter om utredning og planlegging av et pilotprosjekt for felles nødsentral.

Helsesektoren har generelt vært skeptiske til felles nødsentraler, men Helse Nord-Trøndelag har sammen med Nord-Trøndelag politidistrikt og Namdal 110-sentral undertegnet en felles viljeserklæring angående pilotprosjekt felles nødmeldemottak.
Bakgrunnen for initiativet om pilotprosjekt er 112-utredningen fra Justisdepartementet som har vært ute til høring. Resultatene fra høringen er fortsatt ikke offentliggjort, men det er kjent at mange ønsker en løsning med felles nødsentraler etter modell av Danmark eller Finland. 

I 2003 ble det etablert felles 110-sentral for Nord-Trøndelag i Namsos og sommeren 2004 var felles AMK-sentral for fylket i drift ved Sykehuset Namsos. 
Namdal 110-sentral har fem ansatte operatører og leder i halv stilling, mens politiets 112-sentral har syv faste stillinger, to hospitanter og tre sivile på sentralbord fra kl. 08.00 – 22.00 samt dagtid i helgene. Ved AMK-sentralen er det seks ambulansekoordinatorer i 50 % stilling og 25 sykepleiere som rullerer mellom mottagelsen og AMK. Sentralene dekker en befolkning på 132.000 mennesker.

Representanter for de tre etatene understreker overfor Namdalsavisa at det ikke er tatt beslutninger om et eventuelt innhold i et pilotprosjekt, men bak deres samtaler ligger et ønske om å påvirke en framtidig modell. 
– En nødmeldesentral med ett nødnummer blir realisert i stadig flere land i Europa. Vi tror at dette også kommer til Norge. I denne sammenheng kan alternativet være etablering i Nord-Trøndelag eller et annet sted i Midt-Norge, uttaler rådgiver Håvard Vannebo som er sentral i arbeidet med å etablere et pilotprosjekt.

Ståle Ruud er teknisk sjef og brannsjef i Namsos. Vi stilte han følgende spørsmål
Har dere, initiativtagerne, gjort dere noen tanker om hvilken fremtidig modell som er å foretrekke (finsk, dansk eller annen)?
– Det er så langt ikke drøftet detaljer om dette. En stiller seg åpen for å vurdere departementets syn på modell.
Hva har tilbakemeldingene fra Justisdepartmentet vært på initiativet?
– Vi oppfatter det slik at departementet er glad for lokalt engasjement om utviklingen av nødmeldetjenesten. Det er så langt ikke gjort noen avtaler med sentrale myndigheter om videre prosess. 

COMMENTS