Felles forum brannøvelser

HomeDiverse

Felles forum brannøvelser

For om mulig å forbedre kvaliteten og innholdet til realistiske brannøvelser ble felles forum for brannøvelser, (FFBO) etablert i 1999. I samarbeid med sivilforsvarets leir i Østfold, viser det seg at dette stedet gir meget gode brannøvelser for det enkelte brannvesen. Alt er til en kostnad ethvert brannvesen bør kunne klare å gjøre seg tjent med. Samtidig har de et stort utbytte av samarbeidet og kan opprettholde et akseptabelt nivå .

Fjorten brannvesen, samarbeider nå med Sivilforsvarets leir i Våler i Østfold.
For de mange små og store brannvesen rundt omkring i det ganske land, kan ofte muligheten for å kjøre skikkelige brannøvelser være begrenset. Det å ha et oppegående øvelsesfelt til enhver tid, og ikke minst muligheten for å utvide, er nå blitt realiteten for en rekke brannvesen i Østfold og Akershus, samt Oslo brann- og redningsetat.

Varabrannsjef Per Engan i Mosseregionens interkommunale brannvesen( MIB), så denne muligheten i sivilforsvarets leir i Våler i Østfold. Sammen med overbrannmester Steinar R. Jøransen fra Oslo brann- og redningsetat, har de klart å få til et senter for brannøvelser. Disse to sammen med et eget arbeidsutvalg innenfor FFBO organiserer bruken og legger opp til øvelsene. Her kan både heltid- og deltidsbrannvesen øve sammen, både på dag- og kveldstid.

Beliggenheten er veldig gunstig, i forhold til geografisk plassering i Østfold, og kanskje også Østlandet forøvrig.
I lokaldistriktet er også leiren meget gunstig plassert, med få tilliggende naboer, som kan sjeneres av støy og forurenset røyk. Stedet har forøvrig også godkjent utslippstillatelse fra fylkets miljøvernavdeling. For øvrig ligger stedet godt skjermet fra allmennheten, slik at her kan alle øve i fred og ro.
For de av oss som har vært ved Norges Brannskole i Tjeldsund, har dette stedet en lignende plassering. Også i Våler i Østfold kan stedets nærbutikk merke pågangen av brannfolk til tider.

Aktive brukere
De tolv brannvesen fra Østfold, som bruker stedet aktivt er Fredrikstad, Sarpsborg, Mosseregionen interkommunale, Halden, Askim, Eidsberg, Marker, Spydeberg, Trøgstad, Hobøl, Aremark og Skiptvet brannvesen. To øvrige brannvesen som bidrar til å øke inspirasjonen for disse brannvesen, er Oslo brann- og redningsetat og Søndre Follo brann- og redningsvesen. Den sentrale plasseringen disse har til hverandre, bidro sitt til at her kunne det samarbeides. Samtidig ga Sivilforsvaret grønt lys for bruk av stedet .

Felles instruktører
Det første som ble gjort var å etablere en felles instruktørbank, fra alle disse brannvesen. Alle brannvesen må ha minst en instruktør med i samarbeidet, etter hvert har de fleste større brannvesen utdannet to og tre instruktører hver. Oslo brann- og redningsetat for sin del, har nå til sammen ti – tolv instruktører til rådighet.
Når det skal øves, plikter hvert brannvesen å stille med minst en instruktør hver. Det mest hensiktsmessige, er å la to til tre brannvesen øve sammen. På den måten får man også nødvendig antall instruktører til rådighet. Det brannvesenet som skal øve sine mannskaper har også da større mulighet for å få øvd enten det er på dag- eller kveldstid.

Denne instruktørbanken må holde en nærmere kontakt, for å utarbeide felles øvelsesopplegg sammen, gjøre seg kjent med anlegget, og ikke minst med hverandre.
Sivilforsvarets leir er meget godt egnet til dette bruket. Her stilles både undervisningsrom, garderober, overnattingsrom og bespisning til disposisjon til enhver tid. Når man så også har et øvelsesfelt oppegående, med utslippstillatelse, sier det seg selv all dette bør de fleste ha stort utbytte av.

Øvelsesopplegget
Veiledning for røykdykking og kjemikaleverndykking utarbeidet av DBE, er selvfølgelig instruksjonsbok nr. 1, og det bestrebes å følge denne til enhver innsats. Veiledningen gir også føringer på antall øvelser, bruk av instruktører og øvelsessted. Videre står det også at varme og skarpe kjemikalevernøvelser bør gjennomføres på skole-/øvingsanlegg som er tilrettelagt for praktisk utdanning. Alt dette blir det mulig å få til på dette stedet ved godt samarbeid med Sivilforsvaret og de enkelte brannvesen.

Kalde øvelser:
På stedet ligger en kasernert boenhet, som er avhendet som følge av bygningsmessige setningsskader. Denne inneholder et leilighetskompleks i to etasjer, som er meget gunstig til brannøvelser. I dette bygget, gjennomføres kalde røykdykkerøvelser. Her øves innsatsnivåer uten problem.
Videre har vi også med hell gjennomført øvelse med røykventilering og overtrykksventilering i dette huset. Positive pressure ventilation (PPV), og positiv pressure attack (PPA) er noe av det vi blant annet har øvd på, i dette bygget. Overtrykksventilering er noe flere og flere brannvesen benytter seg av, og det er viktig å øve for å kunne bruken riktig. Les for øvrig tidligere innlegg i «Brannmannen» ved brannkonstabel Jostein Dyrød om dette .

Varme øvelser:
Øvelsescontaineren for varme øvelser er etter hvert blitt meget populær, og benyttes ganske ofte. Ifra å inneholde til sammen fire enheter og et brennkammer, er den i dag blitt utvidet til totalt seks containere. Den har etter hvert fått ett utseende som er tiltalende i våre øyne .
Containeren inneholder et trappehus på fem etasjer med gelender, rekkverk og repos.
I tillegg er containeren innredet som en leilighet, og utstyrt med møbler osv.
For opptenning kan containeren innredes etter ønske, og det kan benyttes forskjellige inn- og utganger, dette for å gjøre det variert og litt vanskeligere for røykdykkerne.

Totalt inneholder containerkomplekset to etasjer. Med det kan man også øve, både på kjellerbrann og loftsbrann.
Overtenningscontaineren står i tilknytning til brennkammeret. Dette er mye i bruk. Her kan man øve på overtenninger, temperaturkontroll, slokkemetoder, m.m. Dette er meget lærerikt spesielt for deltidskorps, og under kurs for aspiranter som også arrangeres.
Sivilforsvarets personell har gjort en kjempejobb på denne containerenheten, dessuten er de meget behjelpelige med å skaffe tilveie brennbart materiale, til de varme øvelsene.

Kjemikalievernøvelser:
Det må også nevnes, at det finnes egen øvelsesplattform i betong for skarpe kjemikalievernøvelser på stedet. Denne har selvfølgelig eget avløp. Oslo brann- og redningsetat har benyttet denne ganske ofte.

Syttitalsbrannbil til 1 krone
På stedet finnes også noe brannmateriell, førstehjelpsutstyr og til og med egen Volvo brannbil fra syttitallet med Tollarp påbygg. Denne brannbilen solgte Mosseregionens interkommunale brannvesen for kr. 1! Selvfølgelig var det med det for øyet at denne bilen skal brukes til
øvelsene i FFBQ)s regi. Med denne bilen kan man kjøre trykkforsterkning, og riktig slangeutlegg under øvelsene. Selvfølgelig kan også hvert enkelt brannvesen ta med egen brannbil, og øve med eget utstyr under øvelsene.

Lettskum
Under den siste instruktørsamlingen i mars ble det øvd ganske mye på skumlegging med lettskumsaggregat. Det tok ikke lange tiden å fylle et trappehus på fire etasjer med skum.
Dette er en slokkemetode som det bør øves mer på i tiden fremover, og ikke nedprioriteres.
Det er en enkel og effektiv metode å slokke brann i bygning på. I skrivende stund har også lagerbrannen på Økern i Oslo sterkt aktualisert bruk av skum.

Treffsted
Totalt sett er stedet blitt et treffsted for brannfolk til tider, dessuten er både politiet og luftambulanse hyppige brukere av stedet. Her treffes nye og gamle kjente, og erfaringer utveksles.
Etter å ha vært i drift med brannøvelser i ca. to år har vi lært av våre feil under evalueringene, men også bidratt med mye nytt til brannmannskapene. Det er å håpe at de fleste er godt fornøyd med Sivilforsvarets leir og samarbeidet på brannøvelsene.

COMMENTS