Over en kaffekopp

HomeDiverse

Over en kaffekopp

Kongen av Facebook

Vi har denne gangen tatt en kopp kaffe med Oslo brann og redningsetat (OBRE) sin egen informasjonssjef, Lars Magne Hovtun. Denne alltid positive karen har aktivt brukt Facebook som en informasjonskanal for etaten og det med suksess. Fra noen få «likes» til stor spredning av livsviktige budskap.

Lars Magne er opprinnelig fra Jæren, men bor nå på Galgeberg i Oslo. Han er alltid smilende og i tillegg til gode diskusjoner i godt lag er fritiden fylt med historie, lesing og reising.

Utdanning og tidligere arbeidserfaringer

Av utdanning kan Hovtun skilte med fagbrev som mediegrafiker, bachelor i statsvitenskap og Russland-studier, samt en master i Russland-studier. I årenes løp har han ikke sittet stille, men heller opparbeidet seg en solid arbeidserfaring:
    •    Førstegangstjeneste som informasjonssoldat i Hæren.
    •    Presse- og informasjonsoffiser for de norske styrkene i Afghanistan.
    •    Kommunikasjonsrådgiver for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen
    •    Tilknyttet Forsvarets operative hovedkvarter, med internasjonale oppdrag i blant annet Afghanistan, Tsjad, Syria og Libya.
    •    Medieansvarlig for øvelse Gemini fem ganger. Gemini er Forsvarets og politiets årlige kontraterrorøvelse, og involverer blant annet FSK, Beredskapstroppen, PST, E-tjenesten, Statoil, Shell, samt en rekke departementer og avdelinger fra Forsvaret og politiet.
    •    Utenriksdepartementet, hospitant ved den norske ambassaden i Kasakhstan.
    •    Journalist i Aftenposten, samt andre mindre aviser.

Hvorfor valgte du å søke OBRE?

    –    I jobbsøknaden skrev jeg noe om egen motivasjon, og i ettertid ser jeg at dette fortsatt stemmer veldig bra. Vanligvis handler kommunikasjonsarbeid om å selge en vare, påvirke en beslutning eller å skape et bedre omdømme. Nødetatene er imidlertid nødt til å prioritere noe helt annet; viktig operativ informasjon til publikum og forebyggende kommunikasjonsarbeid. Dette bidrar ikke bare til et bedre omdømme, det redder liv. Min viktigste motivasjon for å bli informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, er å få lov til å bidra i dette livreddende kommunikasjonsarbeidet.

Beskriv en typisk arbeidshverdag for deg?

    –    Dagen starter ofte på kontoret eller i ledermøter. Hvis jeg er pressevakt bærer jeg en nødnetts-terminal, slik at jeg kan reise ut for å støtte brigadesjef med mediehåndtering på større hendelser. På skadestedet legger jeg ofte ut situasjonsoppdateringer og bilder på Twitter og Facebook, slik at befolkningen og media får god informasjon om hva vi gjør. Ellers jobber jeg med kampanjer, mediehenvendelser og ulike prosjekter. De beste arbeidsdagene innebærer alltid tett kontakt med gode kollegaer i utrykningsstyrken, i forebyggende avdeling og i 110-sentralen. Jeg har et mål om å være mye ute blant mannskapene og jobber veldig mobilt.

 

Beredskapsekk

    –    Mitt viktigste verktøy er beredskapsekken min. Her har jeg alt jeg trenger av ladere, mat, førstehjelpsutstyr, tiltakskort og håndbøker, fotoapparat, datamaskin, varme klær, sambandsutstyr og refleksvester.  Denne “klar-til-strid-mentaliteten” er nok en yrkesskade fra forsvaret.

Hva «brenner» du for innen faget brann?
    –    I rollen som infosjef brenner jeg mest for å få brann-Norge til å utnytte medieoppmerksomheten rundt hendelsene til å spre brannforebyggende budskap. Den årlige medieomtalen av branner og hendelser i Oslo har en verdi på over hundre millioner kroner. Disse mediesakene tror jeg vi kan utnytte mye bedre. Hvis røykvarsleren har reddet liv i en brann, må vi fremheve det tydelig, slik at folk får en påminnelse om å kjøpe nye røykvarslere eller bytte batteri.

En annen ting som opptar Hovtun etter ett år i OBRE er hvordan brann-Norge er.
    –    Vi sitter på hver vår kommunale tue og putler i vei. Det gjelder blant annet innen uniformering, farge på brannbilene, forskning og utvikling, erfaringsdeling, informasjonskampanjer og mye annet. Tenk på hvor mye bedre vi samlet sett kunne blitt hvis vi samarbeidet enda mer. 
Hovtun er for eksempel veldig svak for Trondheims Bjørnis-prosjekt og ser ingen grunn til at man skal finne opp kruttet på nytt, når Trondheim har klart å lage noe som funger så godt.
    –    På samme måte er det utrolig ressurskrevende hvis alle 110-sentralene skal lage sine egne retningslinjer for mediehåndtering og operasjonslogg på Twitter, når for eksempel OBRE har utviklet et sett med retningslinjer som fungerer bra. Jeg er derfor grunnleggende positivt innstilt til samarbeid, og deler gjerne alt vi har av erfaringer og dokumenter til andre brannvesen. Det er bare å ringe, sier Lars Magne med et smil.

Hva opptar deg ellers om dagen?
    –    Akkurat nå er jeg veldig opptatt av forsvars- og sikkerhetspolitikk, og ikke minst forholdet mellom Norge og Russland. Jeg elsker å diskutere dette med venner og gamle kollegaer i Forsvaret. Sånn utenom dette bør jeg nok svare at det er bryllupsplanleggingen som opptar meg mest ,sier Lars Magne som gifter seg i august med sin Marie.

Hva er den største forskjellen mellom dine tidligere arbeidsgivere og din nåværende?
    –    Jeg tror brannvesenet har mye å lære fra Forsvaret, blant annet innen kommando- og kontroll, forskning og utvikling, analysearbeid, og beinharde krav til den enkelte soldat om å opprettholde grunnleggende enkeltmannsferdigheter.

Forbud mot utvarsling på natta

Helt på tampen har vi i Brannmannen hørt noen rykter om at din samboer har lagt ned forbud mot at du har nødnett-terminalen på nattbordet?
    –    Jeg hadde med meg nødnettsterminalen hjem like etter at jeg ble ansatt, og da sa Marie klart fra om at hun ikke ville ha katastrofene inn i huset.
Siden da har nødnettsterminalen blitt stående igjen på jobb. Så nå må Lars Magne holde seg oppdatert med 110-sentralens meldinger på Twitter som notifications på mobilen.

«Brannmannen» ønsker lykke til fremover og håper kommunikasjon og informasjon når nye høyder.
 

Fakta

Lars Magne Hovtun
Arbeidssted: Oslo Brann- og redningsetat
Stilling: Informasjonssjef
Alder; 30 år
Ansatt siden: 2015
Sivil status: Samboer
Arbeid før brannvesenet: Presse- og informasjonsoffiser i Forsvaret, journalist i Aftenposten

 

Publisert: 20-05-2016

COMMENTS