Dramatisk brann – mangler høydeutstyr

HomeBrann

Dramatisk brann – mangler høydeutstyr

- Det var en svært dramatisk situasjon da jeg ankom brannstedet noen minutter etter at alarmen hadde gått. Før jeg ankom bygget, så jeg kraftig røyk fra Strandgata 41. Bygget er en treetasjes trebygning med 12 leiligheter i.

Jeg fikk bekreftet at det var personer inne i bygget, sannsynligvis også inne i leiligheten hvor brannen hadde startet. Det skriver vakthavende befal ved Sortland brann og redningstjeneste, Ståle Rasmussen i en rapport etter den dramatiske brannen på Sortland.

Brannvesenet fikk meldingen fra 110sentralen i Bø klokken 21.43 om at det var brann i Strandgata 41, et boligkompleks i tre etasjer. Ved framkomst, konstaterte vakthavende befal at minst to personer var inne i bygget. En mann ble reddet ned fra byggets østvegg, mens en kvinne så vidt ble berget fra andre etasje. Kvinnen ble oppdaget da hun sto i vinduet med kraftig røykutvikling i leiligheten hennes. Vinduet var av den typen som ikke kunne åpnes. Her var det snakk om sekunder før det hadde skjedd en dødsulykke. Tolv minutter etter at alarmen hadde gått, møtte åtte mann på brannstedet. Ytterligere tre røykdykkere ankom samt nabobrannvesen fra Hadsel og luftfartsverket sin bil på flyplassen. I tillegg ankom heimevernet og uteetaten.

Stigemateriell

Sortland brannvesen mangler høydemateriell for å kunne redde personer ut fra bygninger over to etasjer. De har heller ikke høydemateriell for å kunne slokka brann over andre etasje. Saken har vært lagt fram for politikerne flere ganger, men har hver gang blitt strøket av budsjettet. Denne gangen kunne det ha gått virkelig ille.
– Som vakthavende befal med ansvar for slokking og mannskapenes sikkerhet, var brannen denne lørdagskvelden svært dramatisk. Det var en brann i et treetasjes leilighetskompleks med hele 12 leiligheter. Redning/evakuering fra og slokkeinnsats over 2.etasje med det utstyret som brannvesenet disponerer i dag, lar seg ikke gjøre. Dersom det er eldre mennesker eller barn som skal reddes ut, er det stigemateriellet som vi i dag disponerer helt uegnet til dette. Vi har heller ikke retrettmuligheter for våre egne røykdykkere, i tilfelle noe skulle skje, forteller vakthavende befal, Ståle Rasmussen.

Lite personell

Sortland brannvesen, i likhet med mange andre små brannvesen, opplever at det kan være vanskelig å få tilstrekkelig antall mannskaper på utrykning i helg, høytid og ferietid. Det skjedde også denne gangen. Takket være hjelp av frivillige, nabobrannvesen og heimevernet, klarte brannvesenet å få kontroll over brannen. Når man tar betraktning at brannvesenet fikk melding om et biluhell midt under aksjonen og måtte frigi fire mann i en halvtime, forløp slokkeinnsatsen bra. Innsatsen fra mannskapene var upåklagelig.

Oppsummering

– Dersom jeg skulle oppsummere brannen i Strandgata 41, vil jeg vektlegge det at vi mangler stigemateriell for å klare en brann over 2. etasje. Vi har en rekke hus i kommunen som vi ikke rekker opp til dersom uhellet skulle være ute. For få mannskaper, og for dårlig kommunikasjon med røykdykkerne, er også et moment som jeg har vektlagt i rapporten min til brannsjefen, avslutter Ståle Rasmussen.
En person er siktet i forbindelse med brannen på Sortland. Det var da også i mannens leilighet at brannen startet. Etter det Lofotposten erfarer, er det ikke første gang at personen har vært involvert i brann.
 

 

Publisert: 05-09-2001

COMMENTS