Dramatisk brann i Kabelvåg

HomeBrann

Dramatisk brann i Kabelvåg

- Det var kun flaks som hindret at menneskeliv gikk tapt i denne brannen. Hele inngangspartiet til leilighetene i 2.etasje var fullstendig overtent da vi ankom brannstedet, forteller overbefal, Geir Hermansen i Vågan brann- og feiervesen til bladet Brannmannen. Det var Tyskhella i Kabelvåg som brant denne ettermiddagen.

Bakgrunnen for overbefal, Geir Hermansen sin vurdering, er at bygget var bygget med en utvendig svalgang og kun en oppgang til denne svalgangen. Når så hele inngangspartiet til alle fire leilighetene i andre etasje var fullstendig overtent i løpet av minutter, ja da kunne det gått skikkelig galt. En 86 år gammel dame og to unger ble reddet ned fra altanene på siden ut mot havet. Heller ikke her var det alternative rømningsveier, utenom altanene da.

Dispensasjoner
I følge leder for forebyggende avdeling i Vågan brann- og feiervesen, Hans Bjørnstad, viser det seg at det er gitt dispensasjon fra forskriften om at det skal være to trappeløp opp til den utvendige svalgangen. Her var det gitt dispensasjon til èn vei opp/ned, uten at det var stilt krav til kledning av den ene trappen ned fra svalgangen. I så måte, kunne brannen ligne på Lillhammerbrannen, med overtente svalganger.

Brann for 3. gang
Det er ikke første gang at Tyskhella i Kabelvåg rammes av brann. I 1996 var det to branner i samme området, noe som gjorde innbyggerne i Kabelvåg skremte. Etter den siste brannen i Jacobrygga, som var nabobrygga til Tyskhella, førte til at disse leilighetene ble bygget. Bygget inneholdt åtte leiligheter fordelt på 2 etasjer. 
Ukjent årsak
– Brannårsaken er foreløpig ukjent, men det er på det rene at brannen startet i den ene gangen til en av leilighetene i 2.etasje. Vi har sendt inn en del materiale til Kripos for analyse, opplyser Hans Bjørnstad. Bjørnstad sitter i den lokale etterforskningsgruppen bestående av brann, politi og el-tilsynet. Når svarene fra Kripos foreligger, vil det høyst sannsynlig bli avdekket årsaken til brannen.
 

COMMENTS