Brannvakt på sykehjem

HomeForebyggende

Brannvakt på sykehjem

Etter å ha fått omtale både i lokalmedia og i riksmedia, har jeg fått forespørselen om å skrive noe om bakgrunnen for den noe uvanlige løsningen med å ha brannmenn som nattevakter på Vadsø sykehjem.

En del av de tekniske feil og mangler ved sykehjemmet er av en slik art at det var grunnlag for å stenge store deler av bygget. Men som oftest blir stenging av pleieinstitusjoner bare teori, det lar seg ikke gjennomføre i praksis. Det er hjemmet til beboerne, hvor skal de flyttes? I dette tilfelle var det også snakk om noen måneders tid, inntil feil og mangler ble rettet. Antagelig ville organiseringen bak en flytting av beboerne krevd like lang tids planlegging.

Alternativet da var å øke vaktholdet, og da er kveld/natt det sårbare tidsrommet. Normalt ville det kanskje vær nok å kreve at institusjonen selv stilte med flere nattevakter. Men poenget for brannmyndighetene er ikke antall vakter, men at vaktholdet bidrar til å holde brannrisikoen på et akseptabelt nivå. I dette tilfelle hadde ikke jeg som brannsjef tilstrekkelig tro på at en, to eller kanskje tre ekstra vakter fra sykehjemspersonalet ville gi ønsket effekt.
utrykningslederne i Vadsø brannvesen

Nå kunne man ved sykehjemmet dokumentere både øvelser og opplæring, men situasjonen generelt og en hel del registreringer ved diverse befaringer (f.eks. bruk av trekiler for å holde oppe selvlukkende trapperomsdører) forteller at kart (papir-dokumentasjonen) og terreng (virkeligheten) ikke stemte helt overens.

Troverdig tiltak
Ved å foreslå at brannvesenets utrykningsledere, som alle er heltidsansatte brannmenn, skulle gå inn som ekstra nattevakt, oppnådde man et troverdig organisatorisk tiltak for å håndtere risikoen. Det ga også kommunen den rimeligste løsningen. Dette lot seg bare gjøre fordi både sykehjemmet og brannvesenet er kommunalt, og fordi utrykningslederne var villige til å ta på seg ekstraarbeidet. All honnør til dem!

Av hensyn til arbeidsmiljøloven så går utrykningslederne nattevakt på sykehjemmet uavhengig av brannvesenets beredskapsturnus, dvs. at det kun fra tid til annen oppstår at utrykningslederen har begge vaktene samtidig.
Når slike tilfeller inntreffer er det selvsagt en mulighet for at utrykningsleder kalles ut mens han har vakt på sykehjemmet. Under selve utrykningen vil da vaktholdet ved sykehjemmet være noe redusert, men her snakker vi da om sannsynligheten for sammenfallende hendelser (to branner samtidig). I slike tilfeller er dessuten alle klar over situasjonen og de resterende nattevaktene på sykehjemmet vil være ekstra skjerpet i tidsrommet hvor utrykningslederen er borte.

COMMENTS