Brannfolk som politi?

HomeDiverse

Brannfolk som politi?

Er det brannvesenets sin oppgave å hjelpe politiet som jakter på biltyver i en stjålet melkebil? Nei, mener brannsjef Svein A. Istad i Molde.

Da biltyver i en melkebil i sommer raste rundt i området rundt Molde, ble brannvesenet i Molde bedt av politiet om assistanse. Brannvesenet etterkom forespørselen og parkerte sin vanntankbil som en veisperring ved utløpet av Fannefjordtunnelen. Også brannvesenet i Fræna ble utkalt og de parkerte sin brannbil over veien ved Elnesvågen. Begge sperringene ble forsert av tyvene. I ettertid har saken ført til en del interne spørsmål. 

– Det gikk heldigvis bra denne gangen, men hva om noe hadde skjedd med brannfolkene, sier Istad som har etterlyst klarere regler for hvordan politiet skal kunne involvere brannvesenet i en slik situasjon. 
Brannsjef Istad sendte brev til politimesteren i Nordmøre og Romsdal hvor han slo fast at han ikke kan akseptere at brannvesenets mannskap og utstyr blir benyttet til slike politiaksjoner uten at politiet påtar seg ansvar for konsekvensene. Brevet har Istad ennå ikke fått svar på.

Molde brannvesen ble også sittende igjen med en regning på ca. 20.000 kroner for skader på en av brannbilene som ble påkjørt samt utgifter til innkalling av mannskaper. Ifølge Istad vil ikke politiet betale for dette. 
– Penger er av mindre betydning i denne saken, det viktigste er å få avklart ansvaret, sier Istad.

”Brannmannen” rettet Istads spørsmål videre til Politidirektoratet for en avklaring. 
Med hvilken rett kan politiet beordre brannvesenet til å sette opp veisperring til en planlagt aksjon og hvilket ansvar har politiet for konsekvensene av dette?
– Fra Politidirektoratets side kan vi ikke si noe om denne konkrete saken så lenge vi ikke har fått den inn som en klagesak hos oss, sier seksjonssjef for juridisk seksjon i Politidirektoratet, Steinar Talgø til ”Brannmannen”. Men på et generelt grunnlag kan politiet bruke sin generalfullmakt til å beordre biler til vegsperring når det er fare for liv og helse. Det vanligste i så måte er at politiet beordrer bilfører på stedet til å sette opp sin bil som vegsperring, men hvis ikke stor bil er tilgjengelig kan det være aktuelt for politiet å beordre å få bil ut til stedet hvor de vil ha vegsperringen. Men dette er en vurdering som politimesteren i distriktet må stå ansvarlig for. 
– Når det gjelder skader som oppstår på biler som blir påkjørt av stjålne biler, så er dette et forhold som skal dekkes av ansvarsforsikringen på den bilen som kjører inn i en annen, selv om denne bilen har blitt stjålet. Utover dette kan jeg ikke si noe om hvem som skal dekke kostnader som påløper slik som i dette tilfellet hvor mannskaper kalles inn. Vi har ikke erfaring med slike grensetilfeller og vi må gjøre vurderingen når vi får en slik sak på bordet hos oss, sier Talgø.

Newer Post

COMMENTS