Rune Gogstad og Øystein Bache utgjorde årets sjåfører til dette rallyet. Kjøretøyet de hadde valgt seg ut var pensjonerte 8-8-6 som tidligere hadde gjort tjeneste hos Øvre Eiker Brannvesen. Team Bachstad, som teamet het, valgte start 2, det vil si i fra Tsjekkia. Det er spenstig å legge ut på et rally på ca. 16.000 km. med ombygget Jeep J20, 1981-modell. Det er ikke veldig mye luksus for langtur. For å øke komforten litt byttet de seter før avreise, men da var det så trangt at begge seter måtte skråstilles litt for å få plass. Du finner nok ikke mange brannmenn i Norge som kan skilte med 16.000 kjørte kilometer i brannbil.
13 land
Før avreise fra Norge fikk de samlet inn en del utstyr så bilen var tilnærmet ”komplett”. Ruten Bache og Gogstad valgte medførte at reisen gikk gjennom 13 land, Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Ungarn, Romania, Bulgaria, Tyrkia, Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Kasakhstan, Russland og Mongolia. I Tyrkia bodde de blant annet to dager i Van, som nå i ettertid er rammet to ganger av alvorlig jordskjelv som har krevd mange menneskeliv.
Turen forløp uten noen stor dramatikk. Det måtte foretas enkelte reparasjoner på bilen underveis, og det ble et sykehusbesøk med vond mage og en tannlegevisitt med brukket jeksel. Det bør være innenfor det akseptable på en så omfattende tur.
Brannmannen tok en liten prat med Øystein Bache etter hjemkomsten.
Hvordan dukket ideen opp til å ta denne turen med en gammel brannbil?
– I utgangspunktet skulle man delta med biler som ikke er eldre enn 10 år og som ikke har større motor enn 1200 kubikk, men hvis man kjørte ”nyttekjøretøy” gjaldt ikke det. Vi ville ha en tryggere bil med en større motor, og siden brannmenn er godt likt over hele verden tenkte vi det kunne være lurt. Det var det da også!
Ga turen inspirasjon for flere deltagelser i dette rallyet?
– Er litt usikker på om vi skal gjenta akkurat denne reisen, men det finnes jo utallige andre muligheter rundt om i verden. Det går et tilsvarende rally gjennom store deler av Afrika, så kanskje det blir neste prosjekt?
Kunne dere tenke dere fast jobb som brannbilsjåfør i Norge etter deres kjøreerfaring fra i sommer og høst?
– Absolutt. Ikke minst ville det være en stor glede å kjøre uniformert kjøretøy i et rolig hjørne av verden der vi fra før kjenner trafikkreglene og kjørekulturen. Tyrkia og Iran byr på klare utfordringer når man oppdager at tofelts motorvei praktiseres som om det var minst fem filer i hver retning, og høyre-/venstrekjøring er mer veiledende enn påbudt.
Hvordan ble dere tatt i mot rundt omkring?
– Med nysgjerrighet og åpne armer. Jeg tror ikke vi stoppet en eneste gang uten at noen kom bort til bilen og lurte på hva dette var for noe rart. Vi så veldig få brannbiler i løpet av de 16.000 kilometerne vi kjørte, og det er vel også årsaken til at vi stadig måtte forklare hva slags bil det egentlig var.
Kom dere opp i noen hendelser hvor dere fikk bruk for deres ”brannkompetanse” eller utstyret?
– Heldigvis kom vi ikke over noen branner underveis, og det var en stor lettelse siden vi hadde koblet fra vannpumpa for å spare bensin. Vi hørte om et kanadisk lag som kjørte i full fart forbi en brann på en bensinstasjon fordi de ikke kunne bruke pumpa. Skikkelig flaut!
– Det mest nyttige var det varme brannmannstøyet som vi brukte, i over og under soveposen da det krøp under minus to i Mongolia. Vi hadde nok forberedt oss på 48 varmegrader, men ikke på den kulda.
Gjorde dere noen oppdagelser som brannfolk i Norge kan ha nytte av?
– Brannmenn er helter i hele verden! Har du i tillegg et jakkemerke eller en suvenir å bytte bort oppnår du varig vennskap og åpne dører nær sagt hvor som helst.
Har dere hørt noe i fra Mongolia etter hjemkomsten hvordan det går med 8-8-6?
– Vi har ikke hørt noe annet enn at bilen er fraktet opp til nordområdene av Mongolia, inn mot grensen til Russland. Der har de fra før bare gamle russiske brannbiler som ikke tåler å kjøre inn i skogene eller opp i høyden, så jeepen vi kjørte skulle komme godt med. Rune var frimodig nok til å si at dersom de trengte reservedeler eller lurte på noe måtte de bare ta kontakt, så det drøyer nok ikke så lenge før vi må nedover med en fordeler eller noe annet som ikke kan sveises sammen av gammelt skrapmetall. Det skal bli en helt grei tur, avslutter Bache.
Hele turen skal ende opp i seks halvtimes program på NRK 1 som skal sendes vinter og vår 2012. Ryktene sier at Rune og Øystein fortsatt er venner og deler kontor som tidligere på Marienlyst, men de er blitt enda litt bedre kjent med hverandre.
Fakta Mongol Rally 2011:
16.000 km.
300 forskjellige biler
5 brannbiler
Team Bachstad brukte syv og en halv uke på turen.
Temperaturer fra + 48 til – 3 grader C.
COMMENTS