Bedre grunnlag for forebyggende arbeid

HomeForebyggende

Bedre grunnlag for forebyggende arbeid

Med egen analyseenhet og sterkere målstyring skal Bergen brannvesen få større effekt ut av det brannforebyggende arbeidet. Analyseenheten skal være limet i organisasjonen som sikrer at avdelingene jobber mot samme mål og med fokus på samme risikoer.

Bergen brannvesen opprettet i fjor høst en egen seksjon for analyse underlagt brannforebyggende avdeling. Seksjonen som ledes av Bjørn Næs har tre ansatte. En overordnet oppgave for seksjonen er å fremskaffe informasjon som kan benyttes som beslutningsgrunnlag for avdelingene. Seksjonen gjennomgikk 2983 utrykningsrapporter for 2013 og hentet ut relevant informasjon som ble kategorisert. Arbeidet ga brannvesenet detaljert statistikk som kan benyttes i et risikobasert forebyggende arbeid.

Det ble samtidig opprettet en egen seksjon for brannforebyggende informasjon underlagt brannforebyggende avdeling. Seksjonen ledes av Bergen brannvesens informasjonsleder Trine S. Sommerlade og en informasjonsmedarbeider.    
–    Analyseseksjonen skal gjennom sitt arbeid være et verktøy for sjefsvakten både operativt og som forvaltningsstøtte. I tillegg evaluerer seksjonen branner og tilbakefører informasjon til den operative delen og følger opp berørte med informasjon. Med dette styrer vi ressursene der behovet er størst samtidig som avdelingene er samkjørte og informerte når det gjelder hvilke utfordringer og risiko vi står overfor, sier brannsjef Johnny Breivik.

Bergen brannvesen har i dag 24 årsverk på forebyggende arbeid mot særskilte brannobjekter. Disse er delt opp i 3 faggrupper med egne koordinatorer som er koblet opp mot analyseseksjonen. Byens 1200 særskilte brannobjekter er fordelt på faggruppene som har ulik type kompetanse og ulike objekter.

Merverdi og kvalitet
Trond Knoop ble ansatt i fjor sommer som ny leder av brannforebyggende avdeling. Knoop har bakgrunn som HMS- og kvalitetsleder i transportselskapet Tide. Han mener de begynner å se fruktene av ny strategi og styring allerede.

–    Ny forebyggende forskrift sier at brann- og redningstjenesten skal arbeide mer risikobasert og det har vi allerede startet med gjennom ny organisering. Tilsyn skal fortsatt være en viktig del av det forebyggende arbeidet, men nå har vi mer grunnlag for å velge andre strategier og aktiviteter. Det innebærer også at det arbeides forebyggende på tvers av alle avdelinger. Med dette får vi ut merverdi og kvalitet i det forebyggende arbeidet og snur en tradisjonell tenkning, sier Knoop.

Med ny seksjon for brannforebyggende informasjon settes det også mer trykk inn på informasjons- og motivasjonstiltak. Seksjonen planlegger, utfører og evaluerer alle nasjonale og lokale informasjonskampanjer og driver løpende informasjonsarbeid. I tillegg arbeider seksjonen mye med informasjon rettet mot risikoutsatte grupper.

–    Seksjonen har sosiale medier som Facebook og Twitter satsningsområde og det er viktig for å treffe flere målgrupper enn de vi tradisjonelt treffer gjennom de vanlige informasjonskanalene. Men dette må være dynamisk og derfor fornyer vi budskapet minst en gang i uka. Vi har også opprettet en egen Twitterkonto rettet mot politikere og media for at de raskt skal kunne få informasjon om vår aktiviteter. Og vi har en Twitterkonto for de 26 kommunene som inngår i IUA-regionen her.

Jobbe på tvers
Bergen har med sine trehusstrøk spesielle utfordringer. I tillegg kommer satsing mot risikoutsatte grupper. Hvordan kan man håndtere alle risikoene på en god måte?

–    Vi har kjørt egne prosjekter mot den brannfarlige bebyggelsen og mye godt forebyggende arbeid er gjort. Men vi må samtidig være realistiske når vi ser på sikringstiltak. Skulle vi gjort de samme tiltak som i Røros med blant annet ville det kostet mellom 200 – 300 millioner kroner her. Det viktige nå er å få en helhetlig plan for brannsikring. Så må vi velge hva vi skal arbeide videre med og ikke minst fokusere på den operative håndteringsevnen også, sier Breivik.

Bergen har kommet langt med forebyggende arbeid mot risikoutsatte grupper og har blant annet 100 prosent dekning av sprinkleranlegg i omsorgsboliger. Nå bruker de nye virkemidler for å arbeide bredere.

–    Vi har et pilotprosjekt på gang med de hjemmebaserte tjenestene og vi ønsker generelt å arbeide tettere opp mot kommunen med risikoområder. Den operative avdelingen med utrykningsmannskapene brukes også til undervisning, objektsyn og befaringer for å avdekke og få oversikt over risikoer. Informasjon de får kobles opp mot forebyggende avdeling og sammen kan avdelingen kjøre kampanjer rettet mot spesielle objekter eller risikoer.

Målstyring
Bak omorganiseringen ligger 14 strategiske mål for Bergen brannvesen som skal gi mer effekt og bedre styring av etatens virksomhet. Det er lagd handlingsplaner og målekort for hver avdeling med rapportering hver måned. CIM benyttes som kvalitetsstyringsverktøy.

–    Hensikten er å sette mer trykk på utførelse, få mer effektiv utnyttelse av ressursene og vise hva vi er opptatt av. Trond Grindheim, som er rådgiver for avdelingsleders stab, har som oppgave å følge opp rapporteringen og dokumentasjonen. I tillegg har han ansvar for det forvaltningsmessige. Dette har gitt bedre fremdrift og gitt overraskende gode resultater, sier Breivik.

–    Parallelt jobber vi med karriereplaner og planer for anskaffelser. Nå har vi fått på plass en investeringsplan og vi gjorde tidligere i år avtale om innkjøp av 6 nye mannskapsbiler. De to første leveres 2 til nyttår. Med bedre struktur på dette arbeidet og nyansatte innkjøpere gjør vi et komplisert arbeid ufarlig og kan planlegge bedre.

Samarbeid rundt Bergen
Bergen brannvesen inngikk tidlig i år avtale med Osterøy og Samnanger kommune om et samarbeid hvor Bergen er vertskommune. Bergen brannvesen vil ha overbefalsvakt i begge kommunene og ansvar for både beredskap og forebyggende arbeid i Samnanger mens Osterøy fortsatt skal utføre sine tilsyn selv. 

COMMENTS