Vil ikke ha ny brannstasjon

HomeMateriell/Stasjoner

Vil ikke ha ny brannstasjon

Brannsjef Tor-Åge Holand samarbeider gjerne med industrivernet i Mo Industripark (MIP), men å bygge en ny felles brannstasjon ved innkjøringa til MIP vil han slett ikke være med på.

Brannberedskapen har gjennom lang tid vært gjenstand for diskusjoner mellom Rana kommune og MIP uten at man har kommet fram til enighet. Og selv om et forprosjekt har konkludert med at det vil lønne seg å samlokalisere brannstyrken i tilknytning til industriparken, betyr det slett ikke at det hersker fullstendig enighet om at dette er den beste løsninga. 
– I forprosjektet konkluderes det med ei slik samlokalisering. Rana kommune deltok i prosjektgruppa med fagpersonell, men det medfører ikke riktighet at kommunens deltakere har anbefalt en ny brannstasjon lokalisert til Mo Industripark. Heller tvert i mot, sier brannsjef Tor-Åge Holand til Rana Blad. 

Han gjør det klart at dersom det skal komme på tale med et samarbeid som strekker seg utover det som den kommunale brann- og redningstjenesten i dag har med industrivernet i MIP, så må dette gjøres med utgangspunkt i den kommunale brannstasjonen. 
– Noe annet vil være sløsing med penger, sier brannsjefen. Han støtter fullt ut Fagforbundet i at rapporten om brannsamarbeid er ufullstendig og bygger på forutsetninger som ikke er reelle. 
I rapporten fra Fagforbundet uttaler økonom Bjørn Kristian Rudaa blant annet følgende:

– I min arbeidserfaring med svært mange omstillingsprosesser har jeg knapt nok lest en konsulentrapport som til de grader bruker helt urealistiske forutsetninger for å komme fram til bestemte konklusjoner, formodentlig i tråd med oppdragsgiver ønsker. 
En helt sentral del av dette forprosjektet handler om å investere i en ny brannstasjon kontra å ruste opp eksisterende brannstasjon. Som i mange investeringsprosjekter undervurderer rapporten helt opplagt fremtidige investeringsutgifter alt for lavt. En ny stasjon på ca. 2150 kvm. er i rapporten antatt å koste om lag 25 mill.kr., mens investeringsutgifter for tilsvarende stasjoner bygd i den senere tid har ligget på mellom 34 og 40 mill.kr. Kostnader til flytting eller innredning av ny stasjon er heller ikke tatt med i kalkylegrunnlaget.

En betydelig investering med tosifrede millionbeløp bør gi klare økonomiske fordeler. I rapporten hevdes det at man må drive en framtidig brannstasjon med fem flere årsverk dersom  den framtidige plassering blir som nå fremfor å legge en ny stasjon ved Mo Industripark. Dagens brannstasjon ligger kun ca- 1-2 minutters kjøring fra Mo Industripark. Det er ingen reell grunn til at det kreves økt bemanning som følge av disse to forskjellige lokaliseringene i nær sagt umiddelbar nærhet. Videre er det selvsagt heller ikke bare Mo Industripark som den framtidige brannstasjon skal betjene. Om man kan redusere noen årsverk ved å fusjonere disse virksomhetene – det kommunale brannvern og industrivernet, gjelder det uavhengig av hvilken lokalisering man velger.

– MIP har stilt som krav at en ny brannstasjon skal lokaliseres til industriparken. Jeg mener at den eneste måten vi kan få lønnsomhet i et eventuelt nærmere samarbeid på, er å benytte dagens kommunale brannstasjon. En stasjon som forøvrig er modernisert og holder høy standard, sier Holand. 
At en styrking av samarbeidet mellom brann- og redningstjenesten og MIPs industrivern vil være et beredskapsmessig pluss, er brannsjef Holand likevel klar på. 

– I dag har vi et kasernert mannskap på fem, mens MIP har et mannskap på to, opplyser han. 
– Brannordninga i kommunen, som er politisk vedtatt, danner grunnlaget for vår kasernering. Dersom politikerne ønsker en dårligere beredskap, og risiko- og sårbarhetsanalyser gir rom for dette, kan kommunen vedta en annen brannordning. Dette er ikke noe som har vært diskutert å endre på. Det ville forøvrig være helt urealistisk. Rana har hatt kasernering siden 1947, nettopp fordi man ønsker å holde en god standard på beredskapen. Å reversere dette er utenkelig, påpeker Tor-Åge Holand. 

COMMENTS