Innkjøpssamarbeidet mellom brannvesen i Osloregionen
Det var en spent gjeng av både brannfolk og selgere som møtte opp på Lahaugmoen kurs- og kompetansesenter for en real «testrunde» med høye temperaturer og mye praksis. Ansvarlige for gjennomføringene var Rolf Storbråten ifra Asker og Bærum brannvesen, Knut Findalen fra Nedre Romerike brann og redning, Dag Skaseth fra Oslo Brann- og redningsetat, Per Egil Kristoffersen Nordre Follo brannvesen og Henrik Trømborg fra Drammensregionens brannvesen.
I løpet av høsten har det vært tre varme dager for «prøvedukkene» som har testet ut de nye hjelmene som er på markedet. I overtenningscontaineren på Lahaugmoen kurs- og kompetansesenter finner vi brannmannskaper ifra ulike brannvesen i Osloregionen. På hodet bærer de alle ulike typer hjelmer med forskjellige fasonger og farger. De har nå gjennomført flere øvelser og er nå i ferd med å se hvordan de ulike hjelmene fungerer under høye temperaturer.
De ulike testene:
– Klatre ned i en kum for å koble på stender.
– Løping 50 meter.
– Arbeid i vindeltrapp med kupling av slanger og basepunkt på tak.
– Gang i skyvestige.
– Test av lysutstyr i mørkt rom.
– Varmt røykdykk i øvelseshus, innlagt krabbing og arbeidsoppgaver.
– Arbeid i støyfylt miljø med vifte/motorsag.
– Varmebelastende test i propanfyrt container.
Hver av test deltagerne har fått utdelt egne evalueringsskjemaer som fylles ut for hver type hjelm de tester ut. Det ble også gjort en muntlig vurdering halvveis ut i dag to. En av testpersonene er Kjetil Riise ifra Oslo brann- og redningsetat. Han har jobbet i OBRE siden 1998 og er i dag røyk- og kjemikaliedykkerleder på hovedbrannstasjonen i Oslo. Brannmannen fikk en prat med ham mellom slagene.
Hvordan synes ut testene er lagt opp?
– Veldig bra, god struktur i omgivelsene og det gir et seriøst bilde av det hele. Det at de ansvarlige er superengasjerte gjør jo at også vi som testpersoner blir veldig motiverte og føler at oppgavene vi gjør en både utfordrende, viktig og spennende.
Hvordan var de ulike øvelsene?
– Veldig varierte og relevante for jobben. Vi tok godt i da vi skulle teste dem i overtenningscontaineren, noe som ga store utslag på resultatet. Det var faktisk veldig overaskende å se forskjellen på temperaturmotstanden i de ulike modellene etter gjennomføringen.
Hva synes du om utvalget av hjelmer?
– Utvalget er stort, men ved første øyekast ble vi alle overrasket. Ingen av oss gledet oss egentlig veldig til å måtte bytte ut den vi har i dag til det vi så der. Men med tiden blir man jo også bedre kjent med dem og deres kvaliteter. Etterhvert som vi fikk prøve dem følte jeg at det var noen hjelmer med rare stroppeløsninger, som er klønete å bruke med hansker på seg. Enkelte hjelmer kolliderte med den øverste delen av maskeglasset. Noen av testhjelmene var veldig tunge, men det var også noen som falt i smak, avslutter en hemmelighetsfull Riise.
Ulike behov
Det vil ikke bli kåret noen ”vinner”. Det enkelte brannvesen har litt forskjellige behov som at noen bruker stroppemaske under hjelmen, mens andre bruker klippsmaske på hjelmen. Dette kan gjøre at vi ikke lander på samme hjelm. Testrapporten vil derimot gi oss et godt grunnlag for hvilke krav vi skal stille i forhold til den enkeltes behov.
Rapporten er tilgjengelig på Brannmannens hjemmesider.
Brannmannen takker for gjestfriheten og ønsker innkjøpssamarbeidet i Osloregionen lykke til videre med deres engasjerte og grundige arbeid.
COMMENTS