En stor trekunstner har gått bort

HomeDiverse

En stor trekunstner har gått bort

Erling Brenden, ble min brannmester i 1973 på Briskeby brannstasjon. Jeg skulle tjenestegjøre som røykdykker og froskemann. Erling gikk av med alderspensjonen i 1977.

Erling var i fra Heidal i Gudbrandsdalen. Hans egenskaper derifra, hadde han med seg og videreførte mye av dette til oss , som leder. Hans beslutninger var nøye igjennomtenkt. Han styrte laget sitt på en ærlig, rettferdig og samlende måte. Han var godt respektert. Erling røkte pipe på den tiden. Etterat han fikk «stappa pipa », hadde han mye å formidle til «oss unggutta», utover i de sene timer. Han var alltid samlende for laget.

En sommerdag med C-laget på vakt:
Brannmeldingen lyder: Bygdøy Kongsgård. Allerede da vi kjørte ut i fra stasjonen, så vi røyksoppen på himmelen. Vi visste at låven var stor, den hadde mange dyr. I enden av Bygøy Alle, ble låven synlig som et stort panoramabilde. Kongens låve sto i full fyr. Det gjorde et enormt inntrykk på oss alle.
Rolig som Erling var, kom han med uttrykket, som alltid blir husket : «Det er ikke dit vi skal»! Han tok av seg hjelmen, satte på seg båtlua. Brannsjef Hylland, som alltid var korrekt, og hadde verneutstyr på i branner, – trippet nå rundt i bare småsko og dressjakke.

Kunstner
Erling var en stor kunstner med hendene sine. Treskjæring var en del av livet hans. Arbeidene var av høyeste klasse og kvalitet. Til minne , fikk Briskeby, en peisblåser, som var skåret ut av han. Motivene i utskjæringene er i akantus motiv. Tradisjonelt motiv i fra Gudbrandsdalen. Utskjæringene fikk bladene til å se helt ekte ut i treverket. Han fortalte i avslutningstalen sin, at han hadde «stjålet emnene» fra skolingskassene til redningsavdelingen. Det han også ble beundret for, var brannhjelmene i tre. Kopi av «Oslohjelmen». De ble dreiet og skåret ut i tre av Erling.

Et høyt ønske for en kommende pensjonist var: – Å få brannhjelmen i tre fra foreningen vår. Den som Erling Brenden, hadde skåret. 
Jeg er glad jeg også har fått en, til minne. 
Jeg har også fått oppleve og erfare hans særdeles gode og personlige kvaliteter. Tusen takk!

Mine tanker går nå til familien.
Kondolerer.

Stein T Karlsen.

COMMENTS