Sikrer seg bedre mot flom

HomeMateriell/Stasjoner

Sikrer seg bedre mot flom

Det er kanskje helt naturlig at Bergen er de som først skaffer seg materiell for flomsikring. Erfaringene med utstyret som ble anskaffet tidligere i år er gode. Det er enkelt å bruke og har stor kapasitet.

Kjell Thore Olsen i Bergen brannvesen har jobben i Bergen med å «forske» på nytt materiell til brannvesenet. You Tube er en av hans kanaler for å finne utstyr som er bra, men som ikke alltid finnes på markedet i Norge eller Norden. 
    –    Det er viktig å se litt «utenfor boksen» og finne og utvikle utstyr som fungerer ute med mange brukere, sier Olsen.
Flomsikringsutstyret som Bergen brannvesen har anskaffet er flombarrierer og kraftige lensepumper med eget hydraulisk aggregat. Flombarrierene er av merket Water Gate og består av en gummiduk med lodd på den ene siden og «lommer» på den andre siden hvor vannet vil løfte duken opp. Den minste barrieren tar høyder opp til 15 cm, mens en større barriere tar opp til 55 cm. Barrierene er 9 meter lange.
    –    Vi har brukt flombarrieren på noen hendelser og vi har reddet en butikk og et hus hvor vi la barrieren foran. Tilbakemeldingene fra mannskapene er veldig gode. Dette er utstyr som tar liten plass, er raskt å legge ut og krever lite folk.  Det er også et fleksibelt system hvor vi kan koble sammen lengder og legge rundt svinger og i stigninger, sier Olsen

Kraftige men lette lensepumper
Lensepumpene som er anskaffet har kapasitet på 1650 liter i minuttet, har løftehøyde på 45 meter og de tåler småstein og slam. Et hydraulisk aggregat forsyner pumpen.
    –    De gamle lensepumpene med tilsvarende effekt vi har, veier 70 kg og trenger 3-fas for å virke. Det er ikke alltid like lett å bruke. Derfor har vi valgt å prøve hydraulisk aggregat og lensepumper som bare veier 10 kg. De er lette å flytte på og vi trenger ikke å tenke på å skaffe oss strøm. I innkjøp er de dyrere, men de holder lenger og jobben blir gjort mye fortere. De tåler i tillegg trykk og kan brukes til utvendig brannslukking. 
Men hva med de virkelig store vannmassene vi må forvente å håndtere? Kjell Thore kunne ønske seg en container med lensepumper og aggregater som kan benyttes overalt.
    –    Jeg tror vi må tenke i disse baner også. Vi trenger stor kapasitet og mobile systemer som har lensekapasitet på 50.000 liter i minuttet og vannlevering på 20.000 liter i minuttet med 2,5 bar til trykkforsterker, som kan leveres over lange avstander, Dette er utstyr som bemannes av to mann, avslutter Kjell Tore.
 

COMMENTS