Redningsdykking i Nordland

HomeVannredning

Redningsdykking i Nordland

Salten Brann IKS har pr 15. desember 2011 gjennomført første kurs i redningsdykking med 10 deltakere. Tjenesten er nå en integrert del av vår redningskapasitet og ytterligere 5 redningsdykkere og inntil 8 linemenn skal utdannes i løpet av våren

Eierkommunene til Salten Brann IKS og de øvrige kommunene i Nordland fylke hadde tidligere ikke tilgang på redningsdykkertjeneste. Ved drukningsulykker og andre hendelser i ferskvann og sjøområdene i Nordland hadde vi tidligere kun innsatsmuligheter med overflateredning. Den nærmeste redningsdykkerkapasiteten var i brann- og redningstjenesten i Tromsø og Trondheim. 
Følgelig var mulighetene til å redde og gjenopplive drukningsutsatte som lå under vann hos oss nærmest fraværende. Flere alvorlige hendelser innenfor vårt ansvarsområde viste at behovet for akutt redningsdykkertjeneste var sterkt påkrevet. 
I forbindelse med disse hendelsene merket vi oss at den alminnelige oppfatningen i befolkningen var at brann- og redningstjenesten har kompetanse til å redde mennesker under vann. 

Samarbeid ga mulighet
Regelverket for å drive redningsdykking er svært strengt og krever omfattende utstyr og utdanning. Tidligere var det ikke mulig å etablere denne tjenesten hos oss både av kapasitetsmessige og økonomiske årsaker. Etter etableringen av IKS og felles tilnærming til å løse avvik fikk selskapet både store nok miljø og økonomiske muligheter til å etablere tjenesten. Særlig viktig for muligheten til å utvide tjenestetilbudet, var det at fagmiljø og oppfølgingskapasitet ble styrket gjennom interkommunalt samarbeid. Den økonomiske utfordringen i innføringsfasen ble samtidig vesentlig redusert ved at Fylkesmannen og Salten Forvaltning (renovasjonssmarbeidet) ga store økonomiske bidrag.
At kommunene skal ha tilgang til en offentlig redningsdykkertjeneste er ikke lovpålagt. Det er opp til den enkelte kommune å ta initiativ og etablere slik tjeneste ut fra sine risikoforhold. 

Dekker stort område
Med våre langstrakte kystområder og de hendelser vi har knyttet til vann hvert eneste år, anså vi at behovet for etablering av redningsdykkertjeneste generelt var svært stort. Hos oss har vi også særlig gode muligheter til å bidra med redningstjeneste gjennom at vi har 15 minutters beredskap på 330 skvadronen. Beredskapen ved 330 skvadronen nyttes også i dag ved at vi ved flere anledninger har hatt oppdrag med nedfiring til slukking av brann i skip (RITS). 
Tilgangen til Forsvarets kapasitet gjør at vi har muligheter til å bidra med livreddende innsats innenfor ”den gylne time” i et område som strekker seg fra området opp mot Harstad/Narvik i nord, i Lofoten og et godt stykke inn i Sverige og til Mosjøen i sør.

I Norge er redningsdykking nå etablert i Bodø, Alta, Tromsø, Trondheim, Fredrikstad, Oslo, Bergen, Drammen, Kongsberg, Gjøvik, Kristiansand, Mandal, Stavanger, Os og Førde. 
Det var først når Salten Brann IKS gjennom politisk samarbeid og prioritering hadde brakt det grunnleggende brannvernet opp på et riktig nivå, at det var mulig å innføre redningsdykkertjeneste og samtidig opprettholde normal beredskap. 
I 2012 ser vi frem til å utdanne ytterligere 5 dykkere og opptil 8 linemenn.

COMMENTS