På oppløpet!

Home110/Nødnett

På oppløpet!

Etter lang tids arbeid og atskillige lange dager, nærmer innspurten seg om hvem som skal få undertegne Norges største IT-kontrakt.

I det nye PST-bygget (Politiets sikkerhetstjeneste) i Nydalen i Oslo sitter en gjeng fra politi, helse og brann og forhandler om kontraktene som gjelder nytt nødnett i Norge. Kontrakten i sin helhet er verdt 3,6 milliarder. Utenom representantene i fra DSB er det nå kun tre ildsjeler igjen i fra ”brann-Norge” som er med i forhandlingene. Dette er Jan Arve Edvardsen fra Brannvesenet Sør-Rogaland IKS, Bent Ottesen fra Alarmsentral Brann Øst og Terje Ugulen fra Søndre Buskerud 110-sentral IKS. Disse karene har mer eller mindre bodd i Nydalen siden i fjor høst.

90 GB
Det er snakk om flere tusen sider dokumenter som skal gjennomgås og behandles, og atskillige møter og forhandlinger med de forskjellige tilbyderne. Det aller meste foregår på engelsk. Serveren som håndterer informasjonen er nå fylt opp med 90 GB (gigabyte). 
Den som har drevet lengst, og som nok har den dypeste kunnskap på området, er Jan Arve Edvardsen. Han har jobbet med nødnett siden slutten av 1990-tallet. Dette har han gjort ved siden av jobben i tidligere Stavanger brannvesen, nå Brannvesenet Sør-Rogaland.
– Jeg ser lyset i tunnelen nå, etter mange år og mye arbeid, og føler jeg står på målstreken. Det hadde ikke vært mulig for meg å bidra så lenge med store deler av dugnadsarbeidet uten en velvillig brannsjef i Stavanger, med tro på prosjektet, sier Edvardsen. 
Edvardsen føler han har møtt en del skepsis til det nye gjennom disse årene, men de fleste har etter hvert skjønt at verden går videre. Det er fortsatt brannvesen som er skeptiske til også å ta i bruk nødnettet som røykdykkersamband. 
– Det er en tabbe hvis vi ikke bruker det nye nødnettet også som røykdykkersamband.  Jeg tror mye av diskusjonen her har bakgrunn i usikkerhet.

Piloten i fra Trondheim tilsier også bruk av nødnettet som røykdykkersamband, sier Edvardsen.
– Det er jo også slik at det eksisterende røykdykkersambandet eventuelt må krypteres hvis det skal brukes videre, forteller Bent Ottesen.
Begge to er enige om at mangel på informasjon kan være en vesentlig årsak til usikkerheten. 
– En får aldri gitt nok innformasjon i en slik prosess, sier begge to. 
Ottesen mener også at brannvesen og 110-sentraler rundt i landet ikke skal bekymre seg for feil i det nye systemet. 
– Eventuelle feil vil først komme i utbyggingsfase 0a, hvor leverandøren og mottakerne må ha et ekstra årvåkent blikk for feil. Det betyr at for eksempel Møre og Romsdal ikke har noe å frykte, feilene er luket ut før den tid. Nå vil selvfølgelig begge parter også følge de andre fasene nøye, men det er alltid størst utfordring første gang, beroliger Ottesen.

Samhold på tvers
Tonen i nødetatene har vært meget god. Både Ottesen og Edvardsen er enige om at dette ikke hadde gått uten det gode samholdet på tvers av de ulike etatene. Ottesen er nå i innspurten særlig avhengig av mye hjelp i fra de andre etatene etter som han er eneste representant i fra brann på gruppen ”kontrollrom”. Det er jo synd at ikke store brannvesen som Asker og Bærum brannvesen eller Oslo brann- og redningsetat er representert i dette arbeidet. Dette er begge brannvesen som er med i utbyggingssone 0. Nedre Romerike har vært med tidligere, men har nå trukket seg ut av dette.

Opplæring i Stavern
Det er mye som naturligvis ikke er avklart når det gjelder opplæring, men det som synes rimelig sikkert, er at den opplæring som ikke vil foregå i egen etat vil bli lagt til Justissektorens øvingssenter (JKØ) i Stavern. Dette vil gjelde politi og brann. Hva helse velger er fortsatt ikke helt avklart. Opplæring utenfor egen etat vil først og fremst gjelde de som jobber på nødsentralene.

Mangel på struktur
”Branngruppa” har endret sammensetning flere ganger underveis. For kontinuiteten er kanskje ikke det gunstig. ”Brannmannen” spurte den siste som gikk ut, leder ved Vestfold 110-sentral, Jan Olav Vagle om årsaken til at han avsluttet sitt arbeid i gruppen helt på tampen.
– Det har ikke vært nok struktur på tiden som skulle gå med til dette arbeidet. Datoene hvor vi har blitt lovet at arbeidene skulle være ferdig, har blitt skjøvet på mange ganger. Dette sliter på en selv, og ikke minst de kollegaene som er igjen på den ordinære jobben og må dekke opp der. Det har også virket som det har skortet på penger i fra DSB på slutten. Vi har fått pengene hele veien, men det har tatt lovlig lang tid. Det som var den utløsende faktoren til at jeg måtte sette foten ned var da jeg ikke fikk lov til å delta på Locus sin brukerkonferanse nå i vår. Locus er en nær samarbeidspartner for vår 110-sentral.

Vi blir blant annet brukt som demo-sentral. DSB var redd det kunne bli noen uheldige koblinger her, men faktum er at Locus leverer til alle tilbyderne i nødnettprosjektet. Det stilte representanter fra både helse og politiet på konferansen. Dette var personer som var i samme posisjon som meg i nødnettsarbeidet, avslutter Jan Olav Vagle.
Siste: Datoen for når forhandlingene skal være sluttført er skjøvet til 25.august, og kontraktsinngåelse 11. september.
”Brannmannen” vil selvfølgelig komme tilbake til dette utover høsten. Det vil også være et av temaene på fagseminaret BRANN 2006 som går på Gardermoen 25. og 26. oktober

COMMENTS