Opplæring i bruk av nytt nødnett

Home110/Nødnett

Opplæring i bruk av nytt nødnett

Teknologien som ligger til grunn for det nye nødnettet er godt utprøvd, og over stadiet for barnesykdommer knyttet til ny teknologi. Det er grunn til å tro at begrensninger i bruken av det nye nødnettet vil ligge på det menneskelige plan, og ikke på det tekniske plan. Opplæring er en kritisk faktor i forhold til brannvesenets og 110-sentralenes oppfatning av nødnettet som det nye kommunikasjonssystemet. Uten god opplæring blir det ikke fornøyde brukere.

To opplæringsgrupper
Installering og utrulling av infrastruktur og utstyr byr på utfordringer og vil naturligvis få mye oppmerksomhet, men det er viktig at teknisk dominerte miljøer også viser interesse og åpenhet for pedagogiske og psykososiale forhold. Her har opplæringsgruppen en betydelig funksjon, og det er viktig å ha et høyt fokus på dette i tiden fremover. Det vi ønsker aller minst er at opplæring skal bli en økonomisk salderingspost eller komme i skvis som følge av ambisiøse fremdriftsplaner. Men dette er et kjempestort prosjekt og man er avhengig av at de enkelte bitene faller på plass etter hvert.
DSB har i delprosjektet for brann etablert to opplæringsgrupper. Den ene for å ivareta generelle forhold rundt opplæring, og den andre for å ivareta etableringen av opplæringssenteret på Stavern. DSB har oppfølgings- og koordineringsansvaret for alle forhold rundt opplæring for brannvesen og 110-sentralene. Gruppene er sammensatt slik at operativ brukererfaring og -medvirkning blir ivaretatt på en god måte.

Opplæringsgruppen består av:
– Svend R. Berthelsen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
– Jan Erik Andersen, Oslo brann- og redningsetat.
– Kjell Kjensli, Oslo 110-sentral.
– Knut Halvorsen, Alarmsentral Brann Øst AS.
– Arne Nurmi, Romerike 110-sentral.
– Trond Willard, Norges brannskole.
Staverngruppen består av:
– Hans Erik Andersen, Alarmsentral Brann Øst AS.
– Ragnar Kvenodd, Oslo 110-sentral.
– Jan Ludvik Refsholt, Vestfold 110-sentral.

Erfaringer fra Finland
I fjor var representanter fra opplæringsgruppen på studiebesøk i Finland, og det kan være interessant å trekke fram noen erfaringer. Opplæringen i Finland startet opp allerede i 1998 – hele to år før teknologien var på plass i de første områdene. I 2001 var systemet implementert i hele Finland, men det tok cirka fire år før hele prosjektet var gjennomført.
Opplæringen ble delt i følgende moduler:
– Introduksjon (dagskurs).
– Nødalarmoperatør (kurs i tre dager).
– Superbruker radio (kurs i to dager).
– Nødnett-kommunikasjon (kurs i to dager).

Introduksjonskurset ble gjennomført lokalt ved at instruktør fra Redningsinstituttet reiste rundt til kommunene. De andre kursene ble gjennomført på skolen i Kuopio. Klassestørrelsen var normalt 15 elever. Det er etablert et to-dagers etterutdanningskurs for alle superbrukere innenfor brann og ambulanse knyttet til oppgradering og informasjon om ny funksjonalitet. Redningsinstituttet gjennomfører to slike kurs hvert år.
En erfaring de gjorde var at det kan være gunstig å gi et kort innføringskurs, og deretter la brukerne prøve ut radioene hjemme en periode, før de får et oppfølgingskurs. Man rekker ikke å øve inn alle radioens funksjoner på et kort kurs og det kan derfor være gunstig å prøve å feile litt for seg selv. Finnene hadde gode erfaringer med at «superbrukere» lærte opp egne sluttbrukere. Viktigheten av øving og atter øving ble også understreket. Det ikke er tilstrekkelig med et kort kurs. Repetisjon og atter repetisjon er nødvendig.  
Det nye nødnettet byr på nye muligheter og det blir opp til brannetaten selv å utvikle og benytte disse mulighetene. Gjennomføringen av opplæring kan være en arena for dette.

Samarbeid med leverandør om opplæring
Leverandørene har et omfattende ansvar for opplæring. Både Nokia Siemens Networks og underleverandørene Motorola, Frequentis og Fortek har foretatt intervjuer og observasjonsrunder av utpekte 110-sentraler. Det er på bakgrunn av dette foretatt en vurdering av hvilken trening som er nødvendig for å mestre det nye systemet. 
Det er definert roller som sluttbrukere og superbrukere. Superbrukere skal læres opp av leverandør og skal gi opplæring til sluttbrukere i alle utbyggingsfaser (foreløpig kun i fase 0). Andre roller er mer spesialiserte og angår kun et fåtall personer. Disse vil i hovedsak få tilført kompetanse direkte fra leverandør i fase 0.
Ansvar for nødvendig opplæring er fordelt mellom leverandørene, DSB som koordinator, Norges brannskole og den enkelte 110-sentral og kommune.

Omfanget av opplæringen er delt i tre nivåer 
Nivå 1:   
Omfatter fem superbrukere på hver 110-sentral. Disse får en grundig opplæring i systemet og kunnskap om de radioterminaler som benyttes. 
Nivå 2:  
Består av omkring to superbrukere i hvert brannvesen. Disse får ansvar for opplæring av personell i eget brannvesen. 
Nivå 3:
Omfatter alle sluttbrukere. Den enkelte brannmann får opplæring på de radioterminaler som benyttes i eget brannvesen. I tillegg blir det gitt opplæring om systemet, slik at en kan forstå og bruke systemet på en tilfredsstillende måte. 
Det totale opplæringsbehovet omfatter cirka 12 500 mannskaper og befal i brannvesenene og 110-sentralene.

Organisering og administrative forhold
Opplæringen blir koordinert gjennom de regionale 110-sentralene. Noen få brannvesen om gangen vil gå over til nytt nødnett, slik at 110-sentralene i en periode vil ha både digitalt og analogt samband. En operatørplass av gangen byttes ut med nytt digitalt utstyr. Opplæringen av superbrukere på nivå 1 og 2 skal skje i god tid før systemet igangsettes, men vi betrakter opplæring som ferskvare. Opplæringen planlegges gjennomført tett oppunder faktisk bruk av utstyret.

Kommunene er selv ansvarlig for at personell er tilgjengelig for opplæring. Brannvesenet skal ha to ressurspersoner som skal gjennomføre internopplæring. I tillegg kan de få støtte av superbrukere fra 110-sentralen.
Kommunene må selv dekke alle personalrelaterte utgifter for egne ansatte (lønn, overtid og reise- og oppholdsutgifter). I utgangspunktet planlegges det med en opplæring som følger normal arbeidstidslengde på åtte timer per dag. Leverandør dekker utgifter til instruktører for opplæring av superbrukere.

Innhold og lengde
Det arbeides nå med planlegging av kursgjennomføring. Arbeidet med kurslengder og timeplaner er ikke ferdig, men vi kan gi noen antydninger om omfang og innhold.
En særskilt utfordring for brann, men også noe som gir ekstra muligheter, er at oppdragshåndteringsverktøyet på 110-sentralene blir byttet ut (til Vision levert av Fortek), samtidig med installeringen av det nye utstyret. Dette fører til at operatørene i brann får en betydelig lengre opplæring enn politi og helse.  
Superbruker kontrollrom: Opplæringen varer i cirka to uker. Dette inkluderer superbrukernivå terminal. Kurssted er trolig i leverandørens lokaler.
Operatørene: Opplæringen varer i cirka to uker. Kurssted er Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern.
Superbruker terminal: Opplæringen varer i cirka tre-fire dager. Kurssted er trolig i leverandørens lokaler.
Sluttbruker terminal: Opplæringen varer en dag eller et par kvelder. Opplæringen skjer lokalt.

Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern
DSB har valgt å samarbeide med Politihøgskolen om et opplæringssenter på Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern. Der blir det etablert seks operatørplasser og en instruktørplass i et eget rom på 80 kvadratmeter. Lokalene er nyoppusset til formålet og blir mest mulig lik sentralen ”hjemme”. 

Senteret gir gode muligheter for å trene samhandling mellom etatene. Norges brannskole får en sentral rolle i opplæringen. Superbrukere på 110-sentralene får trolig opplæring i leverandørens egne lokaler. Det er derfor først og fremst sluttbruker operatør ved 110-sentralene som vil få opplæring i Stavern. Det er imidlertid en målsetning å bruke opplæringsfasilitetene på Stavern så tidlig og så mye som mulig. Superbruker terminal får trolig opplæring ved leverandørens opplæringssenter i Oslo. Den enkelte brannmann får opplæring lokalt.  
Så snart vi har noe mer konkret å informere om vil dette bli sendt ut til alle brannvesen og 110-sentraler i fase 0.

Newer Post

COMMENTS