Omsorgsboliger med for dårlig brannsikkerhet

HomeForebyggende

Omsorgsboliger med for dårlig brannsikkerhet

Nesten hver tredje kommune, eller rundt 140 norske kommuner, har fortsatt omsorgsboliger uten tilfredsstillende brannsikkerhet. 60 prosent av disse har heller ikke planer for å gjøre noe med det. Dette framgår av en undersøkelse DSB har gjort blant landets kommuner, på vegne av en egen arbeidsgruppe.

– Til tross for at det er for mange kommuner som ikke har på plass god nok brannsikkerhet for omsorgsboliger, viser årets undersøkelse likevel at utviklingen går i riktig retning. Mange kommuner og boligeiere har tatt viktige og riktige grep for å bedre brannsikkerheten, men ennå er det mange som fortsatt har en jobb å gjøre, sier avdelingsdirektør Terje Olav Austerheim i DSB.
En undersøkelse for to år siden viste at nesten halvparten (47 prosent) av landets kommuner hadde omsorgsboliger med for dårlig brannsikkerhet.

Årets undersøkelse viser altså at nesten hver tredje kommune fortsatt har omsorgsboliger med for dårlig brannsikkerhet. En kartlegging for fire år siden, med en litt annen spørsmålsstilling, viste at 80 prosent av de undersøkte bygningene hadde for dårlig brannsikkerhet. 
– Den eldre befolkningen øker kraftig, og bor i større grad enn før i egne hjem, omsorgsboliger eller opprinnelige boliger, framfor i institusjoner. Vi vet også at eldre over 70 år har nesten fire ganger større risiko for å omkomme i brann enn andre. Omsorgsboliger er i utgangspunktet et godt og trygt tilbud for mange eldre, men kommuner og boligeiere har, eller bør føle, et spesielt ansvar for å sikre slike boliger mot brann, sier Austerheim.
Hvert år omkommer 60-65 mennesker ved ulike typer branner her i landet. Antall eldre personer som omkommer er økende. I 2005 og 2006 var nesten annenhver brannomkommen over 67 år. 

Arbeidsgruppen som arbeider med brannsikkerheten i omsorgsboliger har representanter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Sosial- og helsedirektoratet, Husbanken og Statens Byggetekniske etat. Arbeidsgruppen er nå i ferd med å avslutte kartleggingen og vil deretter komme med en sluttrapport. Etter dette er det opp til overordnet myndighet å bestemme hvilke tiltak som skal gjøres. Det er forventet at rapporten fra arbeidsgruppa vil være et bidrag til ny Stortingsmelding om forebyggende brannvern. 

Newer Post

COMMENTS