Omfattende oljeaksjon i Hallingdal

HomeRedning

Omfattende oljeaksjon i Hallingdal

Det var det Herrens år 2004 og dagen var kommet over det halve. Himmelen var vakker som øynene til ei jomfru fra Sveits, fuglene sang de vakreste toner og fisken streifet overflata i elva for å få en munnfull mat. Eller kanskje ikke... Man hører ikke fuglene her på grunn av all trafikken på riksveg 7, himmelen er ikke blå da den er full av røyk (inversjon kalles det visst nok) og fiskene vaker ikke då elva er full i olje(!!!).

Sammendrag
I akuttfasen, de første to-tre dagene, ble aksjonen konsentrert rundt problematikken med å få stanset forurensningen og finne kilden. Forurensningen ble stoppet ved å legge lenser i elven på to strategiske steder. Deretter ble renseanlegget sin biologiske prosess stanset og det ble gjort systematisk søk på å finne forurensningskilde. Kilden ble raskt funnet.

Olje ble pumpet opp fra pumpestasjoner og renseanlegg og restprodukter ble tatt opp ved hjelp av absorbenter. Den første dagen ble det sugd opp rundt 6.000 liter ren diesel. Total mengde er anslått å være rundt 10.000 liter. 
Etter akuttfasen er anlegget rengjort med spesialvaskemiddel og sanert med oljenedbrytende bakterier (ledningsnettet er definert som lukket område og dette er derfor tillatt). 
Aksjonen starta 6. oktober og ble avslutta 27. oktober d.å.

Akuttfase
Harald Varlid som er brannsjef i Ål, ringte meg utpå dagen 6. oktober. Brannsjefen var då urolig fordi det var store mengder olje i elva. Etter en rask rekognisering ble det konstatert at utsleppet starta ved Ål kommune sitt renseanlegg. Mengde var vanskelig å anslå, men ut fra erfaring fra tidligere tilfeller samt både lukt og synsinntrykk ble vi enige om at dette var større enn det normale og vel så det.
Det vart raskt rekvirert absorberende lenser frå utstyrsdepotet i Gol som er et av fire regionale depot i Buskerud. Videre ble det i innledende fase konstatert at olja kom fra renseanlegget, men også inn til renseanlegget gjennom det kommunale ledningsnettet. På grunn av høy vannføring i elva var det vanskelig å få lagt ut lenser ved utløpet til elva og det vart av denne grunn bestilt en gravemaskin som kunne lage en «molo» for å få redusert vannføringa slik at vi kunne legge lenser ved utløpet. Videre ble oljeabsorberende lenser lagt ut lengre nede i elva der vannføringa var noe roligere. Lensene ble lagt dobbelt med havnelense bak der igjen. 
Innenfor de første 2,5 timene var situasjonen stort sett under kontroll der olja ble stoppa ved utløp frå renseanlegg og noe lengre ned i elva. 110-sentral og Kystverket ble varslet i henhold til instruks. Det ble tatt prøver av forurensning ved utløp til elv og inne i renseanlegget med tanke på å kunne knytte denne opp mot en forurenser senere.
 
Innsats videre
Innsatsen gikk denne dagen videre med å rekvirere godkjent slamsugebil for å ta all overflateolje i pumpestasjonene og renseanlegget. Arbeidet med å kartlegge forurensningskilde ble gjennomført parallelt med dette og rundt kl. 2000 var denne funnet. Dette var en leverandør av diesel med lokalisering 13 km i luftlinje fra renseanlegget. Prøver ble tatt av anlegget, oljeutskilleren på stedet og på dette tidspunkt ble også politiet varsla.
Kl. 2200 samme kveld ble den biologiske prosessen i renseanlegget stoppet og det ble bare sluppet ut gråvann fra anlegget.
Dagen derpå ble Kystverkets beredskapsavdeling på nytt kontakta då det var ønske om faglig bistand vedrørende hvordan/hvem som kan sanere renseanlegg, pumpestasjoner og renseanlegg. I denne sammenheng ble det tatt inn et selskap for å lede dette arbeidet – Aktiv Miljøteknikk. 
Det ble videre henta inn nye forsyninger med lenser fra Bergen og Dalseide Septikservice fortsatte å tømme tilsig av olje i pumpestasjonene.

Det ble tatt kontrollmålinger fra tankene på dieselanlegget og dette viste at det ikke var noe avvik fra logg og faktisk mengde på tankene. Ut fra dette hadde vi to teorier; loggen var feil eller det var noen som hadde dumpet olja i oljeutskilleren på anlegget. Sistnevnte teori hadde vi ikke tro på, men ved prøvetaking på Sintef viser dette at det er ingen sammenheng mellom diesel på tank og diesel i oljeutskiller/renseanlegg. Pr. dags dato står vi derfor uten noen forurenser.

Neste dag ble det laga miljøbrønner rundt oljeanlegget for å kontrollere om det var lekkasje i grunnen og dermed også i grunnvannet. To miljøbrønner ble laget ved å sette et perforert røyr ned i bakken under grunnvannsnivå for så å se om det kom oljeholdig vann inn i røyra. Det ble ikke påvist olje i grunnen. Videre ble det ved hjelp av videokontroll konstatert at det ikke kom olje inn i ledningsnettet fra andre steder enn oljeutskilleren.
Det ble konstatert at det ikke var mer tilsig av olje i ledningsnettet og vi stod uten noen forurenser. Det ble sendt en statusrapport til Kystverket og det ble anmodet om å få en statlig garanti for den videre aksjon. Denne garantien ble etter hvert utstedt der estimert kostnad for aksjonen er kr 1.900.000,

Sanering
Arbeidet med å sanere ledningsnettet begynte den fjerde dagen etter utsleppet. Å sanere et ledningsnett på 13 km med pumpestasjoner, mottaksstasjoner og et renseanlegg i enden er en utfordring. All diesel må ut av nettet før den biologiske prosessen i renseanlegget blir startet opp igjen.
Saneringen skjedde over en periode på 14 dager der det ble arbeida skift med 14-16 timer arbeidsdager. Etter at det meste av olja i pumpestasjonene var sugd opp av Dalseide Septikservice ble ledningsnettet spylt med et stoff som heter SuperAll #38 og vann. Hver strekning ble spylt 2-4 ganger. Diesel fra pumpestasjonene ble sugd opp av absorberende lenser.

I selve renseanlegget ble vannet behandlet med samme stoff som ledningsnettet. Diesel brytes med dette ned og synker ned i sedimentbassenget. Dette slammet behandles deretter med Micro Blaze som er et stoff som har en bakteriekultur som bryter ned olje til rene produkter. Det ble gitt aksept fra Kystverket om bruk av stoffet ettersom dette var innenfor et lukket område.
Avfallet ble deretter levert til godkjent deponi for videre behandling.
Ledningsnettet ble kontrollert med videoinspeksjon for dokumentasjon

COMMENTS