New Yorks brannmenn etter 11. september 2001

HomeDiverse

New Yorks brannmenn etter 11. september 2001

11. september 2001 vil for alltid stå for de som driver med brann- og redningstjeneste som en dato som er frosset på minnet for alltid.

Kl. 08.45 fikk brannmannskapene signal om at et  fly hadde styrtet i 75 etasje i World Trade Center.
Ca. 20 minutter senere styrtet det andre flyet i det andre tårnet. Scenariet virket uvirkelig for de fleste. Dette skulle ikke kunne skje, spesielt i et land som er veldig fokusert og dyktig på sikkerhet. I ettertid har det kommet frem at etterretnings tjenesten hadde fått mange signaler, men ikke hadde tatt affære. Uansett hadde vel ingen kunnet forutsi et slikt angrep. Allikevel skjedde det. Terroristene klarte å nå helt inn til hjerte av nasjonen og skape et fryktelig kaos,
og drepe mange uskyldige mennesker. Dette var terrorister som kom fra en organisasjon med store ressurser, skolerte og fanatiske personer som var villig til å ofre livet for saken sin.

Terrorangrepet var nitidig planlagt over mange år. Terroristene var utdannede piloter og bygningsingeniører .De visste og hadde planlagt hva de gjorde.
Nordre tårn ble truffet kl. 08.45 og kollapset kl.10.30.
Sydtårnet ble truffet kl. 09.03 og kollapset kl. 10.05.
13 av et mannskap på 18 på det ene vaktlaget på Ladder 3 ble drept under terrorangrepet 11.september 2001, i et forsøk på å redde innestengte mennesker i World Trade Center. 

Uten tanke på sin egen sikkerhet forserte de trappene i bygningene for å redde andre.
2600 mennesker ble reddet ut av brannmennene.
Da bygningene kollapset var det ingen vei tilbake. 3025 mennesker omkom totalt. 343 brannmenn omkom. For å sette det i et perspektiv blir det like mange brannmenn som det er i Oslo. Rekken med begravelser etter 11. september må ha virket lang og fortærende på brannmennene i New York. Bare halvparten av de omkomne brannmennene er funnet og begravd. 25.000 kroppsdeler måtte DNA identifiseres.
Fra visse brannmenn fant man bare noen få kroppsdeler, fra andre ingenting.

Sterkt inntrykk
En delegasjon på 20 mann fra Ladder 3. ble invitert til Oslo året etter. De fikk sponset flybillettene fra flere hold. De holdt et foredrag på Nordiske Brannmenns Studiedager i Oslo i mai 2002. Det ble også laget en mottagelse for dem i Oslo rådhus med ordfører Simonsen som vert. Besøket gjorde et sterkt inntrykk for begge parter. Det de kunne fortelle gjorde et sterkt og uforglemmelig inntrykk.

Året etter dette dro en delegasjon fra styret til De Nordiske Brannmenns Studiedager over til New York. Dette for å overrekke en minneplakett fra de Nordiske Brannmenns Studiedager til markeringen av 11.september. Plaketten av bronse ble godt mottatt, og kunstneren Gro Pedersen fikk i oppdrag å lage et ferdig eksemplar. Påtrykket på den, et bilde av en” nordisk” og en ”amerikansk” brannhjelm vendt mot hverandre samt teksten :
“They are heroes-We salute them-Our brothers-Always”
Man kan lese om store sosiale problemer blant brannmennene New York med høyt alkohol- og pillemisbruk etc. Mange skilsmisser har kommet i kjølevannet. Det verserer rykter om krangling om utbetalinger og fordeling av innsamlede midler til de etterlatte. Dette har forplantet seg i hele etaten og lagd mye splid. Mange barn sitter uten fedre. Enten er de borte, eller så har de blitt forlatt.

Mange problemer
Norsk Brannmannsforum reiste over for å sette fokus på de etterlatte og på brannmennenes hverdag etter 9/11-2001. Vi hadde en del spørsmål som vi ville stille, en del spørsmål som bare brannmenn kan spørre brannmenn om.
Vi reiste rundt på stasjonene,  besøkte brannmuseet med minnesmerke, spiste lunsj på en stasjon og snakket med mannskapene uten å få svarene. Det var ikke samtaleemne, og det virket som om temaene var vonde å prate om. Man forsto at dette var spørsmål de hadde fått før, og som kjedet dem.
Vi fikk derfor til et møte med Joseph A. Miccio, sekretær i UFA (Uniformed Firefighters Association ), hvor vi hadde en uformell hyggelig samtale om forholdene. Miccio var imøtekommende og åpen for spørsmål. Han reiser rundt i verden og samler inn penger til de etterlatte, og snakker om hendelsen.
Miccio mistet 65 nære kolleger 11.september. Han husket ikke hvor mange begravelser han hadde deltatt i perioden etterpå. Han ble stilt disse spørsmålene :

Hvordan takler brannmennene nå hverdagen etter tre år?
Miccio fortalte at det er mange som sliter med traumer og stressymptomer etter 11. september.
Blant annet er det selvmord som man tror relaterer seg til senskader, og liten tåleevne etter 11.september. Ingen hjelp får man automatisk, man må selv søke om dette. Hjelpen blir også tilfeldig. Det er en del rusproblematikk, som har gjort at New York Fire Department (NYFD) har innført nulltoleranse etter 11.september. NYFD hadde en form for AKAN før, men nå er det nulltoleranse og avskjed. Det har forekommet oppsigelser av denne grunn.
Fraværet har økt med 2 %, noe som brannkorpsforeningen mener skyldes 11.september.
Politikerne mener brannmennene i New York er noen sytepaver, og har lite forståelse for deres problemer. De mener at brannmennene fikk all oppmerksomhet. Alle de andre redningsenhetene ble ikke nevnt i samme grad og politikerne truer med nedbemanning hvis ikke fraværet stabiliserer seg på det gamle nivået.

Hvordan går det med de etterlattes familier?
– De etterlattes familier har blitt tilgodesett med store utbetalinger og klarer seg godt økonomisk.
Noen av enkene fikk opp mot 35 millioner kroner. Alle de omkomne fikk en grad høyere, for å øke utbetalingene til de etterlatte. Enkepensjonen ble full lønn. Enkene har blitt attraktive for de som overlevde og fortsatt jobber. Her har det vært noen opprivende konflikter.

Hvilke grep har NYFD gjort for å takle denne situasjonen?
– Lite har skjedd i NYFD etter dette. De har slikket sine sår, og begravd sine. Livet går videre for de som er tilbake.
Hva har New York by gjort for de etterlatte?
– De sørget for de etterlatte godt økonomisk, og i begynnelsen var det mange arrangementer for de etterlatte. Dette har nå stilnet noe av. 
Hva har New York by gjort for brannmennene ?
– New York har fått en ny ordfører, Bloomberg, som behandler brannvesenet meget dårlig. Bloomberg truer med nedbemaning hvis ikke fraværet blir bedre. Dette skjer selv om brannmennene viste for han at med en mann mindre på bilene, tok utlegget nesten dobbelt så lang tid. Brannene ble større og farligere, men dette ignorerte ordføreren fullstendig.

Bloomberg nektet dem å gå med grønn beret på St. Patrick Day, som er en religiøs høytid for irsk-amerikanere. Brannkorps foreningen har hatt mange harde dyster med denne mannen.
Brannmennene har ikke fått noen lønnsforhøyelse på tre år i New York.
Kan det terrorangrepet skje igjen?
– Miccio mente at New York er en av verdens mest attraktive terrormål den dag i dag. Ingen blir overrasket hvis det skjer i New York igjen.

Sikkerhetskontrollene på alle byens turistattraksjoner som Empire State Building, Frihetsgudinnen og Ellis Island var store.
Hvor lang tid vil det ta før ting normaliseres?
– New York blir aldri den samme byen. Vi vil alltid huske våre kolleger og venner.
Hva kan vi lære av det?
– At alle involverte parter må samarbeide mot stat og kommune om krav fra de etterlatte etter en slik hendelse. Alle jobbet med krav hver for seg. Dette gjorde det kaotisk for alle, sa Miccio.

Inntrykkene fra museet med minnesmerke ble sterkt for oss også.

Newer Post

COMMENTS