Micro K

HomeFagstoff

Micro K

I denne artikkelen tar vi nå for oss enda et nytt slokkemiddel, Micro-K. Tidligere har vi sett på Inergen, Halotron, Argonite, Novec 1230, vanntåke og FM 200.

Det er også andre på markedet, som HFC 236fa, HFC 227ea, HCHC Blend B, HFC – 125 og NAF Ills. Så langt jeg kjenner til er de ikke aktuelle på det norske markedet og blir derfor ikke beskrevet her. Ellers er det også å bemerke at etter Halon ble tatt av markedet er C02 (karbondioksid) kommet sterkt igjen og blir brukt der Halon tidligere var aktuell. Men da C02 ikke er blant de nye slokkemidlene blir heller ikke det behandlet her.

Micro – K er en pyroteknisk generert aerosol. En aerosol er en gasskolloid, det vil si en finfordelt væske og/eller meget små faste partikler i en gass, i dette tilfellet luft. At den er pyroteknisk generert vil si at den er dannet ved forbrenning. I dette tilfellet er utgangspunktet et fast materiale, som består av en aktiv komponent, oksidasjonsmiddel, fortynningsmiddel og et bindemiddel, videre en tennsats og til slutt et kjelemedium. Den aktive komponenten, oksidasjonsmiddelet og fortynningsmiddelet er finmalt.

Ved forbrenningen dannes både aerosoler i form av faste partikler, ca. 40 %, og gassprodukter, ca. 60 %. De faste partiklene, hovedsakelig kaliumsalter, har en diameter på 1- 3 pm (mikrometer- tusendels millimeter) og svever i luften. Gassproduktene som dannes er hovedsakelig nitrogen, karbondioksid, karbonmonoksid, vanndamp og oksygen. Ved forbrenningen dannes overtrykk, som driver slokkemiddelet ut i det rommet som skal beskyttes. I det det forlater generatoren blir det kjølt ned.

Inhibitorisk, kjølende og kvelende virkning
Slokkemiddelet kan på en måte sies å være en mellomting mellom vanlig pulver og de tidligere beskrevne slokkegassene. På samme måte som skum må slokkemiddelet lages på stedet der det skal brukes, det kan ikke lages på forhånd og lagres.
I forhold til pulver har aerosolen den fordelen at det kan flyte rundt hjørner og har vesentlig mindre partikkelstørrelse. At partikkelstørrelsen er mindre, gjør at i forhold til volumet blir kontaktflaten vesentlig større og dermed øker reaksjonshastigheten.

På grunn av pulverets større partikler faller disse og oppholdet i flammesonen blir kortere og middelet nyttes ikke fullt ut. Pulveret kan ikke leveres med så små partikler som det er i aerosoler da det vil pakke seg. Det er dessuten hygroskopisk, det vil si det trekker til seg fuktighet og vil derved klumpe seg under lagring.

Vanlig pulver er basert på natrium, men det finnes (dyrere) pulver basert på kalium, som Micro-K (The purple powder).
I forhold til slokkegassene har aerosolen den fordelen at det trenges vesentlig mindre enn denne (pr. vektenhet). Installasjon av rør, dyser og beholdere blir vesentlig mindre og kontrollrutinene enklere. Slokkevirkningen er stort sett som for pulver. Primært inhibitorisk (antikatalytisk virkning, kjedereaksjonen brytes, se tidligere artikler). Det er også en kjølende virkning på grunn av den varmeabsorberende dekomposisjonen av de faste partiklene og en kvelende på grunn av reduksjon av oksygeninnholdet i luften ved tilførsel av de inerte gassene, som beskrevet.
50 – 100 gram av slokkemiddelet er tilstrekkelig til å beskytte 1 m3 rom.

Dekomposisjonsproduktene er verken giftige eller korrosive. Det er brukbart i området mellom -40 og + 54° C. Slokkemiddelet er beregnet på branner i mindre lukkede rom (Jfr. navnet), maks 113 m3 der mennesker ikke oppholder seg, for eksempel motorrom i lystbåter, militære kjøretøy, lagre for brennbare væsker etc. Det er effektivt mot branner i treverk, brennbare væsker og elektriske installasjoner. Det er ikke effektivt mot dyptsittende branner i treverk og mot branner i brennbare metaller. Som for andre slokkemidler skal ikke mennesker oppholde seg i rommet under slokking, blant annet på grunn av tåkedannelse.
Utløsningstiden for en generator med 200 gram innhold er under 18 sekunder, for 600 gram under 22 sekunder og for en generator med innhold 1,1 kg er utlesningstiden under 30 sekunder. Gjeldende standarder tillater opp til ett minutt.

Utstyr
1. For de minste rommene:
Her benyttes en generator med 0,6 kg innhold, nok til a dekke 5,6 m3. Beholderen er utstyrt med en glassampulle som sprenges ved en fastsatt temperatur (Jfr. sprinkleranlegg). Derved utleses en fjær som igjen starter utløsningsmekanismen mekanisk. Anlegget kan utløses ved en av de følgende temperaturer 57, 68, 79, 93, 141 og 182° C.

2. For større rom:
Her kan benyttes to generatorer i kombinasjon. Enten med 0,6 kg innhold som dekker 4,7 m3 og/eller en med 1,1 kg som dekker innti19,4 m3. I stedet for varmedetektor benyttes smelteledd, som setter den mekaniske utløsningsmekanismen i drift. Anlegget kan også utløses manuelt. Utløsningstemperaturer er her: 74, 100, 138, 182, 232 og 260° C.

3. Neste størrelse:
Her kan benyttes inntil ti generatorer av typer som nevnt under 2. Mekanisk utløsning. Som detektorer kan benyttes enten smelteledd som nevnt under 2, eller varmedetektorer. Disse har følgende utlesningstemperaturer: 66, 88,107,163, 232, 316, og 371° C. Manuell utlesning kan også skje.

4. Ytterligere et alternativ: Generatorer som under 3, men med ione eller optske detektorer. Utlesningen foregår her elektrisk. Som tilleggsutstyr kan leveres alarm, varsellys og elektrisk styrt manuell utlesning.
Generatorene kan plasseres direkte i rommet som skal beskyttes. I tilfellene 2, 3 og 4 (se overfor) kan det også leveres generatorer som plasseres utenfor rommet som skal beskyttes. Når et bestemt trykk er oppnadd åpner en membran seg og aerosolen føres gjennom en åpning i veggen inn til det rommet som skal beskyttes. Micro-K er et handelsnavn. Godkjenninger foreligger fra Maritime and Coastguard Agency (Storbritannia), European Certification Bureau (Nederland), SSLs ActivFire Register of Fire Protection Equipment (Australia) og Underwriters Laboratories of Canada.
Bade Ozone Depletion Potensial og Global Warming Potensial er 0. (se tidligere artikler.
Slokkemiddelet er produsert av Ansul, USA og markedsføres i Norge av Wormald Signalco AS/Tyco Fire & Security.

Neste gang tar vi for oss R-102.

COMMENTS