Leder: Røykdykking – eller ikke?

HomeDiverse

Leder: Røykdykking – eller ikke?

Temaet røykdykking er i fokus om dagen på flere områder.

Etter skader på brannmannskaper i fjor i Moss har det lokale Arbeidstilsynet satt strengere krav til rutiner samt dokumentert risikovurdering før og under røykdykkerinnsats. 

I Sverige utarbeider man for tiden ny forskrift for røyk- og kjemikaliedykking og signalene fra det svenske Arbeidsmiljøverket går på at røykdykking skal unngås hvis andre metoder for slokking kan benyttes. Man stiller sågar spørsmål om røykdykking overhodet skal vurderes hvis det ikke finnes mennesker å redde inne i bygningen. 

Forskere i Norge har nylig gjort en undersøkelse av røykdykkeres fysiske arbeidskrav og de foreslår på bakgrunn av dette at de fysiske kravene til røykdykkere økes vesentlig.
Skal man ta alt dette til følge, vil resultatet trolig bli at røykdykking i fremtiden nærmest vil bli avskaffet som en metode for brannslokking samt at de som skal utføre røykdykkingen må holde et vesentlig høyere fysisk nivå enn i dag. Så er spørsmålet; Er det grunnlag for dette?
Ser vi tilbake 20 år, så har en brannmann i Norge omkommet under røykdykking og en har blitt sterkt skadet. I tillegg har det vært mange mindre alvorlige skader og nesten-ulykker. Det borger for et sterkere fokus på sikkerhet ved røykdykking, men ikke avskaffing av røykdykking som slokkemetode. 

Alle som har røykdykket i noen år vil trolig erkjenne at man i flere tilfeller har røykdykket i objekter som ikke har vært verdt innsatsen og hvor risikovurderingen har vært mangelfull. Det kan være ubebodde hus eller bygninger hvor brannen har pågått over lengre tid før brannvesenet kom til stede. Dette er det grunn til å bli flinkere gjennom krav til mer omfattende risikovurdering hvor risikoen veies opp imot resultatet av innsatsen. Samtidig er det grunn til å heve kompetansen og benytte de mulighetene i nytt utstyr og taktikk som finnes for å redusere risikoen ved røykdykking. Her har norske brannvesen mye å hente. 
Med dette som utgangspunkt bør røykdykking fortsatt være en vanlig slokkemetode. Uten røykdykking vil brannskadene øke dramatisk og muligheter til livredning kan falle bort. 
 

COMMENTS