Intervju med Cecilie Daae

HomeUncategorized

Intervju med Cecilie Daae

- Jeg er bekymret for dere. Dere må passe på helsa deres. Det var Cecilie Daaes første ord i vårt intervju med den nye direktøren i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Bekymringen gikk på at vi som brannfolk er utsatt for helseskadelige stoffer gjennom vårt arbeid. Som lege og direktør for fagmyndigheten var hun bekymret.

Brann- og redning vil få en forsterket rolle i fremtida

Daae ble ansatt som direktør 1. september i fjor. Hun er 53 år og er utdannet lege. Daae har tidligere arbeidet som administrerende overlege ved Studenthelsetjenesten ved Universitetet i Oslo og som divisjonsdirektør for spesialisthelsetjenester og avdelingsdirektør for sykehustjenester i Helsedirektoratet. Hun kommer fra stillingen som assisterende direktør i Helsedirektoratet. 
Hennes kunnskap fra tidligere om brann- og redningstjenesten skriver seg fra hennes arbeid med akuttmedisin i helsetjenesten og gjennom nødnettprosjektet. Daae har blant annet jobbet med First responder- ordningen.

Nytt risikobilde
Brannmannen stilte henne noen spørsmål om aktuelle saker for brann- og redningstjenesten.
Brann- og redningstjenestens tradisjonelle oppgaver innen brannslokking og frigjøring fra trafikkulykker viser en nedadgående trend. Hvordan tror du vårt samfunnsoppdrag vil se ut om 5-10 år?
    –    Vi må tegne et nytt risikobilde og der vil brann- og redningstjenesten være en viktig del av samfunnssikkerhetskjeden. Klima, terror, helse og teknologi vil være sentrale deler i dette bildet og her vil den høye tilliten til nødetatene og samspillet mellom disse være en viktig del for å håndtere utfordringene. Sikkerhetspolitikken og økte nedgangstider vil også spille inn i risikobildet og disse faktorene vil på en eller annen måte treffe brann- og redningstjenesten. Vi vil se komplekse hendelser og vi trenger da kompetanseenheter som brann- og redningsvesenet. 
Daae mener samlokalisering av nødmeldetjenesten er et viktig skritt for å få et enda bedre samvirke i redningstjenesten. 
    –    Samlokaliseringen av 110- og 112-sentralene er en kvalitetsreform som er nødvendig. Vi må ha tunge kompetansemiljøer innen alle deler av redningstjenesten og vi vil få flere hjelpemidler og teknologi til bruk ved håndtering av hendelser. Virtuelle løsninger vil være en del av dette.  
Daae mener at brann- og redningstjenesten må være mer delaktige i samfunnsdebatten i fremtida.
    –    Dere må slutte med å være de stille heltene og heller fortelle de gode historiene. Innbyggere og beslutningstagere tar det for gitt at brann- og redningstjenesten alltid er der, men det vil bli en større kamp om ressurser og da må dere vise dere fram og være med i debatt

Beredskapen for tilfeldig og sårbar idag
I beslutningsgrunnlaget for ny organisering av brann- og redningsvesenet vises det til behovet for nasjonale støttestyrker til å håndtere større ulykker på steder hvor ressursene er små. I dag vil det være tilfeldig hvem som skal bistå ved en større jernbaneulykke ute i distriktet. Hva kan gjøres her?
    –    Vi må drøfte systemer for beredskap både nasjonalt og regionalt. Beredskapen er i dag for tilfeldig og sårbar når store hendelser inntreffer. 
Vil vi se endringer i strategien for å redusere brannskader og omkomne i brann? 
    –    Det er et åpent spørsmål om det brenner mer eller mindre avhengig av hvordan man regner. Statistikken vil også variere en del fra år til år. Jeg har tro på den nye forebyggende forskriften som er mer risikobasert, men vi må samtidig drøfte mer rundt strategier. Det jeg ser er at det er et fantastisk lokalt engasjement for å redusere brannskadene.

God dialog om midler til utdanning
Ny utdanning er besluttet, men ingen bevilgninger foreligger ennå. Det er heller ikke midler til forskning og utvikling innen vårt område. Hva vil du gjøre her?
    –    Vi har en god dialog med departementet i forhold til bevilgninger til ny utdanning. De understøtter våre behov så jeg er optimist. Når det gjelder forskning og utvikling så må DSB og brannmiljøet sammen gjøre en jobb for å vise at vi trenger mer kunnskap om nye metoder og verktøy. Samtidig vil vi også jobbe med en strategi for forskning og utvikling innen brann- og redningsområdet.
I prosessen med større brann- og redningstjenester og reduksjon og samlokalisering av 110-sentraler har det vært reist kritikk mot at DSB har drevet et hardkjør uten å involvere partene. 
    –    Vår omdømmeundersøkelse viser at partene ikke er fornøyd med prosessen. Samtidig er det slik at det ligger et Stortingsvedtak bak som vi må gjennomføre. I en slik prosess vil det være harde faglige diskusjoner, hvor begge parter må lytte og jeg føler at dialogmøtene som nå har vært gjennomført er positive. 
Mange kommuner sliter med å rekruttere deltidsmannskaper, noe som er helt avgjørende for lokal beredskap. Hva kan gjøres for å bedre situasjonen?
    –    Jeg deler bekymringen og jeg tror vi må se på flere virkemidler. Mange faktorer spiller inn og vi må se helheten. Jeg tror vi både må løfte fram de lokale heltene samtidig som jeg håper at ny organisering av brann- og redningstjenesten og ny utdanning vil spille positivt inn, sier Daae.

Brannmannen takker for intervjuet og ser fram til en synlig leder av fagmyndigheten i en tid hvor utfordringene er mange. 

COMMENTS