HMS i deltidsreformen

HomeDiverse

HMS i deltidsreformen

Grunnkursene for de deltidsansatte brannmannskapene i Østfold og Søndre Follo går sin vanlige gang. Nytt av året er at Nesodden brannvesen også deltar slik at det i dag er 14 brannvesen som samarbeider om utdanningen.

Vi er godt over halvferdig med kurs nummer 6 og 7. Når disse to kursene har gjennomført eksamen, har totalt 112 personer gjennomført og bestått grunnkurs.
Da vi nå har gjennomført fem kurs i regi av Norges brannskole har vi sett muligheten for endring i kursplan. Vi har stort sett kjørt samme kursplan med mindre justeringer på alle kursene. Justeringer er gjort med bakgrunn i kursevaluering fra tidligere deltakere og egne instruktører for vår region. Dette har de ansvarlige for deltidsreformen på brannskolen vært positive til så sant vi har måloppnåelse i de emnene som er satt opp i kursplanen. 
Vi har imidlertid følt at det har vært et tema som har manglet, HMS. HMS er et viktig tema som også vi som brannfolk må forholde oss til. Vi er ikke fritatt verken for regler eller hendelser. På et tidlig tidspunkt tok vi dette opp med brannskolen og de var enige om at vi kunne gjøre de nødvendige endringer vi følte behov for.

Meget lærerikt
Tidligere varabrannsjef i Mosseregionens interkommunale brannvesen, Per Engan, hadde i samarbeid med Morten Alvestad, inspektør i Arbeidstilsynet, satt sammen et tre timers foredrag om emnet. 
Kveldssamlingen la vi til kommunestyresalen i Eidsberg 6. desember hvor både kurs 6 og 7 deltok, i alt 32 deltakere. Kenneth Wangen fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen var også invitert for å fortelle om sin hendelse hvor han ble skadet under innsats i brann i 2003. Dette var som innledning til Engans og Alvestads foredrag. 

Målsetning for foredraget var: 
Ha forståelse for nødvendigheten av systematisk HMS-arbeid i forbindelse med opplæring, øvelser og under ulike hendelser hvor brannvesenet er involvert. Kunne ta vare på seg selv under opplæring, øvelser og under ulike hendelser.

Morten Alvestad pratet om viktigheten med samarbeid mellom brannvesenet og arbeidstilsynet, krav til arbeidsgiver og krav til arbeidstaker.
Kenneth Wangen som selv presenterte seg som en brent brannmann, delte sin historie om hva som skjedde da han skadet seg i en boligbrann og hva som hadde skjedd i tiden etter ulykken. 
Det Kenneth fortalte var meget gripende å høre på og det gir en tankevekker om hvor risikofylt røykdykking kan være. Det var mange som ”våknet” under dette foredraget.
Vi satt igjen med følelsen av at dette hadde vært en meget lærerik kveld og at dette er et tema som vi må ha med videre i grunnkursene våre da HMS, mer og mer, styrer hverdagen vår.

Older Post

COMMENTS