Historisk

Home110/Nødnett

Historisk

For første gang har det blitt avholdt en felles konferanse for de tre nødsentralene i Norge.

Det er kanskje ikke så rart veien frem til felles nødnummer i Norge er så lang, når selv en felles konferanse er så komplisert å få avviklet. DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) forsøkte allerede for 1 ½ år siden å få til en slik konferanse i Tønsberg, men det lyktes ikke den gangen. Det er heller ingen hemmelighet at det var temaer og emner som ikke skulle nevnes, diskuteres eller berøres på denne konferansen hvis den skulle la seg gjennomføre. Denne første felles samlingen ble avviklet på Hell utenfor Trondheim og samlet i overkant av 150 deltagere.

Forbudt
En må la seg undre når man i Norge i 2006 ikke får lov til å snakke om enkelte emner på en slik samling. Det kom spørsmål i fra salen som rett og slett ble avfeid. Dette med bakgrunn i den avtalen som var inngått mellom partene i forkant for å kunne få gjennomført denne samlingen. Arrangørene var Politidirektoratet, Sosial- og helsedirektoratet og DSB. 

Avdelingsdirektør Finn Mørch Andersen i DSB åpnet seminaret med disse ordene;
”Det er en glede å få ønske velkommen til den første store felles konferanse for 11X. Det er brutt en barriere. Her har det vært samarbeid og dugnad på tvers av gruppene. Alle har et felles utgangspunkt ved at vi skal gi rask og riktig hjelp. Samhandling er da et stikkord. Vi er gode, men har fortsatt et potensial”. Finn M. Andersen understreket også at en ikke skulle undervurdere den sosiale kontakten på tvers av gruppene på en slik samling. 
Det er synd ved en slik anledning at det ikke er takhøyde for å kunne ta enkelte diskusjoner som er høyst dagsaktuelle. En av disse varme potetene var, som sikkert mange skjønner, felles nødnummer.

To dager
Seminaret var lagt slik opp at den første dagen ble alt kjørt som en felles samling, mens dag to hadde alle tre gruppene sitt eget program og fagdag.
Temaer og emner som ble lagt frem på fellessamlingen første dag var:

  • Samhandling ved hendelser. Ammoniakkutslippet i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane i januar 2005 ble brukt som case/eksempel.
  • Nasjonalt ressursregister – NARRE.
  • Nødetatenes helikoptertjenester – muligheter og begrensninger.
  • Psykiatriske pasienter i fokus, erfaringer i fra Hordaland politidistrikt og Helse Bergen HF.
  • Samarbeid mellom, og gjensidige forventninger til nødetatenes 11x-sentraler og til HRS.

Dette ble avrundet med en paneldebatt.
Alle foredragene i fra 1. dag ligger på DSB sine hjemmesider www.dsb.no

Fokus på nødnett
Dag to for brann handlet veldig mye om nødnett, og forskjellige sider rundt dette. Dessverre var det lite foredragsholderne fikk si da det var sluttforhandlingene med hvem som skulle få kontrakten om nødnett i Norge.
Emner som ble legt frem og debattert var:

  • Implementering av nødnett.
  • Opplæring nødnett og ansvarsfordeling.
  • Digitale kart.
  • Drift av det nye nødnettet. 

Det ble også tid til litt andre temaer. Blant annet hadde senioringeniør Erik Bleken i DSB et interessant innlegg om farlig stoffer – handlingsmønster og bruk av verktøy. Da ikke verktøy til fysisk bruk på skadestedet, men verktøy og hjelpemidler 110-sentralene disponerer eller kan anskaffe seg. Bleken ba alle dra hjem til sine respektive korps å sjekke så de ikke har farlig gods-perm med rød rygg stående i hyllene eller bilene. I så fall må den fjernes, det er mange feil i den. Den permen som gjelder pr. dags dato har blå rygg.

Forøvrig kommer det nå snart en ny versjon med 750 stoffer. Den vil kunne lastes ned i fra DSB sine hjemmesider. HazMat kommer også med en versjon 4.0 før sommeren. 
Organisering av store hendelser var et tema som senioringeniør Even Skredsvig snakket om. Han så da mot ICS-systemet som ”Brannmannen” har omtalt i flere nummer i det siste året. Ip-telefoni og opprinnelsesmarkering var også tatt opp. Der kommer det i fra 1. januar 2007 et krav om opprinnelsesmarkering.

COMMENTS