Hemnes brann- og redningsvesen

HomeMateriell/Stasjoner

Hemnes brann- og redningsvesen

”Brannmannen” tok nylig turen til Nordland, nærmere bestemt til Hemnes brann- og redningsvesen. Hemnes kommune grenser mot Rana i nord, Hattfjelldal i sør, Vefsn og Leirfjord i vest.

Historien om Hemnes tar oss helt tilbake til 1400-tallet, men først i 1838 da  området fikk opprettet ett lokalt selvstyre, fikk kommunen registrert en fast befolkning og det arealet den har i dag . Trass i at Hemnes ble stygt bombet av tyskerne under den andre verdenskrig, har lokalsamfunnet stått sammen og bygget opp det som ble ødelagt. En del av området som ble bygget opp igjen, er for lokalbefolkningen kjent som ” Svenskebyen”. Dette er fordi svenskene bidro med 40- 50 ferdighus i gjenoppbyggingen av Hemnesberget.   
Ved siden av sine 1594 km2 og E6’en som går gjennom kommunen, er Hemnes kjent for sine årlige høydepunkter som ” Hemnes Båt og Fjordfestival” og ”Jazz og Bluesfestivalen”, som avholdes hver sommer med en stor publikumsinteresse. 
Med sine 4600 innbyggere hvor den største delen av befolkningen er bosatt på Hemnesberget og i Korgen, er Hemnes en idyllisk kommune med både fjorder og fjell.

Organisering
Brannvesenet i Hemnes ble etablert allerede på slutten av 1800-tallet. Til daglig ledes det av brannsjef Einar Evensen, som sammen med feiersvenn og brannkonstabel Joakim Pettersen jobber målrettet med å redusere antall branner og ulykker i kommunen gjennom brannforebyggende arbeid.
Sammen på laget har de også med seg 28 engasjerte innkallingsmannskaper, som er fordelt på kommunens to brannstasjoner.
Evensen er også leder for forebyggende avdeling, og har ansvaret for å utføre tilsyn på de særskilte brannobjektene i kommunen. Han legger ikke skjul på at det å ha ansvaret og hele tiden holde seg oppdatert på samtlige av de brannfaglige områdene, kan bli vanskelig. Han skulle blant annet gjerne sett at han fikk bedre tid og ro på seg til forebyggende arbeid.

Beredskap
Vaktordningen fungerer slik at samtlige av innkallingsmannskapene på den stasjonen det gjelder, blir varslet via personsøker. Hemnes brannvesen er underlagt 110-sentralen for Helgeland som er plassert på brannstasjonen i Rana kommune. Med ett minimum oppmøte på seks mann, er det i tillegg alltid ett overbefal på vakt, som disponerer egen kommandobil til bruk ved utrykning.
Under sommerferien og høytider er det tre mann på vakt ved hver stasjon.  

Feiertjenesten
På feie- og tilsynsavdelingen er det en fast ansatt, Joakim Pettersen som har ansvaret for at distriktets 2002 skorsteiner er i orden. Han er også pålagt å utføre tilsyn av brannsikkerheten i kommunens hus og hjem. 
– Det er mye å ta tak i, men folk har stor forståelse for arbeidet vi gjør og er som regel svært samarbeidsvillige når det er feil som må rettes opp, sier Pettersen.

Stasjoner og materiell
Brannstasjonen i Korgen ble etablert i 1964. Den ligger godt plassert med kort avstand til Korgen sentrum og den høyt ulykkesbelastede E6. Stasjonen huser kommunens eneste tankbil, som sammen med en kombinert brann/redningsbil utgjør Korgen brannstasjon.
På Hemnesberget har brannstasjonen vært lokalisert flere steder siden oppstarten av brannkorpset, men den er i dag plassert på Myra med kort avstand til industriområdene i distriktet. Her har brannvesenet egne lokaler i en bygning de deler sammen med teknisk avdeling i kommunen.

Ved siden av å ha vognhall, har også brannstasjonen eget feierbad, treningsrom, verksted for fylling og reparasjoner av håndslukkere, oppholdsrom og eget kontor til mannskapene.
Under en samtale med mannskapene kommer det tydelig frem at de er meget godt fornøyd med brannvesenet sine kjøretøy og de viser stolt frem ”stoltheten”, den relativt nyinnkjøpte tankbilen som ble levert av Autokaross i Sverige.
Brannvesenet i Hemnes disponerer også ett eget øvelsesområde med containere for varme øvelser, som er plassert inne på sivilforsvarsleiren ved Bjerka. 
Ledelsen av brannvesenet finner vi på rådhuset i Korgen.

ROS-analyse
Korgfjelltunnelen, med sine 8500 meter som er den lengste tunnelen på E6, er en av de større risikoene i kommunen. Det jobbes nå med å utarbeidelse innsatsplaner for brannvesenet. Beredskapsplanene til veivesenet blir derfor nøye gjennomgått og studert av mannskapene inntil videre. 
Ved siden av dette er det to større industriområder på Hemnesberget med bedriftene Rana Trevarefabrikk og Hemnes Plast og Båtfabrikk. Det er også satt i gang bygging av to nye sykehjem i kommunen. 
– Det medførte at vi måtte finne midlertidige lokaler til beboerne på sykehjemmene noe som var vanskelig, men med en god del kreativitet fant kommunen og brannsjefen frem en løsning som stod i henhold til dagens lover og forskrifter, sier Evensen.

Norges tøffeste ordfører?
Det er vel i de færreste kommuner hvor du finner en ordfører som er med i brannkorpset, men i Hemnes er dette intet unntak. På rådhuset i Korgen finner vi ordfører Kjell Idar Juvik som sammen med mange andre ordførere må stille opp for lokalsamfunnet ved større arrangementer og hendelser i tilknytning til kommunen. I tillegg til dette hender det at Juvik må legge ordførerrollen til side og bytte til utrykningstøy! Ved siden av å ha to brødre som også jobber i brannkorpset, kan man vel ikke si at ordføreren og brannkorpset ikke spiller på samme lag i denne kommunen.

Mannskapene og opplæring
Brannvesenet i Hemnes har en høy gjennomsnittsalder og brannsjefen sier selv at rekrutteringen til yrket er vanskelig i bygda. Dette skyldes at flere av innbyggerne som bor i nærheten av brannstasjonen, har fast arbeidsplass i en annen del av kommunen eller lenger unna og de kan derfor ikke tilfredstille dagens tidsbestemmelser for innkallingsmannskaper.
Tross ett meget stramt budsjett prøver brannsjefen å holde både utstyr og mannskaper oppdatert gjennom kurs ved brannskolen og gjentagende øvelser på brannstasjonene. Under vårt besøk hadde brannvesenet to mann på deltidsreformens praksisuke i Tjeldsund. Det jobbes også med å gi nye mannskaper kompetansebevis for utrykningskjøring. 

– Vi har også ett meget godt samarbeid med Rana brannvesen hvor vi får disponere dyktige instruktører og topp moderne utstyr til disposisjon ved røykdykkerkurs og lignende. 
– Dessverre så er det ingen garanti for at de deltidsmannskapene man har gitt opplæring vil bli værende i stillingen sin over lang tid, noe vi har flere eksempler på her i kommunen. En slik deltidsstilling med 30 – 40.000 kroner i årsinntekt er ikke mye å leve av. En deltidsbrannmann uten hovedstilling i kommunen må som regel flytte på seg, og da kan kommunens kostnader med å utdanne brannmannen være bortkastet. Forhåpentligvis får en annen kommune nyte godt av hans brannmannutdannelse.  Å utdanne en slik ”usikker” brannmann etter deltidsreformen, koster 30. – 40.000 kroner. Dette er mye når den totale posten på årsbudsjettet til opplæring er på ca. 60.000 kroner, sier brannsjefen.

Publikumstjenester og andre arbeidsoppgaver
Brannvesenet i Hemnes utfører ofte kontroller og etterfylling av brannslukkingsapparater som blir levert inn. 
– Tidligere hadde vi en stigebil, da kunne vi påta oss arbeid og hjelpetjenester som omfattet høyder, men den er dessverre ikke lenger i drift.
Ved siden av dette har også brannsjefen og den som måtte ha overbefalsvakt, den eneste døgnbemannede vakttelefonen i kommunen etter normal arbeidstid.

– Dette medfører at vi må rykke ut ved vannledningsbrudd, motta klager fra innbyggere når det gjelder for eksempel dårlig snømåking, strøing, innbruddsalarmer og i noen tilfeller heisestans i serviceboliger eller andre kommunale bygninger. Det har til og med ringt sosialklienter som trenger bistand. Noen ganger kan det bli frustrerende, men vi prøver alltid å finne en god nok løsning på de problemene som måtte dukke opp, sier Evensen.
En annen arbeidsoppgave brannvesenet i Hemnes alt for ofte må påta seg er å utføre politioppgaver på et skadested. 
– Dette medfører at vi mister mannskaper fra å gjøre ting de er trent på til å gå inn i ett felt de ikke er kvalifisert til. Dette gjør at vi mister fokus på redningsarbeidet, som i verste fall kan medføre tap av menneskeliv.

Framtiden
Brannsjefen håper på et tettere samarbeid mellom de nærliggende brannvesen, helst gjennom et interkommunalt selskap i Helgelandsregionen. Han ser her for seg flere gevinster blant annet ved at feietjenesten kan bli betydelig viktigere i en større region, ved å være ute og utføre tilsyn og være en ”servicemann” for brannvesenet. Samtidig vil en egen forebyggende avdeling sørge for at inspektørene som skal utføre tilsyn har den kompetansen og erfaringen som kreves. Evensen legger også til at han håper på flere ressurser til brannvesenet. 
– Samfunnet stiller større og større krav til kommunene på alle områder, og alle kommunale enheter roper på mer. Et lite brann- og redningsvesen med bare to heltidsansatte, kan lett bli borte i hylekoret.
Han forventer likevel at kommunens politikere med ordførerbrannmann i spissen, fortsatt ser verdien av å ha et godt utstyrt og beredt brannvesen som til enhver tid kan bistå kommunens innbyggere i krisesituasjoner, i et samfunn som blir mer og mer sårbart.

Avslutningsvis vil ”Brannmannen” takke brannsjefen og delaktige mannskaper for gjestfriheten, og oppvartningen som ble vist under besøket!

COMMENTS